| blondulcelmaitare a întrebat:

Fotonul are masa?

30 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Oare ar putea fi imobilizat un foton, sa vedem si noi cum ii dispare masa?laughing

| Hydrangeaceae a răspuns:

Bună!
Masa de repaus a fotonului este zero; astfel, în absența oricărei interacțiuni viteza fotonului (viteza luminii, c) este aceeași în toate sistemele de referință.
Pa-pa.

| RAY a răspuns:

Fotonii sunt energie pura ei nu au masa dar pot fi influentati de masa sau chiar ei sa influenteze masa unui obiect

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns:

Da, are masa. Dovada cea mai clara sunt gaurile negre (care atrag in ele inclusiv lumina)

| Exilee a răspuns:

De repaus, NICIODATA.

DE MISCARE, DA.
In contextul E = mc^2, fotonul are desigur masa (si anume de miscare) nenula ( deoarece energia lui este NENULA).

| RAY a răspuns (pentru Exilee):

Fotonul poate fi in repaus?

| Exilee a răspuns (pentru RAY):

Fizica cuantica te contrazice.

| RAY a răspuns (pentru Exilee):

Ma exolin unde naiba faci tu fizica, scrii numa porcari, un foton nu ar atinge lumini daca ar avea masa cat de mica ar fi ea

| Exilee a răspuns (pentru RAY):

N-am zis c-ar atinge viteza luminii. AM zis in contextul E=mc^2, fotonul are desigur masa (de miscare) nenula.

| RAY a răspuns (pentru Exilee):

Eu spun sa mai citesti o carte si sa nu scrii porcari de astea

| Exilee a răspuns (pentru RAY):

Teoria relativitatii si mecanica cuantica nu vorbesc nicidecum una despre alta.

| RAY a răspuns (pentru Exilee):

Toti ating viteza lumini, orice foton o are, hai ca te intreb ceva ce anume cauzaeaza viteza lor practic ce i face sa vina spre pamant?

| RAY a răspuns (pentru Exilee):

Teoria relativitati vb de obiecte mari
fizica cuatica de alea foarte mici

| Exilee a răspuns (pentru RAY):

Vino te rog pe scientia.ro si te lamuresc acolo ce si cum. Porcariile astea sunt cultivate atat dintr-o culegere a Facultatii de Politehnica, cat si de un celebru doctor dupa softpedia. S-a facut si observatii empirice. Daca ma contrazici pe mine, contrazici chiar realitatea. Apropo, termenul " masa de miscare" ce-ti spune? Sau ma rog, unii fizicieni il numesc rareori "masa relativa". Ce porcarie zici tu ca am scris? COrecteaza-ma si adu contraargumente. Daca nu ai, inseamna ca fie esti ignorant, fie doar deti o iluzie de a cunoaste.

| Exilee a răspuns (pentru RAY):

Fotonul are VITEZA.Viteza fotonului este viteza luminii. Asadar, fotonul are masa, dar numai de miscare si se tine cont de teoria relativitatii restranse, bazandu-se pe cele 2 postulate care banuiesc ca le stii.

| Exilee a răspuns (pentru Exilee):

Fotonul are masă, dar numai de mişcare, conform teoriei relativităţii restrânse masa de repaus a fotonului este notata sa-i spunem m0 =0.

| Exilee a răspuns (pentru RAY):

"Fotonul poate fi in repaus". COnform teoriei relativitatii restranse da, are o masa de repaus: m0=0.

| Inferno a răspuns (pentru RAY):

Nu.

| Inferno a răspuns (pentru RAY):

Daca fotonul nu ar avea masa de miscare atunci atunci viteza cu care s-ar deplasa ar fi infinita. Cu cat un corp se deplaseaza mai repede cu atat are mai multa energie cinetica, cand un corp se deplaseaza cu viteze foarte mari o parte din energia cinetica corespunzatoare lui se transofrma in masa. Fotonul se deplaseaza cu viteze foarte mari asa ca o parte din energia sa se transforma in masa.

| RAY a răspuns (pentru Exilee):

Ce intreb eu ce raspunzi tu

| RAY a răspuns (pentru Inferno):

Eu n-am spus ca nu are masa de miscare

| Buresbista123 a răspuns:

Orice are masa, problema e ai cu ce sa o cantaresti?

| Buresbista123 a răspuns:

De fapt e si demonstrat ca vidul, un spatiu gol in care nu se afla nimic are energie si a putut fi cantarit, acum e ca si cum am scris mai sus depinde de multe

| BornToDie9108 a răspuns:

În starea de repaus, masă sa e nulă. Are o masă doar în timpul în care se află în mişcare.

| ayo8207 a răspuns:

Baieti, nu va mai contraziceti atat, aveti puncte de vedere diferite. Unul se refera la masa in conceptia lui newton, altul in conceptia relativista. Fotonul nu are masa, energia lui, implicit impulsul depind de frecventa. Deci, el nu are nevoie de masa pentru a avea energie. Insa, din punct de vedere matematic, "masa fotonului" poate fi scrisa ca p/c. Cat despre cartea aia din UPB, are dreptate. Pentru ca profesorul ala intelege diferenta dintre masa invarianta si masa relativista. Una e masa inertiala, care cuantifica cantitatea de miscare, alta masa relativista care cuantifica energia. Daca fotonul ar avea masa de repaus(masa in sensul clasic), ecuatiile relativitatii nu ar mai avea solutii pentru particule care se deplaseaza cu viteza maxima acceptata(cea a luminii deocamdata). Insa inca odata, faceti diferenta dintre cele doua viziuni asupra masei.

Sa intelegi cum sta treaba: Fizica relativista se numeste relativista pentru ca ia in considerare raportarea la ceva. Daca un camion are pentru tine o viteza, pentru altul are alta viteza.Problema este urmatoarea: Noi, la nivel cosmic, cand stabilim o viteza, fata de ce o stabilim? Daca o particula are o energie, fata de cine are acea energie? Einstein a cautat un etalon universal, pe care l-a stabilit ca fiind viteza luminii. De ce? Presupunand ca tu alergi cu viteza luminii(ipotetic), fotonii ar avea masa 0. Daca tu esti un foton, celalalt foton de langa tine are masa 0. Insa, celelalte particule, care "alearga" cu o viteza inferioara tie au masa nenula. De asta se spune ca fotonii au masa de repaus 0. Pentru ca masarund-o la o viteza egala cu viteza lui(repaus), vei vedea masa 0. Si este logic, pentru ca undeva trebuie sa fie o valoare inferioara fata de care sa te raportezi. Daca tu masori acum masa fotonului, o sa-ti dea diferita de 0, dar tine cont ca masuratoarea ta este alterata de faptul ca pur si simplu nu aveti aceeasi viteza. Un copil este intr-un tren. El alearga in acest tren. Daca incerci sa masori viteza copilului fata de tren, tu aflandu-te in gara, automat trebuie sa ti cont de viteza trenului fata de tine. Cam asa e si cu masa.

@Exilon: Ai facut o uriasa greseala. E nu este egal cu mc^2. E=SQRT((pc)^2+(m*c^2)^2). De aici, vezi ca fotonul nu are nevoie de masa pentru a transporta enegie, impulsul fiind h/lungime_de_unda.

Pentru cei cu gaura neagra: Gravitatia nu e un efect al masei! Ca in fizica clasica(viteza mici), s-a putut arata o legatura, partea a doua.


Recapitulare: Cei care va dati mari pe aici, nu intelegi conceptul de masa in cele 2 viziuni.

2: Fizica relativista e relativa, deci ai nevoie de un etalon, un sistem de referinta universal acceptat
3: Fotonul are masa de repaus 0(masa in adevaratul sens al cuvantului), pentru ca asa este logic, avand in vedere ca a fost aleasa particula cu cea mai mare viteza. Are si cea mai mica masa. Este un etalon, la fel cum hidrogenul are electronegativitatea 0.
4: Celelalte particule au masa de repaus pentru ca sunt raportate la viteza luminii. Altfel, daca se considera viteza maxima a unui electron viteza maxima, el ar avea masa de repaus 0.
5: Fotonul are o masa de miscare(impropriu spus), deoarece este ca si cand ai lua alcoolemia unui sofer cu alcoolemia 0, tu avand -8. E normal ca daca pe tine de consideri limita inferioara, ala e deja in coma alcoolica.

| Exilee a răspuns (pentru ayo8207):

Frumos spus! Frumos! Dar totusi,

"@Exilon: Ai facut o uriasa greseala. E nu este egal cu mc^2. E=SQRT((pc)^2+(m*c^2)^2). De aici, vezi ca fotonul nu are nevoie de masa pentru a transporta enegie, impulsul fiind h/lungime_de_unda."

Mersi ca mi-ai explicat. Am mai intalnit aceasta formula, dar trebuie sa recunosc, chiar nu-i stiu semnificatia.
EU stiam ca energia fotonului este E=mc^2 si impulsul p= mc sau E/c.

| ayo8207 a răspuns:

@Exilon: Este universitatea politehnica, nu facultatea.
2: Ma intreb cum au masurat ei masa unui foton tinand cont de principiul nedeterminarii.
3: Incercati sa intelegeti fenomenul, nu invatati niste idei preconcepute.

| ayo8207 a răspuns:

Scuzati triplul post:
@ateu23tm si sabin
Tehnic, fotonul este mereu in repaus. Stiu ca pare absurd, dar pe asta se bazeaza teoria relativitatii, si de aia masa lui de repaus e 0.

Exemplu: Eu cu tine stam fata in fata. Cand suntem in repaus unul fata de altul cum stim? Pai ne luam un reper, exemplu centrul Pamantului si vedem ca avem aceeasi viteza fata de SR. Dar cum am putea fi in repaus fata de centrul Pamantului? Se ia alt reper, Soarele, iar vitezele noastre si ale centrului Pamantului sunt egale. Vorbesc de vectorul viteza instantanee(inclusiv directie si sens). Si tot asa. Problema e, oare cand ne oprim din luat repere daca unul depinde de altul? De asta, Einstein a luat o viteza maxima, de referinta, viteza luminii. Toate vitezele sunt de acum comporate cu aceasta, deci deja avem un sistem valabil in orice situatie. Problema rezolvata. Dar acum, din punct de vedere relativist, cum definim repausul? Pai simplu, viteza cu care ne deplasam noi este aceeasi cu viteza luminii. In aceasta conditie, ne aflam in repaus total(fata de sistemul de referinta ales). De unde se trage urmatoarea concluzie draguta: Nu fotonul este cel care trebuie sa intre in repaus(el oricum este acolo), ci noi trebuie sa intram in repaus fata de el ca sa-i calculam masa. Culmea e ca aceasta intrare in repaus inseamna marirea vitezei noastre.

Tu fugi dupa o masina. cand esti in repaus fata de acea masina? Cand alergi exact cu aceeasi viteza ca masina. Chiar daca masina are viteza mai mare(tinand cont ca masina e SR ales, nu tu). Masina fata de ea insasi e in repaus, logic nu?

Daca se descopera un ceva care atingi viteza mai mare decat a luminii in vid, aia o sa fie aleasa sistem de referinta si fotonul o sa aiba masa de repaus. Logic, nu? Acum, cand tu calculezi masa relativista, tu o calculezi fata de acel sistem de referinta ales, mai exact fata de foton. Fotonul are masa de repaus 0, pentru ca se calculeaza fata propria lui viteza.

| andronicus a răspuns:

Fotonul are masa inerta egala cu masa particulei din care a provenit. Cand este structurat ca particula, fotonul se afla intr-un repaus relativ si cantarind (masurand) masa particulei, se determina masa fotonului. Fotonii optici se structureaza si ei in structuri asemanatoare particulelor si masa lor este data de legea lui Planck si a lui Einstein. Fiind absorbiti in atom fotonii sunt structurati ca unda stationara de mare amplitudine, care se propaga pe orbita intermediara intre orbitele pe care face salt electronul. Unda statinara a fotonului se propaga pe orbita cu viteza c/137 m/s si a rezultat din interferenta constructiva a tuturor undelor componente ale fotonului, dupa refractia lor la 360 de grade in conditiile densitatii uriase de energie din spatiul atomului. Structura dinamica a fotonului absorbit in atom are sarcina electrica egala cu a electronului. Structura dinamica a fotonilor optici este totusi destul de instabila. Si dupa un timp destul de scurt, fotonii absorbiti scapa din atomi si sunt emisi in spatiu. In cazul fotonilor gama electronici structura lor dinamica este stabila si este chiar electronul. Structura dinamica a electronului, adica unda lui stationara de mare amplitudine, se comporta ca un motor electric rotativ cu turatia de 10^20 rot/s. si se c

Întrebări recente