,,Filosofie = Facebook, Mesăngiăr si Bambuci? Nu?! - Atunci nu stim si nici nu vrem d-astea'' - romanul tipic al anului 2013.
Ce-i trebuie lui intelepciune si cultura? Cum sa inteleaga el sensul vietii cand el crede ca a fost facut de un zeu in timp ce masa si tasu faceau floricele?! - Tu cam ai pretentii tinere .
Orice comentariu la enuntul tau e deja o incercare de filosofare, ceea ce demonstreaza ca nu e moarta...
E mai degraba o tara a nimanui, cum spunea Russell.
Si apropo de anuntul similar facut de Nietzsche... uite ca el e cel care s-a dus, si nici Hawking nu se simte prea bine!
În principiu, toţi putem fi filosofi, acum.
Filosofia a fost o "fizică/chimie" pentru cei mai deştepti dintre proşti în antichitate.
E moartă deoarece acum s-a stabilit o nouă ciumă în orice societate: stagnare.
În trecut, mulţi erau preocupaţi să afle de univers, de omul însuşi, de forţele naturii şi altele. În prezent, majoritatea se preocupă cu vacanţele, feysbuc, tuităr, mess, feişon, locuri de muncă etc.
În opinia mea, filosofia [antică] a fost o fizică primitivă cu mai puţine formule şi numere.
Nu moartă, doar că mai puțină și la un nivel inferior.
Probabil înainte oamenii aveau mai mult timp pentru gândit și reflectat. Acum toți sunt ocupați cu chestii cotidiene și cine are destul timp liber probabil nu vrea să și-l irosească cu filosofia, mai ales că nu poți ajunge la concluzii concrete niciodată.
Stiinta a distrus gandirea libera si misterul Universului. Oamenii de stiita cred ca stiu tot.
Ai fost prin zona, dar ai dat cu bata in balta si tătă te-ai stropit.
Da, stiinta a scos filosofia la pensie, asta pentru ca afirmatiile se fac pe baza unor dovezi, iar filosofia e gen "nu stiu! nu stiu d'astea", si totusi, nimeni nu iti interzice sa filosofezi, dar daca eu afirm ceva ce nu iti place, imi ceri dovezi, nu?
Daca ar fi moarta (adica daca lumea n-ar mai manifesta niciun interes pentru ea) n-ar mai exista nici categoria aceasta, nici oameni care o frecventeaza pentru a-ti da tie un raspuns la intrebare.
Cum a zis si Stephen Hawking:
Cei mai multi dintre noi nu se mai preocupa de aceste chestiuni in cea mai mare parte a timpului. Dar aproape fiecare dintre noi trebuie sa se fi intrebat: de ce suntem aici? De unde venim? In mod traditional acestea sunt intrebari din domeniul filosofiei, dar filosofia este moarta. (…) Filosofii nu au tinut pasul cu progresul modern al stiintei. Mai ales al fizicii. (…)
Oamenii de stiinta au devenit purtatorii tortei descoperirii in cautarea noastra de a cunoaste.
Neadevarat din start. Pentru inceput, trebuie sa vorbim despre ce inseamna filozofia. "Știință constituită dintr-un ansamblu închegat de noțiuni și idei, care interpretează și reflectă realitatea sub aspectele ei cele mai generale." Asta e definitia din dictionar, cica. Eu cred ca in ziua de azi, ideea de filozofie e usor denaturata. Toti se cred filozofi pentru ca stiu sa listeze 100 de citate ale unui grup de 100 de filozofi. Congrats! Asta, in adevarata filozofie, dupa mine, egal cu 0. Filozofezi atunci cand exprimi o traire unica si personala, cand o interpretezi dupa fapte naturale, cand stii cum poti explica fiecare tremur pe care il simti..totul fara sa spui ceva in genul : " Pai, Seneca zicea..." Sunt de acord ca e bine sa stii citate si sa fii familiarizat cu ideile si perceptiile altor flozofi, dar, in aceeasi masura, trebuie sa fii familiarizat cu tine si cu ceea ce te defineste, totul spre a putea forma niste teorii legate de starea ta interioara sau nu. De aici incepe generalizarea si exprimarea la nivel universal. Totul isi are esenta in tine, nu in altceva.
Asta e motivul pentru care sintagma data de tine mi se pare o aberatie. Nu e moarta filozofia, e cat se poate de infloritoare si de reala, dar exista intr-un plan restrans, caci nu mai sunt multi adepti ai ei.
Pentru unii da. Insa cei care o cred moarta uita ca si ei vor muri, fara sa fi avut vreun sens in viata asta.
Atata timp cat sunt lucruri de descoperit si lucruri inexplicabile vor exista filosofi si folosofia.
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: