| ErrorFound a întrebat:

Galaxiile "zboara" haotic prin spatiu sau toate se indeparteaza de o origine?

Răspuns Câştigător
| pastru009 a răspuns:

Salut.Galaxia este practic o masa, cu forte gravitationale, alcatuita din un grup/aglomeratie de stele, praf si gaz interstelar.Se stie ca in univers sunt aproximativ 200 de galaxii, pitice sau gigantice.
Legat de intrebarea ta...Nu! Galaxiile nu zboara haotic prin spatiu.O galaxie se roteste in jurul unui centru de gravitatie comun.
Este comun, deoarece majoritatea galaxiilor sunt legate gravitational de alte galaxii.
Sper ca te-am ajutat. Funda?

| Hombre a răspuns (pentru pastru009):

"Se stie ca in univers sunt aproximativ 200 de galaxii, pitice sau gigantice"
Gresit- 200 de miliarde de galaxii.

| pastru009 a răspuns (pentru Hombre):

Nu am gresit.Am uitat miliarde, asta este tot! big grin

| Inferno a răspuns (pentru pastru009):

Eu cred ca-s 201.

37 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

Savantul Hubble a descoperit că aproape toate galaxiile se depărtează de noi, că mărimea deplasării nu este întâmplătoare ci este proporțională cu distanța de la noi la galaxie și că, deci, cu alte cuvinte, cu cât galaxia este mai depărtată, cu atât mai repede se depărtează de noi. Deci universul se extinde, distanțele dintre diferitele galaxii crescând continuu.
Ceea ce știm este că universul se extinde cu 5 până la 10 procente la fiecare miliard de ani. Unele observații recente indică faptul că rata expansiunii universului nu scade, ci crește. Este foarte straniu, pentru că efectul materiei în spațiu, fie că are densitate mică, fie că are densitate mare, poate doar să încetinească expansiunea. La urma urmei, gravitația este atractivă. O expansiune cosmică accelerată este ceva în genul suflului unei explozii care sporește în loc să se disipeze după explozie. Ce forță ar putea fi responsabilă pentru a împinge tot mai rapid cosmosul către expansiune? Nimeni nu este încă sigur.
Insa unele galaxiile se lovesc (coliziune) intre ele, chiar galaxia noastra Calea Lactee are parte de asa ceva, citeste materialul urmator.
http://spacegeek.ro/galaxii-in-coliziune-ce-se-intampla

| Dreamer a răspuns:

Inflatie se numeste fenomenul si pare ca incalca legile fizicii, dar nu o face. Stim ca intr-o explozie schijele si unda de soc se departeaza de origine cu o viteza descrescatoare...ei bine cu Universul este exact invers, toate galaxiile se indeparteaza de originea exploziei primordiale cu o viteza crescatoare, creand efectul de prastie.
Astfel toate galaxiile se departeaza de origine cu viteze diferite. Cu cat galaxiile sunt mai departate de origine cu atat viteza lor de extindere este mai mare.
Astfel accelerarea expansiunii Universului se datoreaza gravitatii negative produsa de energia intunecata care stim ca exista in tot Universul.

| relian a răspuns (pentru Dreamer):

Scuze dar comparative nu este deloc una buna.Nici nu se pune problema sa compare o explozie aici si deplasarea unei galaxii in spatiu.O explozie sau suflu cu schijele ei se diminuiaza nu ca asa ar fi normal ci datorita frecarii cu aerul. Daca explozia ar fi in vid sar tot duce cu aceiasi viteza pina cine stie unde. Faptul ca galaxiile se indeparteaza si viteza creste asta este doar teorie, iar observatiile sint facute cu aparate care nu pot fi sigure.Privim ceva ce nu cunoastem si dam un raspuns, Nu putem sa spunem ca raspunsul este cel bun. Vorba cuiva pe aici intrebam chestii care ne depasesc cu f mult.Noi nu stim nici pe ce stam si ne intrebam chestii ce nu le stim decocamdata.Bine ca daca nu ai ce face poti sa filozofezi pe tema fara probleme. Sper ca nu te superi ca intervenii si eu. Daca o galaxie a fost sau sai ziceim I sa imprimat o viteza atunci ea nu poate sa creasca ba dimpotriva ar scadea avind in vedere efectul gravitatiei, pe unde sar deplasa ar fi influentata de alta galaxie cit de cit. Teorii, povesti, basme.

| ErrorFound explică (pentru relian):

Galaxiile nu incetinesc fiindca nu exista forte in spatiu care sa actioneze asupra lor. "Daca asupra unui corp aflat in miscare nu actioneaza forte exterioare, el are tendinta de a ramane in miscare."
Dar problema cu ultimele afirmatii(la tine) este faptul ca galaxiile sunt foarte departate unele de altele deci efectul gravitational este nul.

| Inferno a răspuns (pentru Dreamer):

Nu se numeste inflatie se numeste pur si simplu expansiune.
inflatia se presupune ca ar fi avut loc in primele momente de dupa Big Bang, reprezentand expansiunea Universului cu viteze foarte mari, cu mult peste viteza luminii.
Nu exista origine, Universul se departeaza similar fata de orice punct din spatiu.

| relian a răspuns (pentru ErrorFound):

Nu ai de unde stii ca efectul gravitational este nul, pentru ca nu stim la ce distanta actioneaza o galaxie.Doar vorbim si presupunem.Eu incercam sa arat anumite aspect dar sint unia care ori nu inteleg ce zic ori vor sa o faca pe desteptii gen inferno care balaceste apele si incep sa jigneasca lumea.Pai daca esti atit de destept explica frate tu aluia nu-l fa prost. Uite asa cum ai vorbit tu acum.Sintem aici sa discutam nu sa ne facem prosti si asa mai departe.Eu am spus atunci cind observam ceva, mai ales univer nu poti sti exact ca ceea ce vezi este si real.Si un exemplu ar fi rotile de la masina.Cind privesti rotile la masina ce vezi? Vezi ca se rotesc in sens invers, insa ele se rotesc in sensul in care trebuie.Tot ce se poate sa se intimple si-n cazul galaxiilor cu diverse fenomene.Noi paminteni ne credem buricul pamintului sau unia dintre noi, insa noi si acum facem focul cu lemne, ba mai rau cu coceni daca ii avem si pe astia.Si eu nu am spus ca galaxiile nu s-ar deplasa.Am facut doar observatie ca cineva pe aici facuse comparative intre schijele unei bombe si miscarea in vid a galaxiilor.Si am spus nu poti sa compari asta.Deci asta a fost comparatia.Schijele isi incetinesc miscarea pentru ca apare frecarea lor cu aerul.Nu am venit sa dau lectii nimanui doar a fost o observatie.Si restul parerea mea. Iara cine spune ca parerea mea este gresita si a lui este aia buna sa demonstreze nu doar sa dea din gura ca asa a zis Einsten si asa mai departe. Pina la urma orice teorie ar fi buna pentru ca nu o poti combate cu demonstratii.Dar asta asa sint unia cind vad ca le arati ceva se supara si incepe sa te injure sa te faca prost si asa mai departe. Daca atit au invatat atit zic si ei.Si majoritatea vin cu explicatii de fapt cu copy paste cu termini tehnici si asa mai departte definitii, formule pe care oricine le poate gasi pe net sau in carti. Daca intelegi asa de bine un fenomen cauta si explica pe intelesul oricui.Nu toti intelegem la fel si rapid.Asta nu inseamna ca cineva este prost.Scuze nu ma refer la tine ci la unia de pe aici mari fizicieni, mari destepti auzi ei se pricep f bine dar stau pe tpu.Asta am spus si eu cind am zis undeva cind ceva se deplaseaza in spatiu se duce hat departe, exact asa m-am exprimat, doar ca nu am mentionat vid si imediat a si sarit marele fizician.Nu nimic daca atragi atentia cuiva dar nu-l fa prost sau cea mai spus.

| sublime89 a răspuns:

Toate se indeparteaza de o origine, adica "explozia" primordiala, sau big bang. Universul se extinde, si toate galaxiile se indeparteaza unele de altele cu mici exceptii. Cand s-a facut aceasta descoperire astronomii si-au dat seama ca in trecut ele au fost mai aproape unele de altele, adica universul era mai mic.

| Inferno a răspuns (pentru sublime89):

Nu exista o origine comuna. Universul se extinde raportat la orice punct din spatiu.

| sublime89 a răspuns (pentru Inferno):

Este adevarat, dar big bangul a existat, si in trecut toate galaxiile erau mai apropiate. Bineinteles ca nu se poate localiza unde a avut loc big bangul, pentru ca el este de fapt universul care de atunci s-a tot marit.

| grab a răspuns:

Haotic dpndv.
Marea ordine nu e posibil de perceput.

| LordBolton a răspuns:

Nu zboara haotic, graviteaza

| Niiiicu a răspuns:

Cred ca zboara...

| Clawd3lw a răspuns:

Galaxiile se invart aleatoriu prin spatiu si cand se intalnesc POC, mii de ani de teroare

| johnyxus a răspuns:

Cred ca habar nu avem ce-i cu noi si intrebam de lucruri pe care nu le stim.

| figure a răspuns:

O sa primesti multe raspunsuri la intrebarea ta. Unele vor parea sa aiba sens, si vor avea in spate "dovezi stiintifice" solide.

Aiurea. Sa nu crezi nimic! Nu e nimic demonstrat 100%. Suntem ca niste furnici care judeca lumea dupa frunzulita pe care se intampla sa se afle.

Conform teoriei marelui big-bang, toate se indeparteaza de o origine, in urma "exploziei" initiale, urmand ca, la un moment dat, sa ajungem la fenomenul invers - de implozie...

Conform teoriei mele... este la fel de probabil sa fim in acvariul vreunui Dumnezeu aflat la pubertate. happy

| cine1cine a răspuns:

E simplu, de explicat! Deci, există trei chestii in univers, trei chestii care le ști și tu! Spațiu, materie, timp! Dacă ai materie (adica planete etc ) și nu ai avea spațiu, atunci unde ai așeza materia? Dar dacă ai și spațiu ai și materie, dar nu ai timp atunci lucrurile devin complicate rău de tot, fiindcă timpul știe exact unde sunt așezate lucrurile din univers! Deci, există si timpul! Păna acum avem spatiu materie și timp fără de care universul nu ar exista. Dacă tu ai materie dar nu ai spațiu, atunci nu ai unde să o așezi, dar, dacă ai și materie și găsești și spatiu unde sa o pui, atunci tu mai ai nevoie și de timp pentru a știi unde și cănd ai pus materia. Pe urma există trei stări, lichid gazos și solid, care le știi și tu!

| sticla09 a răspuns (pentru cine1cine):

In primul rand sunt 4 stari de agregare, nu 3.
in al 2-lea, timpul nu exista.

| cine1cine a răspuns (pentru sticla09):

Dacă citeai si tu tot ce am scris, era bine. Așa că te rog să mai citești incă o data ce am scirs că nu stau acum să-ți pun subtitrare la ce am scris eu! laughing Iar dacă nu ești atent, iți poți face timp sa fii atent!winking

Ok, promite-mi ca faci la fel.

Plagiatorule. De ce mă plagiezi? E așa greu să-ti faci timp să dai o replică fără a mă plagia? Dacă iți făceai timp să citești cu atenție intrebarea care a pus-o ErrorFound, atunci cu siguranță că ai fii dat și tu un răspuns. Eu am incercat să-i răspund pentru a și ințelege. Căci intrebarea lui a fost despre cum zboară planetele in spațiu sau dacă acestea zboară haotic, iar eu am incercat să-i răspund cu cuvinte ușor de digerat. Dacă foloseam ca tine cuvinte pe care nu le ințeleg gen plasmă, atunci era clar că imi dădeam cu părera aiurea. Dar se pare că ție iți place să te faci singur de răs! Ok atunci spor la treabă! Și dacă am scirs clar că există și stare lichidă gazoasă și solidă, atunci e clar că tu nici nu te sinchisești sa citești tot ce scrie un om, pentru a ințelege și tu cum stă treaba! Baftă și sper să nu ne mai intălnim pe acest site, căci nu-mi plac plagiatorii!

Ahhh, m-ai prins. am zis sa te copiez dar nu mi-a mers cu tine.
jos palaria.

Bravo! laughing

| relian a răspuns (pentru cine1cine):

Timpul nu exista, este doar o notiune care arata gradul de transformare al materiei in energie si poate si invwer, deci este doar o notiune care explica un interval dintr-o untimplare. Spatiul exista dintotdeauna, deci doar materia trebuia sa apara ca loc unde sa o pui cit vezi cu ochii.Parerea mea

| cine1cine a răspuns (pentru relian):

Iți dai seama că răd de tine și curcile la ce tămpenii debitezi! Eu las ce mesaj vreau și bag in ceață pe cine vreau! În toate teoremele lui albert Einstein este vorba despre timp iar tu zici că timpul nu exită. Dragă domnule hai că ai reușit și te-ai făcut de răs! Dacă tu poți sa contrazici un mare fizician cum este albert Einstein atunci e clar cu tine. Și ce vezi rău in faptul că există materie spațiu timp? Eu cred că nu este treaba ta să comentezi mesajele altora, iar dacă vrei să te bagi in seamă cu mine, incearcă totuși sa nu te faci de răs! În multe din ecuațiile lui albert Einstein există timpul! Iar tu te contrazici cu albert Einstein, asta demonstrează că nu prea ai fost la școală, probabil că ești chiar repetent! Vezi ce simplu te-am dat de gol? Baftă și incearcă să nu te mai bagi in seamă cu mine, nu-mi plac repetenții!

| ErrorFound explică (pentru cine1cine):

Sunt 4 stari de agregare(momentan-cine stie ce dracu se mai descopera).
Focul de exemplu, este plasma.

| ErrorFound explică (pentru cine1cine):

Scuze ca te intrerup, dar cati ani crezi ca am? 5? Poti folosi ce cuvinte vrei tu fara sa-mi dai batai de cap.

| Inferno a răspuns (pentru cine1cine):

Realmente mai exista si energia.
"...fiindcă timpul știe exact unde sunt așezate lucrurile din univers"
Timpul nu este atat de erudit incat sa stie aceste lucruri, iar existenta lui nu este una necesara.
Raspunsul tau suna cam asa:
"Fizica cuantica:,, pai, particule mici si cam atat."

| Inferno a răspuns (pentru cine1cine):

A spune ca timpul exista pentru ca Einstein spune asta este eroarea de logica "apelul la autoritate", pe care si Einstein o reproba.

| geoka23 a răspuns (pentru sticla09):

Bravo asa este timpul nu exista.

| sticla09 a răspuns:

Cica ar fi o miscare aleatorie, dar nenea asta a venit cu o teorie cica totul s-ar misca ca intr-o spirala calculata...bla bla bla
dureaza 8 ore nebunia asta dar merita, zic eu, l-am vazut acum ceva timp si pe langa niste cunostinte(care oricum nu mi-au folosit la nimic), m-am ales si cu o migrena ca te suprasolicita.
noteaza-ti link-ul, candva poate-l vei vedea.
http://www.youtube.com/watch?v=KKd8rOFp_5o

| ErrorFound explică (pentru sticla09):

E la bookmark deja.

| ICHBalexnunu a răspuns:

Progagil ca de intrebal pe Obamahappy
Da, zboara aleiatoriu...

| Adrian929 a răspuns:

Galaxiile se invart aleatoriu prin spatiu si cand se intalnesc POC, mii de ani de teroarelaughing

| Nrby a răspuns:

E totul mult mai dubios decat pare. trebuie sa iti imaginezi ca totul se indeparteaza de totul (in afara de galaxia Andromeda care inevitabil va colida si fuziona cu calea lactee). expansiunea universului nu e o chestie liniara. eu din ce am inteles e ca si cum ai umfla un balon si totul e pe suprafata acestuia. interiorul balonului fiind alta dimensiune decat cele 3 cunoscute si daca iei oricare 2 puncte de pe un balon care se umfla cele 2 puncte se indeparteaza