Pai e doar un caz favorabil, cel in care cartonasul e rosu pe ambele parti.
Si sunt doua cazuri posibile, cartonasul sa fie rosu pe ambele parti sau rosu pe o parte iar pe cealalta alb.
Deci probabilitatea e 1/2.
Pff, prea simplu.
Inclin spre varianta cu 2/3.
Am zis ca am scos din cutie (hai sa-i zic saculet) un carton cu fata rosie. Mai intai imi pun intrebarea in cate moduri pot trage un carton cu fata rosie in afara. Cartonasele intoduse in saculet insumeaza un total de trei fete rosii; adica cele doua ale cartonului rosu pe ambele fete si inca una a celuilalt. Deci exista trei moduri posibile de a scoate un carton cu fata rosie la vedere. Intr-unul din cazuri cartonul ar avea cealalta fata alba (cand as fi tras cartonul cu o fata alba si una rosie); in celelalte doua cazuri cartonul trebuie sa fie rosu pe partea cealalta, indiferent de modul in care am tras cartonul rosu pe ambele fete. Vad deci ca din aceste trei moduri posibile de a scoate un carton cu fata rosie in sus, in doua cazuri cartonul va avea cealalta fata rosie si numai intr-un caz va avea cealalta fata alba. Altfel spus, sansele ca acel carton pe care il tin sa fie cu ambele fete rosii trebuie sa fie doi din trei.
De ce?
Avem 3 cartonase, adica 6 parti.
Cartonasul 1 : Rosu /Rosu
Cartonasul 2 : Rosu/Alb
Cartonasul 3 : Alb/Alb
Se extrage un cartonas care are o parte rosie. Asta inseamna ca acel cartonas Alb/Alb iese din discutie.
Mai raman in calcul cartonasele 1 si 2, care au impreuna 3 parti rosii si una alba. Eliminam din calcule o parte rosie, pentru ca o avem deja expusa.
Mai raman deci 3 posibilitati: partea rosie de doua ori si aia alba o data, adica o probabilitate de 2/3 ca cealalta parte a cartonasului extras sa fie tot rosie.
Mda,asa e.
Asta seamana cu probabilitatea matematica a aruncarii zarului, 1/2 de acord cu inferno.