| petru a întrebat:

Filosofia, printre altele se ocupa si de vorbire!
Interesant este ca oricare Vorbire ( cu i se spune limba) are dialecte, totusi sunt doua Vorbiri care nu au dialect.
Una antica in fapt este un dialect al unei Vorbirii ( spun unii ca ar apartine, dialectul, Vorbirii in care scrie Homer si nu numai. stiti care-i aceasta Vorbire( limba)?
Dar oare( intreb) care-i acea Vorbire( scrisa in alfanetul si al nostru) care nu are dialecte, si inca se practica in multe tari si astazi?

Răspuns Câştigător
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Am putea obtine si noi, ignorantii, o traducere?
Nu de alta, dar, daca astepti oarece raspunsuri, ar trebui sa intelegem intrebarea.

P. S. Am si eu o curiozitate maxima: cand te duci sa-ti cumperi paine, tot asa chinuit formulezi? Te inteleg bietele vanzatoare?

10 răspunsuri:
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Mi-a picat candva in mana, cand studiam Dialectologia (aia de se ocupa de limbi, graiuri si dialecte), o fituica scrisa de un discipol obscur al lui Zelea-Codreanu.
Acum imi dau seama ca numai acolo am vazut formulari din astea abracadabrante si cuvinte care, chiar daca au fost vreodata utilizate (ceea ce ma indoiesc), erau, oricum, demult iesite din uz.
In orice caz, faptul ca, desi nimeni nu intelege ce vrei sa spui, continui sa refuzi sa dai niste explicatii simple, ma face sa cred ca pur si simplu iei cu copy-paste niste cuvinte si le arunci pe site, fara ca nici macar tu sa intelegi cam despre ce-i vorba.

mira
| mira a răspuns:

Filosofia se ocupa de relatia limba-gandire nu de dialecte.

| petru explică:

Pai stiti, Distinsa Doamna,
Oamenii simpli se inteleg usor
decriptez( desi sunt clare intrebarile )
In loc de limba/limbi am sa spun/scriu VORBIRE ( considersa nu creada vanzatoarea ca-i de porc/vaca sau potarniche)
deci
Care sunt cele doua Vorbiri care nu au dialect?
Mentionez ca:
_una-i antica si doar un dialect considerat Vorbire, azi moarta
_ a doua este inca vorbita in aproape toate tarile si nu are dialect

| petru explică:

Am specificat ca sunt doua Vorbiri scrise in alfabetul si al nostru!
Mentionez ca:

_una-i antica si doar un dialect considerat Vorbire, azi moarta

_ a doua este inca vorbita in aproape toate tarile si nu are dialect
IN CONCLUZIE :
1/vorbirea antica care este NUMITA ( si)considerata ca fiind LIMBA MOARTA si discutata ca in fapt este/ar fi un dialect, este LATINA ( azi inca practicata in special de medicina/farmaceutica )
2/ voribire moderna, artificial creata o amalgamare curioasa a mai multor cuvinte din diferite vorbirii este EXPERANTO,
Repet cu deplina convingere ca nu am gresit cand am spus/scris propozitia, in cauza, care vorbea despre Intelepti, Mentori si Plinii de sine!
Personal nu cunosc alte Vorbiri ce nu au dialecte scrise in alfabetul pe care si noi il practicam
petru borodi/Cluj
P. S. O! estas primulta Babilii!

leonardk
| leonardk a răspuns:

Eu cred ca vorbirea fara vorbe-i cea mai trainica si mai bine inteleasa.

| pepe a răspuns:

Singurele limbi mai cunoscute care nu au dialecte, se vorbesc şi în zilele noastre sunt coreeana, japoneza şi basca.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Apoi, Petru Borodi din Cluj, una vorbire e cuvantul domnului nostru. Ce n-are dialect. Dara tu esti criptic si ne rusinezi ca noi nu tare pricepem ci oare vrei sa ne zici. De multe se ocupa filosofia, ci oare de tine nu se poate ocupa, sa fii mai aproape de noi?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@ardnaxur1961 coacem painea in casa la strobozor pe lemnebatting eyelashes...nu sti tu :->
Nu mai e nevoie sa iti bati capu cu niste vanzatoare incultelaughing
Se mananca cu prastrestirca culeasa toamna tarziu si merge si un pahar de cradristar auriu =pe~ Apoi ne adunam seara, inchidem telefoanele si citim Restar din Kenya si cu muritorii nici nu vorbim. Mai postam asa pe TPU sa-i ametim pe nestiutoritongue rolling on the floor

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"Singurul lucru comun dintre un om care o face pe inteleptul si un om care o face naivul este ca amindoi cad in tagma celui de al doilea si ramin asa"Murfy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Tacerea... e de aur.