Gandirea se face cu ce porti pe umeri, capul (creierul). Sufletul este combinatia dintre Corpul uman si Suflarea de viata data de Dumnezeu, deci NOI in viata suntem suflete. Doar cu o particica gandim, creierul si nu cu restul corpului. Daca te gandesti ca ar exista ceva imaterial sau vreun organ cu numele de suflet, nu te afli in zona crestina (vezi definitia Biblica in" Geneza2, 7. Domnul Dumnezeu a fãcut pe om din tãrâna pãmântului, i-a suflat în nãri suflare de viatã, si omul s-a fãcut astfel un suflet viu. " si nici cea evolutionista care nu are vreun fundament stiintific al sufletului.
Pai... eu gandesc cu sufletul si mi-am dat seama ca sunt idiot si nu am personalitate. Daca as gandi mai mult cu creierul probabil ca as avea o personalitate mai radicala, rationala si logica. Mai sun momente cand gandesc la rece si atunci sunt rational dar in mare parte sunt doar etic.
Ce faci, ai venit să pui pe net întrebări unde mai mult ca sigur toată lumea va zice: "Da dom'le, eu sunt un individ fain, un individ cu o vastă cultură intelectuală, bineînțeles că sunt diferit, iar restul sunt pe lângă mine doar niște specimene care au rămas într-o zonă dominată de influențe empirice."
Fiecare om are o personalitate. iar adjectivul "puternică" sau "slabă" deja nu mai reușește sa definească cu precizie și devine încet, dar sigur, un termen relativ. Iar a doua parte a întrebării "Creierul sau sufletul?" este o dilemă care necisită o cugetare mai prelungită si elaborată, dar pe care au făcut-o deja ceilalați în posturile de mai sus. M-am mulțumit doar sa îți răspund doar la jumătate din enigmă.
Fundamentul personalitatii mele sunt "dojeneala fizica" + sfatul de bine (explicat pe indelete), ambele administrate in mod sistematic de regretatul meu tata (un foarte bun cunoscator in ale vietii, si de mama mea (mama care inca are draci si istetime de olteanca in ea). Sunt un individ cu o personalitate puternica. Cat o fi ea de benefica/malefica, las la aprecierea celor care ma cunosc cu adevarat. Pe vremea cand cei de varsta mea inca nu stiau ce sa faca in viata, eu stiam. Adica, sex/palinca/rock&roll, toate astea combinate cu dorinta de a avea banul meu in buzunar. Acum, este mai greu cu "banul in buzunar", dar inca ma tin tare pe restul'!
Toti avem o personalitate, acum depinde si cum ne definim, trebuia sa intrebi si de care? si atunci ciumegii parveniti de prin cabinete ti-ar fi spus ca esti ambivert, asta ca un efect de placebo ca sa te mai minti singur, normal, sfatul venind involuntar din partea lor.
Nu stiu ce ne face sa avem o personaliate mai aparte, pana si statul in caruciorul cu rotile iti da o personalitate, frustrat, apatic.Dar mi-a placut ca vrei sa desparti din prima raspunsurile in doua categorii, cea dictata de mediul inconjurator si de perceptia fiecaruia si cea impusa de simturile primitive(spiritualitate), asteapta tu mult si bine pana o sa le primesti.Intrebi de creier si suflet, eu neg din prima treaba cu sufletul(ca sa mai iau stupizi de la astia spirituali) pentru ca modul de gandire e dictat tot de intelect, pana sa inventezi sufletul si cu a sa aura, ideea iti trece tot prin creier.
1.Sufletul face parte din creier si invers, cand vom trecee in nefiinta sufletul nostru va merge in locul de odihna vesnica-Apai odata ce ramaii doar suflet prespectiva ta asupra vietii se va vedea si acolo, cum ai gandit aici vei gandii si in viata viitoare.
2.Creierul poate rationaliza in doua moduri-Emotional sau Rational, cand cineva zice despre o persoana ca `gandeste cu inima` se refera doar ca aceea persoana e emotiva si priveste prin prisma emotiilor.
3. Eu sunt de parere ca logica si ratiunea trebuie sa ne ghideze orice pas important al vietii, dar ca orice gandire ar si ea limitele ei, de aceea cand ratiunea nu mai poate gasi explicatii sau este depasita apare gandirea emotionala care va lua decizia potrivita.Ratiunea elaboreaza posibiile decizii care au toate o baza logica si rationala iar partea emotionala a creierului, sentimentee, inima sau cum vrei sa ii spui filtreaza deciziile alegand-o pe cea corecta atat etic cat si emotional.
Sau mai pe sleau spus Gandeste cu mintea dar asculta-ti inima.