Parerea mea este ca noi toti suntem un unici, cu principile noastre, ideile si cunostintele acumulate sau agreate. Hristos a lasat un set de "instructiuni" privind credinta in El raportate in Scrierile Biblice. Noi, cu personalitatea (eul) jignita am mai "adus" sau "scos" cate ceva din instructiunile de baza lasate de Isus. Asa au aparut cele 499 de CURENTE (religi) crestine, traditionaliste (catolicismul si apoi ortodoxismul), protestante si neoprotestante. Unele au deviat de la principi, alti nu le-au acceptat si alti au adaugat unele noi. Din nefericire multe practica cu putere prozeletismul (vezi la noi religia in scoli) si marea majoritate spalarea creerelor. Exista si religi apropiate de dorintele si indrumarile biblice dar nu acesta este scopul intrebarii. Cum intre noi exista conflicte, asa si intre religile noastre exista conflicte. Ecumenismul este o mare scornela caci niciodata un credincios care stie in ce crede nu ar renunta la principile sale pentru "cioara de pe gard" sau PAPA liderul mondial al crestinilor.
Treaba cu religia in general, e complicata rau de tot.Si ea in sine, si adeptii ei.De fapt, mai ales adeptii ei, unii dintre ei mai extremisti de felul lor. E ca o poveste pe care daca vrei o crezi si adormi linistit iar daca nu o crezi esti blamat de altii si considerat "ciudat","cu Satana in tine" etc
Majoritatea religilor lumii promoveaza intens (pe hartie) toleranta.Cat de aplicata este aceasta practic? Putin spre deloc
Granita dintre credincios si fanatic credincios e subtire si in general se trece de la o stare la alta cand respectivul vorbeste cu o persoana care se arata sceptica
Religiile strica tot ceea ce reprezinta credinta.Eu as dori doar unul si bun in care sa creada toti adica doar in Dumnezeu.Si in iubire si bunatate.
Cred din tot sufletul in Dumnezeu.Nu pot spune acelasi lucru despre Biserica, oricare ar fi ea.
Uite ceva ce am invatat la logica:
Oamenii sunt corupti.
Preotii sunt oameni.
deci...
Preotii sunt corupti.
@danut>multumesc pentru punctul tau de vedere, imi place modul in care gandesti astfel de probleme.
@oannah>>ai dreptatee. Ceea ce subliniai tu se numeste prozelism religios.
@parintele. Da, buna afirmatie.filosofica.
@onutzu.Ai dreptate.
@em,, heey, ti-am luat-o inainte! sper sa inveti si tu lucruri noi de aici
Moama intrebarea asta vroiam sa o pun eu acum cand intramnu stiu ce sa zic eu sunt catolica iar la scoala profa de religie are ceva cu mine si cu inca o colega care e pocaita, parca am fi niste secte frate dar sa zic asa in general.sunt de acord cu oannah:X
Sunt ortodoxa convinsa. exista un conflict la nivelul ideilor/dogmelor. la inceput era o singura biserica, iar odata cu marea schisma din 1054 biserica ortodoxa s-a despartit de cea catolica. din biserica catolica au luat nastere altele ramuri: "protestante si neoprotenstante". cred ca daca esti tolerant si de bun simt putem trai linistiti unii cu ceilalti. un singur lucru nu suport la pocaiti: mereu incearca sa te convinga sa mergi la ei la biserica iar lucrul asta nu mi se pare corect.
in rest toate bune
peace!
Nu sunt adepta a religiei, desi am 10 la aceasta materie(si invatand calumea, nu pentru purtare) si sunt ortodoxa.
Prin religie s-au ridicat oamenii care au avut imaginatie si au stiut sa profie de slabiciunea omenirii(credinta in orice spune o persoana publica, pe vremea accea inteligentii de preoti). Ei s-au imbogatit si au tinut mortis sa arate omenirii cat de intelepti, curati la suflet sunt ei, doar cu scopul de a trai bine si pe pamant, dar si intr-o eventuala viata.
Cat despre conflictul dintre religii, fi sigura ca exista, dar asta la cel mai inalt nivel, la adeptii "supremi":arhiepiscopi, blablabla. Intre oamenii de religii diferite, nu am observat ca exista mari divergente.
Cred ca este un singur Dumnezeu, in trei ipostaze; tatal, fiul, si sf, duh. faptele noastre, gandurile noastre vorbele noastre trebuie sa fie in totala armonie cu voia lui Dumnezeu, care nu ne obliga sa facem aceasta, ci ne lasa libera alegere, pentru a ne intelepti, sfinti si mantui singuri dupa invataturile ce ni le-a dat el.
Observ ca fiecare vorbeste din punctul lui de vedere dar fara argumente concrete, doar plangeri. Puneti mana pe Biblie si o CEretetaTI, nu cititi. In orice caz Biblia zice clar ca religiile nu se vor impaca niciodata. Cu una a inceput crestinismul, una o accepta si Dumnezeu. Nicaieri in Biblie nu am gasit argument spre inteconfesionalism. Si nu e o joaca religia sau ceva ce tine de sistemul democrat (aleg ce vreau).