| ClassyAsFuck a întrebat:

He TPU! Cum se formeaza sarcinile pozitive si negative ale electronilor si protonilor?
Ce fel de sarcină au neutronii?

Funda!

Răspuns Câştigător
| WhatheWow a răspuns:

Cum se formează sarcinile electrice ale acestor particule? Nu știu căci normal tocmai aceste sarcini electrice sunt cele care configurează identitatea unei particule.
De exemplu : atomul este format din cel puțin un proton ( care are sarcină pozitivă ) şi un electron ( sarcină negativă ) în cazul hidrogen 1H iar de aici mai departe atomi în configurația cărora intră și neutroni, neutroni lipsiți de sarcină electrică adică neutră.
Protonii călătoresc singuri prin Univers iar atunci când întâlnesc un nor electronic acaparează electroni formând un atom. Dacă nu vorbim de formarea atomilor de H1 ( care spuneam că sunt singurii ce nu conțin neutroni ) iar un alt tip de atomi necesitând neutroni, aceștia sunt de fapt tot protoni care din necesitate îşi pierd sarcina electrică schimbându-şi configurația quarc-ilor ( quarcul fiind subparticule ce formează protonii ) devenind neutroni.
Deci, sper că ai înțeles ceva din sumara explicație și pe baza ei poți căuta mai detaliat informații.

| Inferno a răspuns (pentru WhatheWow):

Protonul e proton, neutronul este neutron. Doar pentru ca un proton se poate transforma in neutron si viceversa, datorita interactiunii slabe, nu inseamna ca protonul este neutron. Extrapoland rationamentul tau asupra fotonilor si electronilor am putea spune ca si aceste particule sunt in realitate una singura.

| WhatheWow a răspuns (pentru Inferno):

Bineînțeles că protonul e proton și neutronul, neutron dar parcă mai avusesem o dezbatere pe acest subiect și ți-am explicat raționamentul acestei afirmații.
Dacă cei doi nucleoni sau particule sunt diferențiate doar de masă care în cazul neutronului e mai mare iar configurația quarc-urilor diferită, știi la fel de bine ca și mine că în cazul spațiului isospin atât neutronii cât și protonii își pot schimba configurația inversându-şi rolurile.
" The mass of the neutron and the proton are almost identical: they are nearly degenerate, and both are thus often called nucleons. Although the proton has a positive charge, and the neutron is neutral, they are almost identical in all other respects.
The strength of the strong interaction between any pair of nucleons is the same, independent of whether they are interacting as protons or as neutrons. "
Știi la fel de bine că un neutron are stabilitate și în afara atomului chiar dacă inițial a fost un proton care și-a pierdut sarcina electrică prin modificarea configurației guarcilor dar în celălalt caz, caz în care un neutron devine proton, viața lui în afara nucleului e una instabilă și scurtă ( aproximativ 15 minute ).
Întorcăndu-ne la începuturile formării Universului, știm că primii atomi formați ( adică H1 ) nu aveau neutroni iar cum alți atomi nu existau, putem trage concluzia că neutronii lipseau din peisaj. Ulterior în procesul de formare al atomilor mai complecși, protonii au interacționat la nivel nuclear renunțând la sarcina electrică prin schimbarea configurației quarc-urilor transformându-se în neutroni.
În aceste condiții cât de mult greșesc atunci când spun că neutronii au fost inițial tot protoni care și-au schimbat configurația și pierdut sarcina electrică?

| Inferno a răspuns (pentru WhatheWow):

Eu stiam ca neutronul s-a format independent de proton, datorita modului in care cuarcurile s-au combinat...

| WhatheWow a răspuns (pentru Inferno):

Nu cred că s-a format independent de proton atâta timp cât se aseamănă în totalitate iar protonul s-a format primul.

17 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Primo, neutronul nu are 10 cm, poate 10^-13. El este neutru din punct de vedere electric.
Secundo, cauzele sarcinii electrice in cazul electronului sunt necunoscute.
In schimb se stie de ce protonul are sarcina pozitiva, iar neutronul este neutru. Este vorba de cuarcuri. Protonul este format din 2 cuarcuri up si un cuarc down. Insumarea sarcinilor electrice posedate de cuarcuri este egala cu sarcina protonului. Neutronul este format din 2 cuarcuri down si un cuarc up. In cazul sau sarcina totala este 0.

| sabin89 a răspuns (pentru Inferno):

"insumarea sarcinilor electrice posedate de cuarcuri..." - Tot n-am facut mare lucru, pentru ca acum ramane sa explici cum se formeaza sarcinile electrice la cuarcuri. Tu ai mutat doar misterul de la protoni la cuarcuri.

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

De 3000 de ani problema nu este decat mutata la un alt nivel. Si aici nu vorbesc de particule elementare, ci de tot, iar prin tot ma refer la fiecare problema care a fost dezbatuta. Noi nu stim de ce marul "cade in jos" (scuzati "expresia"). Gravitatia? Ce este gravitatia? De ce exista. Datorita masei? Dar de ce? Chiar te provoc sa-mi spui cel putin o "problema" solutionata cu adevarat de umanitate.

| sabin89 a răspuns (pentru Inferno):

Ca o completare la cele spuse de tine...Tot de fo trei mii de ani noi tot descoperim (a descoperi nu e tot una cu a crea), de unde si termenul de "descoperiri stiintifice". Am descoperit o proprietate ciudata a materiei pe care am numit-o electricitate. Am descoperit-o, nu am creat-o. Am sapat in pamant si am descoperit aur, cupru si mai stiu eu ce. Dar ele erau acolo. Am descoperit din ce e compusa o celula si, groso-modo, am inteles si cum functioneaza toate alea care sunt acolo. Tot descoperim. Cand Edmond Dantes a descoperit o comoara pe o insula, a fost coplesit de uimire. Dar lucrurile alea nu erau ale lui, el doar le-a descoperit. In mod similar, toate astea ce le descoperim noi nu sunt ale noastre, dar ale cui? Ca doar n-or fi ale lui ray. Totul e invaluit in mister!

| RAY a răspuns:

Buna intrebare, nu stiu, inca nu m-am intrebat banuiesc ca qurcii dau si sarcini p si n cum pai nu stiu

Ce fel de sarcină au neutronii?

neutra

| Exilee a răspuns:

Atomul este alcatuit din particule multmai mici, particule subatomice numite porotoni, neutroni si electroni.

Care este sarcina electrica a neutronului? ESTE ZERO. De-asta si atomul este neutru din punct de vedere electric ( spre deosebire de ioni, care nu sunt neutri d.p.d.v. electric).
Protonii si neutronii au mase aproximativ egale cu a 12-a parte din masa atomului de carbon ( izotop de masa 12)
Protonii si electronii au sarcini electrice egale si de semne opuse.
Ce sa-ti mai zic. Cum se formeaza saricnile? Momentan inca nu s-au gasit raspunsuri cu privire la existenta sarcinilor electronului. Dar, se cunoaste sarcina protonilor si da se datoreaza quarcilor.
De unde cuarci? Pai uite un ''lant'' al dimensiunilor macrocosmosului: cuarc (10^15m)-> protoni+neutroni(10^-15m)-> nucleu atomic (10^-15m si 10^-14m)-> atom (10^-8m) -> molecula (10^-8 si 10^-6m).

| andronicus a răspuns:

Eu am dedus ca sarcina electrica este masura efectului fizic pe care-l produce in spatiul inconjurator. Efectul fizic produs de o sarcina electrica asupra altei sarcini din vecinatate este de modificare a nivelului de miscare. Modificarea, adica variatia nivelului de miscare este efectul fizic de acceleratie. O sarcina aflata in vecinatatea altei sarcini sufera acceleratie. Asta inseamna ca in jurul sarcinilor este in spatiu o stare dinamica speciala care genereaza efectul de acceleratie asupra altei sarcini. Aceasta stare dinamica a spatiului din jurul sarcinii electrice este campul electric. Sarcina electrica este generatoarea sau sursa campului electric. Sarcina electrica este masura campului electric generat in spatiu. Si se calculeaza cu formula (legea) lui Gauss care face integrala campului electric pe suprafata sferica in care este inchisa sursa generatoare de camp= sarcina electrica. Si cum efectul fizic produs de o sarcina electrica asupra sarcinilor din vecinatate este acceleratia, inseamna ca sarcina este masura a acceleratiei pe care o produce. Integrarea acceleratiei pe suprafata care inchide sarcina ne da dimensiunea fizica a sarcinii electrice.

Q=a*So=(L/T^2)*L^2=L^3/T^2
Sarcinile electrice elementare sunt particule elementare care se nasc din interferenta constructiva a fotonilor gama de la anihilare corespunzatori, dupa refractia lor la 360 de grade, in conditiile unor densitati de energie foarte mari. Fotonii incidenti se propaga in continuare cu viteza de c/137 m/s si se rotesc pe un cerc de raza particulei. Lungimea lor de unda in structura dinamica nascuta din interferenta constructiva este de 137 deori mai mica decat in translatia libera in spatiul vid. Fotonii refractati in structura dinamica, se constituiesc in unde stationare de foare mare amplitudine de tensiune. Prin rotatia lor foarte rapida (Fr=10^20 rot/s), undele stationare de mare amplitudine genereaza in spatiul inconjurator camp electric pulsator, care creste periodic din zero in maxim si revine la zero, dar pastreaza in permanenta acelasi sens fata de centrul (axa) de rotatie. In cazul nucleonilor, din interferenta constructiva a fotonilor gama de anihilare corespunzatori se constituiesc sisteme de unde unde stationare de foarte mare amplitudine de tensiune, formate din cam 1840 de unde care se propaga (translateaza) pe cercul de raza nucleonului cu viteza de c/274 m/s. In aceasta structura lungimea de unda a fotonilor gama incidenti este contractata de 274 de ori. Prin rotatia cu turatia de 10^20 tor/s, in jurul acestei structuri apare un camp electric alternativ de foarte mare frecventa. Ceeace face ca neutronii sa apara neutri electric. Prin rotatia structurii dinamice a nucleonilor acestia se comporta ca niste aspiratoare centrifugale care genereaza fluxul eteric de aspiratie al substantei. Flux care determina atractia gravifica dintre mase, dintre substanta neutra electric.

| Lotzone a răspuns:

NEUTRONUL, particula elementara cu polaritate neutra, care face parte din nucleul atomului, este una din cele mai mici parti de materie pe care oamenii de stiinta o pot izola, numita si particula elementara. Neutronul are aproximativ 10-13 cm in diametru si cantareste 1. 6749 x 10-27 kg.

| ClassyAsFuck explică (pentru Lotzone):

Mda..ar am și zis Cum se formeaza sarcinile pozitive si negative ale electronilorsi a protonilor

| sabin89 a răspuns (pentru Lotzone):

Deci neutronul are intre 10 si 13 cm in diametru? Hm, mărişor.

| WhatheWow a răspuns (pentru Lotzone):

rolling on the floor

| Exilee a răspuns (pentru sabin89):

HAHA laughing)))

| ClassyAsFuck explică (pentru sabin89):

13cm?laughing))