anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Heey va rog ajutati-ma sa gasesc anacolutul : Colegul meu nu-mi pasa de el.

Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la locul nasterii mele, la casa parinteasca din Humulesti, la stalpul hornului unde lega mama o sfara cu motocei la capat, de crapau matele jucandu-se cu ei [...] parca-mi salta si acum inima de bucurie!

Eu, domn`judecator, recla, pardon, onoarea mea, care m-a-njurat si clondirul cu trei chilie mastica prima, care venisem tomn-atunci cu brija de la domn`Marinescu Bragadiru din piata inca chiar domn`Tomita zicea sa-l iau in brije.

Va rog mult! chiar nu imi dau seama care sunt! funda :*

1 răspuns:
| Phantasmagoria a răspuns:

Colegul meu nu-mi pasa de el. Aici,,colegul meu" ar indeplini functia sintactica de subiect, dar prin continuarea cu,, nu-mi pasa de el" se observa ca verbul este la persoana I, deci mie nu imi pasa de el. Se suprapune persoana a III-a cu persoana I si se creeaza greseala.

La,, nu stiu altii cum sunt, dar eu ......parca-mi salta inima..." Am pus puncte ca sa iti arat ce este important. Se incepe cu,,eu" care are functie sintactica de subiect, deci e in cazul nominativ, iar dupa toata insiruirea aia de experiente placute a lui Creanga, s-a pierdut ideea de la inceput si a continuat cu pronumele in dativ,,IMI salta inima". E acelasi lucru ca atunci cand ai spune Eu imi pasa,in loc de mie imi pasa.

La a treia chiar nu inteleg despre ce e vorba, ori e un limbaj arhaic, ori nu ai pus tu virgulele, dar nu pot sa imi dau seama. Oricum, sper ca ai inteles.happy