Eu inca stau si imi bat capul:
1. Cum scriau romanii "0" (zero)?
2. Cum faceau romanii operatiunile matematice de baza: adunare, scadere, inmultire, impartire?
1) Zero nu a fost folosit de romani, pentru ca e util doar intr-o notatie pozitionala, unde pozitia cifrei in numar conteaza, numere romane nu sunt pozitionale, MCCV e totuna cu VCCM si CMCV,
2) Se chinuiau scribii (de aia erau asa de pretuiti), dar sunt algoritmi si pentru numere care nu folosesc notatia pozitionala, google ti-ii va gasi imediat, ca sa iti faci viata mai usoara, e bine sa sortezi numarul roman in ordina marimii cifrelor, dar asta doar sa iti usurezi viata cand faci operatii, la valoarea numarului nu conteaza.
S-ar fi scris EXACT la fel daca reprezentarea ar fi fost in orice alta baza naturala >1, teoremele si demonstratiile din teoria numerelor nu depind si nu se modifica in functie de baza in care este reprezentat numarul.
Cum zicea profesorul meu de mate, reprezentarea numerelor in baza 10 este pentru precupeti si contabili sa poata face calcule pe degete si in baza 2 pentru calculatoare sa poata face calcule.
Numerele in sine sunt entitati abstracte, reprezentarea lor e doar pentru oameni sau masini ca sa le poata folosi.
Alba ca Zapada e aceeasi poveste indiferent daca e in germana sau franceza.