Nu numai ca fizica cuantica nu studiaza sufletul,dar stiinta in general nu are o ramura care sa se ocupe de studiul sufletului.
Asta pentru ca sufletul nu are o definitie stiintifica, deci nu exista ca si notiune stiintifica. E imposibil sa studiezi ceva ce nu exista ca si concept.
Te rog arata-mi definitia stiintifica a sufletului.
Arata-mi care parte din fizica cuantica se ocupa de studiul sufletului, detaliaza daca poti.
Daca poti, bravo, inseamna ca ma insel eu.
Daca nu atunci accepta ca aberezi si plimba ursul. (aici intra si absenta unui raspuns)
Ca pe logica ta "desteapta" pot spune si eu ca "industria farmaceutica dovedeste INEXISTENTA sufletului, marii oameni de stiinta din industria farmaceutica au dovedit ca nu exista, si scuze sa iti zic, dar tu nu cred ca reprezinti o autoritate in industria farmaceutica, deci nu ma poti contrazice."
Din fericire incam mai gandesc cat de cat asa ca nu voi face asta.
p.s.: Si ma refer la "suflet" inteles in sens religios, nu la constiinta.
Ti-am spus. Daca e o intrebwre stiintifica atunci ce e sufletul d.p.d.v. stiintific?
E destul de complicat de inteles (pentru unii) ce e stiintific si ce nu.
Ideea centrala este ca stiinta nu pune intrebari redundante, ci doar probleme ce au baze teoretice sau experimentale.
De aia nu exista o ipoteza stiintifica despre existenta lui Mickey Mouse.
Adica daca rezulta din niste calcule matematice ale teoriei relativitatii ca trebuie sa existe suflet atunci ar fi o intrebare legitima. Daca rezulta din anumite experimente ca trebuie sa avem suflet era iar o intrebare legitima.
Faza e ca nu se intampla asta. E greu ca sufletul "sa treaca" de briciul lui Occam: mereu se gasesc ipoteze posibile mai simple.
Doar fiindca spui aici "marii oameni de stiinta zic X" nu face propozitia ta mai adevarata. E o eroare de logica.
,,Va laudati ca vreti stiinta dar tot voi sunteti si geniile care filtreaza ce e stiintific si ce nu ma dupa bunul plac... daca erati asa destepti nu aveati voi cont pe TPU, va gaseam profesori la Oxford si medici care au gasit leacul de cancer.''
Adica recunosti ca esti prost?
In primul rand, este o teorie ca toate celelalte. Nu spun ca e gresita sau corecta, spun doar ca trebuie sa o tratam ca atare. In al doilea rand, fizica cuantica explica deplasarea particulelor la nivel atomic. Este vorba de deplasarea atomilor de "materie", fizic vorbind este vorba de masa, chiar daca este foarte aproape de zero.
Bun, explica-mi si tu cum calculezi sentimentul de fericire, daca acest sentiment nu produce schimbari de masa in atomii din corp? Exact, te-ai pierdut.
Câte tratate de fizică cuantică spuneai că ai citit? Îmi poți arăta vreunul în care scrie asta?
Sufletul e doar in mintea celor care cred. Acel "suflet" despre care vorbesti, fizicienii il considera modul în care răspunzi realității. Tot ceea ce simtim este datorită unor reacții chimice.
Sufletul e de fapt creierul tau, acolo se intampla toata,, magia'', se numesc reactii chimice si hormoni, acolo ti se dezvolta personalitatea si calitatile precum empatia etc. Oamenii au cautat mereu explicatii pentru lucruri pe care nu le-au inteles, asa cum au spus ca ploua pentru ca plange Dumnezeu, asa au inventat si sufletul.
SÚFLET, suflete, s. n. 1. Totalitatea proceselor afective, intelectuale și voliționale ale omului; psihic.
Da-ne si noua un studiu in care se demonstreaza notiunea de suflet.
Raspunsul tau este nefolositor si eronat si de nota 1.
Totalitatea proceselor din creier sunt ca procesele mecanice si electrice dintr-o masina sau dintr-un robot. Duhul Sfant e bateria. Fara baterie sau fara sursa si fara o forta coordonatoare tot ansamblul este static. Sufletul este insasi trupul.
Eu am facut studii in acest sens si nu am nevoie de studiile unor necredinciosi.
Mi-a dat reply si apoi ignor, uau
Acum si mie.
Dar este de asteptat pentru cei ca el. Asta e cand iti lipsesc argumentele dar vrei sa te auzi vorbind. Monolog nu dialog.
Mi-a stricat ziua. Ce spun eu? Tot weekend-ul.
Totusi are logica si este sustinuta de alte afirmatii stiintifice. Ma bucur ca a dat cineva un raspuns in ton cu intrebarea.
Hmm...
E o teorie destul de veche, recunosc ca nu am mai citit nimic despre ea, de prin anul 2000.
Vezi daca gasesti ceva pe internet despre "Teoria cuantica a constiintei", "Problema cuantica a constiintei" sau ceva in genul acesta. Penrose stiu ca a cochetat cu treaba asta.
In conformitate cu intrebarea ta, DA, exista o astfel de Teorie, din pacate nu are inca multa matematica in spate, in sensul in care nu este pusa in ecuatii ca Relativitatea, chiar daca are la baza concluzia ei.
"Sufletul la noi = constiinta in laborator"
Nu, nu e tot una.
Și chiar daca ar fi (deși nu e!) Tot nu înțeleg de ce ai merge pe explicația cuantica a conștiinței lipsita de temei si ridiculizată/criticata la greu in comunitatea stiintifica când ai putea merge pe o explicație științifică a conștiinței mult mai solidă. In font ambele sunt ipoteze științifice, una precară și neacceptat mai de nimeni iar alta documentată și acceptată de majoritatea oamenilor de știință. Tu ai optat pentru prima varianta, care e logica?
Dar cum spuneam sufletul și conștiința nu sunt sinonime, vezi DEX.
Trebuie sa revin, pentru a spune ca NU INTELEG cearta de aici.
1. Cei care "lucreaza" cu fizica cuantica sunt prin definitie TEORETICIENI. (cine are habar de notiune stie la ce ma refer)
2. TOATE enunturile unor insi care se ocupa cu Stiinta (de orice fel e ea), se numesc TEORII STIINTIFICE, indiferent ca sunt demonstrate sau nu!
E de Gâgă: introduci Stiinta intr-un concept de orice fel, religios, filosofic sau...romantic si rezulta o Teorie Stiintifica, indiferent ca e demonstrata sau nu.
Poate ca in mintea unora, nici panspermia (la origini o simpla credinta), nu e acum o Teorie Stiintifica...dar e la fel de stiintifica precum Oparin-Haldane.
Modelul ekpyrotic din filosofia stoica, este in 2018 o Teorie Stiintifica, incorporata in "unversul ciclic"?
Super-fluidul Spatiu-Timp E o Teorie Stiintifica?
Pare bizar pentru unii, dar chiar si ipoteza ca o civilizatie de pe Marte ar fi fost distrusa de explozii nucleare E o Teorie Stiintifica, bre "fizicienilor", pentru ca a fost emisa de un...fizician!
anonim_4396 întreabă: