Nu am donat, nu donez şi nu voi dona niciodată bani prin Internet.
Am făcut excepţie în cazul inundaţiilor din Nordul Moldovei de acum doi ani când am donat 50 de euro prin apeluri telefonice la teledonul organizat de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Banii au ajuns în teritoriu şi s-a făcut treabă.
Însă, după ce am văzut că moldovenii şi-au construit din nou case în albia râului, am decis că nu merită să le plângi de milă pentru că-şi merită soarta.
În rest, prefer întotdeauna să merg eu şi să ajut eu cu mâna mea. Am făcut-o de mai multe ori prin terţe ONG-uri şi o voi mai face.
Nu de alta dar prezentarea în persoană la locul faptei unde poţi contribui ajută mult la capitolul credibilitate. E una să dau 10 euro prin sms/paypal/card/etc şi să manifest CREDINŢĂ şi/sau SPERANŢĂ că se va face treabă (nu de alta dar eu nu manifest credinţă niciodată faţă de nimic) şi cu totul alta e să merg eu la locul faptei, să aduc eventual ce este cu adevărat nevoie şi poate chiar să pun şi umărul la ajutorarea persoanelor în cauză.
În plus, eu nu mă las impresionat de cauze care au în centru un singur om. Sunt dispus să donez destul de mult dar numai pentru cauze în care sunt implicaţi mai mulţi. Pentru unul singur, în special în cazurile medicale, există formularul E112 prin care statul ajută decontând intervenţiile în străinătate. Aşa că nu are sens să se mai facă şi teledonuri sau alte strângeri de fonduri decât dacă sunt ţepe sau cineva caută să se îmbogăţească pe spinarea unui bolnav.
Numai bine.
Sotia mea m-a convins - ea a fost victima unei asemenea fraude. Invatatoare fiind, a avut o eleva deosebita ce la un moment dat a avut nevoie de bani pentru o operatie. A reusit sa striga ceva fonduri, ca mai apoi sa descopere ca acele fonduri s-au "pierdut" intr-un buzunar, care era implicat in toata acea chestie. De atunci, ea deschide bine ochii cind e vorba de dat bani, sau de strins bani pentru cauze caritabile.
Părerea mea este că oamenilor neinformați sau creduli ar trebui să li se facă un istructaj înainte să fie lăsați să folosească internetul.
Sau dacă nu, piața asata o să se dezvolte, pentru că e prea atractivă ținând cont că sunt mulți neivformați și creduli pe lumea asta.