| YukyTsukiyomi a întrebat:

FUNDA Nu am inteles urmatorul proverbbig grinin raul altuia sa nu faci bucuria ta si de ce sa nu?

Răspuns Câştigător
| CoCoMona a răspuns:

Toate aceste proverbe din batrani au semnificatii profunde, majoritatea se baseaza pe ideea "de a fi un bun crestin". In cazul de fata, suntem indemnati sa nu ne bucuram de raul altuia, fiindca incalcam regulile de etica, de a fi un bun crestin, de asemenea, in alte proverbe care fac referinta la ideea de mai sus, suntem indemnati sa fim precauti, sa ne gandim ca noi am putea fi in locul acelor nefericiti, ca in viata toate relele se platesc.

6 răspunsuri:
| 23partyboy a răspuns:

vb aia, roata se intoarcewinking

| nomoretears1111 a răspuns:

Proverbul acesta te indeamna sa nu te bucuri de raul altuia. de ce nu? Din omenie, din solidaritate la durere, pentru ca esti orice, numai om nu, daca te poti bucura pentru ca alt om sufera, trece prin durere, prin necaz.

| Bobo3656 a răspuns:

Pai proverbul se refera dupa parerea mea la faptul ca atunci cand un om sarac de sine sau nu neaparat este intr-o perioada mai grea, sau cand cineva pateste ceva, chiar daca este amuzant, sa nu te bucuri, deoarece el in sufletul lui de fapt are multe probleme si ce i s-a intamplat este ca si cum ai spune a pune paie pe foc, eu am patit-o, un coleg a fost batjocorit de multi, si radeau de el, intr-o zi m-am dus sa discut cu el si mi-am dat seama ca il durea faptul ca nu avea pe nimeni in lume si mereu ii venea sa planga.
O alta explicatie ar fi ca tu sa nu ii faci rau altuia doar pentru a obtine tu ce vrei caci se va intoarce roate.
Ti-as putea da mai multe exemple dar e mult de scris, daca vrei spune-mi.

| YukyTsukiyomi explică (pentru Bobo3656):

Da te rog, daca ai putea sa-i dai mai multe exemple.

| Bobo3656 a răspuns (pentru YukyTsukiyomi):

Proverbul poate insemna nu doar faptul de a nu te bucura de necazul altuia, asta vezi daca esti limitat in raspuns si in cuvinte, in imaginatie. De exemplu: pentru a trai in pace nu distruge, pentru a supravietui, respecta, pentru a primi, da, deci marea dilema este ce vezi tu prin acest context, constiinta.

| AdrianoVV a răspuns:

Pai se refera ca daca pateste cineva rau sa nu te bucuri de ce o patit.