Este adevarat ca, intr-un procesor pot fi chiar si miliarde de tranzistoare, DAR
Fiecare tranzistor mai are si alte componente electronice atasate in circuit (rezistente, condensatoare, diode etc.) care mai largesc mult numarul pieselor electronice.
In circuitele integrate ale memoriilor, componentele electronice sunt la fel ca in procesoare si celalalte circuite integrate, cu deosebirea ca circuitele electronice sunt diferite (ca functie).
Circuitele interne ale procesoarelor, memoriilor si a celorlalte circuite integrate sunt foarte complexe, executa aproape toate functiile din calculator.
In afara de aceste circuite integrate mai sunt si cateva piese electronice de dimensiuni mai mari, care nu incap in capsulele circuitelor integrate si sunt montate pe "placa de baza", "sursa de curent" si diferite periferice. Asemenea componente sunt condensatoarele electrolitice (de filtraj), rezistente si condensatoare de putere mai mare etc.
Pentru a intelege circuitele electronice din calculatoare, intai trebuie sa studiezi capitolele de CIRCUITE ELECTRONICE LOGICE.
In memorii nu prea sunt tranzistori ci... memorie
mai exact, spre deosebire de procesor memoria nu numai ca nu proceseaza (face calcule) ci doar tine informatia (0, 1)
sunt mai multe tipuri de memorie:
memoria ROM (BIOS-ul) care un flash care nu poate fi modificat (decat cu programe/scule speciale) si care asigura pornirea calculatorului
memoria RAM in care se incarca programele care sunt lansate in executie
memoria de storage, care poate fi HDD care e facuta din magnetizarea/nemagnetizarea (0/1) punctelor de informatie de pe un platan (un disc dur) sau ssd care e o memorie de tip flash care poate fi modificata foarte usor
etc.
AvalohAlyn întreabă: