| Marius_Pîrvulescu_2000 a întrebat:

Hei, ce faceti?
Am avut odata un vis lucid, eram la inaltime si mi-am zis urmatoarele vorbe,, Ba, eu visez?", dupa am decis sa ma arunc pe spate jos si cand am cazut n-am avut nimic si m-am trezit.Inainte sa adorm mi-am zis sa-mi dau seama ca visez.

Cum sa fac sa am un vis lucid? Chiar daca stiu ce am facut atunci acum mai functioneaza.

Răspuns Câştigător
| najsia a răspuns:

Nu prea stiu cum poti sa faci un vis sa fie lucid. Eu de obicei cand visez am vise lucide. Nu stiu cum o fac, pur si simplu dupa putin timp imi dau seama ca visez si daca nu imi convine ceva dau inapoi si schimb ce s-a intamplat. De obicei imi dau seama ca visez daca actiunea se petrece la mine acasa, daca sunt cu familia si se intampla lucruri ciudate sau daca exista creaturi mitologice, ceea ce se intampla mai tot timpul.

La fel si cu cosmarurile; nu am mai avut unul demult, dar cand se intampla sa am unul si include un membru al familiei mele, intotdeauna am sa schimb acest lucru, transformand membrul familiei intr-o persoana necunoscuta.

Sincer sa fiu, habar nu am de ce visele mele sunt lucide. Mai demult nu realizam ca sunt intr-un vis, dar treptat am inceput sa realizez ca visez si ca pot controla visul. Cand persoanele/locurile din visele mele sunt cunoscute sau magice, imi dau seama ca de fapt visez. Asa ca ti-as recomanda sa incerci sa studiezi persoanele din visele tale, la fel si locurile. Le-ai putea nota undeva cu cat mai multe detalii pe care ti le amintesti si data viitoare cand vezi acea persoana sau acel loc intr-un vis si ti se par cunoscute de undeva, poate iti vei aminti ca le-ai notat undeva si ca de fapt visezi.

Nu sunt foarte bun la dat sfaturi sau la explicatii, dar sper ca te-am ajutat cu ceva. Noapte buna si vise placute!

12 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Asta nu alegem noi, asta se intampla in faza RMN a somnului, pe la ora 3-6 dimineata, culcate mai devreme pe la 22

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Sunt jocuri ale imaginației.
În timpul somnului cu vise avem o trăire pe o scenă interioară, pe care nu o putem deosebi de cea din stare de veghe doar după ce ne trezim.
Dar după ce ne-am trezit, de unde știm că nu suntem încă în vis?
Sunt vise care se desfășoară astfel.
Suntem în vis. Și ne trezim că am fost într-un vis, și continuăm o scenetă. Se termină și aceasta și ne trezim de adevăratelea în camera de unde am început somnul nostru.
Astfel certitudinea că am trăit un vis și acesta s-a terminat este a revenirea la conștiința stării de veghe care presupune două aspecte concomitente și obligatorii.
1. Suntem în stare de veghe care poate fi obiectivată cu electroencefalograful. Când creierul generează cu precădere unde beta, a căror frecvenţă este de aproximativ 13-30 Hz, este vorba de ritmul din starea de veghe: creierul se focalizează preponderent asupra lumii din afara sa sau rezolvă probleme concrete, specifice.
Lumea dinafară este o lume a cunoașterii unde interacționăm cu obiecte materiale, fizice sau cu reprezentările lor interne prin simboluri. Pot să fiu treaz sau să mă mă cocentrez în stare de veghe la o formulă matematică, care este un obiect de speța a doua, adică tot din capul meu, dar nu din zona de vise, ci din zona de veghe.
1. Să am conștiiința stării de veghe. Aceasta o am mental. Dar pot să mă concentrez la o sarcină cognitivă, și trăirea existenței stării de veghe să dispară din câmpul meu de conștiință, să uit de mine, cum se spune. Rămân totuși un fundal de milioane de percepții corporale care atestă creierului că sunt în stare de veghe.
Fără această conștiință, nu am certitudinea stării de veghe.
Cei ce își studiază propriile vise cunosc acest lucru special.
Lumea de vis o trăiești și o resimți altfel decât lumea reală.
Știi și simți că ești acolo în altă parte.
Dar în stare de veghe poți să retrăiești scene din trecutul propriu.
Acestea nu sunt vise.
Poți să creezi scene noi, ad hoc despre tine, în zone imaginare, nici acestea nu sunt vise, sunt scenete interioare.
Visele ca să fie vise, trebuie să aibă trei caracteristici.
1. Să poată fi obiectivate cu EEG ca având ritmul undelor cerebrale caracteristice perioadelor de somn.
2. Să aibă caracterstica trăirii stării de vis.
3. Să se termine la finalul perioadelor complecte de vis cu revenirea la starea de veghe caracterizată ca mai sus.
Astfel nu pot să spun că am fost într-un vis decât după ce m-am trezit și compar, nu ceea ce am făcut sau nu acolo, ci felul în care m-am simțit acolo, cu modul în care mă simt în stare de veghe.
Astfel, amestecul de noțiuni care se regăsește așa zisul vis lucid, și căutarea lui se lovește după mine de următoarele piedici.
De unde știi că a fost vis sau nu altceva? Stranietatea trăirii.
Asta se datorește unei conștiințe alterate, modificate. Cei care se droghează știu despre ce vorbesc eu acum. Se poate altera chimic. Se poate altera și volitiv. Asta face Marius aici mai sus.
Dacă vrea bibliografie, romanele lui Carlos Castaneda.
Mie îmi plac definițiile clare, dacă casc gura să știu despre ce vorbesc. Dacă zona este nedesțelenită ca cea a trăirilor mentale, vis, veghe, halucinație, viziune, reverie cu ochii deschiși, măcar să limpezesc cât de cât orizontul să nu mă înpotmolesc în zone flue, fuzzy sets.
Zice el că acela a fost un vis lucid? Așa o fi, dar nu are nici un argument să mă convingă pe mine.
Că a fost straniu, inedit, că nu semăna cu realitatea, că la trezire nu știa ce e cu el, că a căzut, că nu a căzut, că asta se numește vis lucid, asta în concepția mea personală descrisă mai sus are poate ceva cu visele, cu luciditatea, mai puțin.
-----

Dedicație pe o carte
Dacă tot vrei să-ți scriu ceva pe ea,
Că o să mor, și n-o să mă mai vezi,
Eu zic s-ascunzi volumul sub saltea,
Când o s-adormi adânc, să mă visezi.

Atunci, în stilul meu de duh savant,
Care a trecut de mult în altă lume,
O să-ți soptesc că tot ce-i important,
În jurul nostru n-are încă nume.
( din lirica personală, o găsiți la
Blogurile mele de divertisment instructiv - My blogs for instructive entertainment http://bit.ly/2MZ1aZ4
http://bit.ly/2xK1SUi

| Steregoi a răspuns:

Ai grija sa nu innebunesti ajungand sa nu mai distingi realul de imaginar.
happy

Cand aveam un vis lucid m-apucam in vis sa bat toti monstrii din vis dupa care ma trezeam invingator. De cand am credinta mai mare in Dumnezeu bat demonii inchipuiti din vise de le zboara coarnele si fulgii. rolling on the floor

O data mi s-a intamplat aproape sa tip la trezire dintr-un cosmar nelucid de parca eram paralizat. happy Imi era frica sa adorm iarasi de teama sa nu continue cosmarul. Rar mi s-a intamplat sa continue cosmarul dupa readormire.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Steregoi):

Si cam cum s-ar putea intampla asta, dupa parerea ta?

| Steregoi a răspuns (pentru anonim_4396):

Innebunirea? Am zis-o mai mult in gluma. Insa se pare ca la unii oameni se intampla. Se numeste schizofrenie.

| dnzzzzzzzzzzzzzzz a răspuns:

Asta nu prea tine de tine. Visele lucide sunt acele rare momente in care o parte a creierului lucrează in timp ce tu visezi, astfel controlezi visul oarecum. Vazusem diferite forme de meditație pentru acest fel de vise dar nu cred ca este posibil. Rata de aparitie este mica, odata la 50-80 de vise si cand il ai, e posibil ca a doua zi sa nu ți-l amintești.

| anonim_4396 a răspuns (pentru dnzzzzzzzzzzzzzzz):

Daca nu crezi ca e posibil sa faci ceva pentru a avea vise lucide, ci doar sa vina de la sine, intamplator adica, e ca si cum ai sta intr-o curte mica care are o poarta spre o gradina foarte mare si frumoasa si te-ai uita prin crapaturile gardului, fara a avea curiozitatea macar sa apesi pe clanta sa vezi daca aceea poarta nu cumva e deschisa.

| dnzzzzzzzzzzzzzzz a răspuns (pentru anonim_4396):

Poti incerca, insa nu suntem atatc de dezvoltați sa ne putem controla creierul, mai ales acea parte care se ocupa cu visele. E un fenomen aparut întâmplător, insa, te poti gandi ce ai facut in ziua care a precedat visul si poate iti dai seama care e cauza.

| anonim_4396 a răspuns (pentru dnzzzzzzzzzzzzzzz):

Eu am experimentat aceste lucruri, nu o data sau de cateva ori si nu de ieri sau azi. De aceea ti-am si spus acele chestii.
Desigur, tu poti sa ramai in continuare la stadiul de 'nu se poate', dar la fel de bine exista si varianta in care te hotarasti sa iesi din casa direct in gradina, pentru ca presupun ca nici in curtea aceea mica nu ai ajuns ( simbolic vorbind, adica nu ai avut vise lucide nici macar intamplator, cred ca te-ai prins ce am vrut sa zic).
Asta depinde doar de tine, dar te asigur ca nu ai decat de castigat in cazul in care alegi a doua varianta.

| dnzzzzzzzzzzzzzzz a răspuns (pentru anonim_4396):

Mintea noastră nu poate fi interpretata ca o gradina cu un gard. Ci, mai degraba ca o camera cu pereti inalti si cateva ferestre la care noi nu avem acces dar care se deschid întâmplător iar alegerea este a noastra daca dorim sa privim inspre ele cat timp sunt deschise. Desi nu neg ca exista metode de autocontrol psihic pentru asemenea lucruri.

| anonim_4396 a răspuns (pentru dnzzzzzzzzzzzzzzz):

Interpretarea mea se referea la mintea noastra doar strict in raport cu visele lucide, nu mi-am propus mai mult de atat.
Daca vrei neaparat sa incluzi si ferestrele in toata povestea asta, tot doar in legatura cu subiectul de fata, nimic mai simplu.
I. In casa, cu ferestrele inchise- cei care 'nu viseaza' sau 'viseaza foarte rar'. Am pus in ghilimele pentru ca asa pretind acele persoane, realitatea fiind alta, nu e vorba de faptul ca nu viseaza sau viseaza foarte rar, ci ca nu isi amintesc visele. Pot face ceva in legatura cu asta? Desigur, dar fie nu stiu, fie nu ii intereseaza.
II. In casa, cu ferestrele deschise - cei care isi amintesc o parte mai mare sau mai mica din visele lor. Si in acest caz, depinde doar de ei daca ferestrele sunt doar putin intredeschise sau larg deschise. Unii nu stiu si se multumesc cu atat cat li se ofera sau nu ii intereseaza sa obtina mai mult, chiar daca stiu ca e posibil.
III. In curte sau mai degraba intr-o gradina mica - cei care au ocazional, cu totul intamplator, vise lucide. Deja ies putin afara, dar nu foarte departe. Unii stiu ca exista o gradina mult mai mare si mai frumoasa, dar se multumesc cu cea mica si altii nici nu stiu ca ar putea merge mult mai departe.
IV. O gradina foarte mare si frumoasa, as spune chiar infinita, daca nu ar exista totusi o limita data de imaginatia fiecaruia - cei care au fost destul de interesati sa incerce sa isi controleze visele si nu s-au multumit sa astepte sa vina de la sine cate un vis lucid la nu stiu cat timp. Odata ajuns in gradina asta, nu poti sa iti doresti altceva decat sa explorezi cat mai mult din ea si partea buna e ca in ea nu esti obligat sa mergi de 'aici' pana 'acolo' si pas cu pas sa iti largesti orizontul, ai libertatea deplina sa mergi de 'aici' pana 'oriunde' iti poti imagina ca vrei sa ajungi.
Din cate inteleg tu preferi sa te limitezi la situatia de la punctul II si cum am spus si mai inainte, decizia e a ta si la urma urmei nu vad de ce ar trebui sa dai expicatii pentru ea. Eu am vrut doar sa ma asigur ca nu o sa poti sa zici vreodata ca nu stiai ca exista gradina aceea mare ( si multe usi prin care sa ajungi la ea) si de aceea ai ramas in casa ca sa te uiti pe fereastra.

| Mihai354 a răspuns:

Nu stiu bra dar si eu eram intr-un vis si vorbeam cu cineva si zic asta e un vis
si persoana se transforma in demon sunt bantuit