Poate depinde si de perspectiva. In sensul ca poate pe atunci li s-a parut ceva deosebit deoarece pe atunci nu era asa de multa informatie sau si daca era nu era accesibila ca acum. Adica nu stiu la ce te referi mai exact cu "supranatural" si "bizar", dar mi se pare ca am remarcat si eu chestia asta. Am citit o carte Miss Peregrine si ce-i drept e o carte de fictiune dar e vorba de un tip Jacob. Bunicul lui ii povestea de un fel de mutanti care il urmareau pentru era deosebit - facuse parte din Caminul pentru copii deosebiti a lui Miss Peregrine (Miss Peregrine home for peculiar children in original) si ii povestea tot felul de lucruri lui Jacob si atunci cand era mai mic il credea dar apoi din ce in ce mai putin pana ajunge sa-l urmareasca si pe el acei mutanti tocmai cand bunicul lui moare si se duce pe o insula unde a fost candva acel camin si practic intra intr-o bucla a timpului si ii gaseste inca vii. Ce-i drept ca suna mult mai aiurea povestita asa dar combina tot felul de lucruri la limita fantasticului cu date reale din al doilea razboi mondial si rezultatul e interesant. Si in carte sunt si poze vechi care ii dau un efect mai autentic.
Oricum revenind la subiect cred ca intr-un fel societatea e de vina. Adica toata tehnologia si felul in care functioneaza lucrurile. Adica mai demult oamenii erau mai pasionati de lucruri spirituale si mult mai curiosi de orice era nou sau orice era o anomalie. Acum lasam oamenii de stiinta sa cerceteze totul si noi doar credem orice, nu mai e vorba de nici o experienta personala. Serios ca in unele cazuri e ca si cum oamenii s-au plictisit sa gandeasca. Ceea ce nu poate fi decat trist si de fapt regretabil.
Timpul afecteaza intamplarea, asa ca pana si vantul dat de catelul din curte poate fi asemanat cu vuietul unei fantome suparate.
In plus multi oameni doresc sa fie apreciati. Si fac asta inclusiv prin exagerarea unor fapte.
E normal, se intampla peste tot unde oamenii traiesc din amintiri.
Stiinta a evoluat odata cu noi. In ultimul timp toti oamenii au urmat scoli. Fenomenele fizice sunt mai usor de inteles. Cand nu ai o explicatie logica, cea mai in top este fantezia. Pana la urma o explicatie tot trebuie data. In lipsa cunostintelor trebuiau sa creada ceva despre un fenomen care s-a intamplat cu adevarat.
Pentru ca in vremurile noastre stiinta a evoluat enorm si are explicatii pentru numeroase lucruri. Tinerii sunt educati in acest spirit al stiintei si incearca sau chiar reusesc sa explice fiecare fenoment care pare mai straniu
Probabil pentru ca acum stim mai multe decat stiau ei, de obicei oamenii ignoranti inventeaza povesti. Ma uitam intr-o zi la Clona, telenovela aia braziliana, si o tanti explica unora ca doctorul care a clonat un om e un duh rau si ca a luat umbra unui om , era speriata ca o s-o transforme in gasca, bineinteles ca nu era vorba de vreun duh sau vreo umbra, dar atat a priceput ea, asa apar povesti cu zei, minuni...
Batrinii aia de care spui ce educatie aveau? Aia trebuie sa te intrebi mai intii.Stii vorba aia multi vad putini cunosc? Ei cam asa stau lucrurile si aici.100 de oameni vad acelasi lucru dar f putini stiu ce au vazut de fapt.Restul normal ca vorbesc ca de e aia s-a inventat vorbitu si uite asa se tes si apar povestirile astea cu de toate.Cu alte cuvinte din prostie, din necunoastere, din nestiinta. Povestirile lor nu erau false, erau povestiri vorba ta, basme.
RAY întreabă: