Daca mai tin minte corect:
- MASA este cantitatea de substanta dintr-un corp si este o marime fizica fundamentala, nu este legata de locul in care se afla corpul si exprima in esenta inertia acestuia (inertia este forta care se opune schimbarii starii de miscare/repaus a unui corp).
- Greutatea este forta cu care un camp gravitational actioneaza asupra respectivului corp. In esenta, daca te gandesti, G = masa * acceleratia gravitationala.
In piata greutatea se masoara in Kg, in fizica greutatea e o forta si se masoara Newtoni.
Kilogramul se refera la masa. Doar in limbaj popular noi il folosim si la greutate. Deci, ce cumparam noi la piata (un kg de mere...) este masa. Greutatea, in limbaj stiintific, are o alta unitate de masura (Kgf sau N). Masa se refera la cantitate (cantitatea de material), in timp ce greutatea se refera la forta (forta cu care este atrasa de pamant acea cantitate). Relatia intre forta (orice forta) si masa este ca forta e egala cu masa ori acceleratia. In cazul greutatii, acceleratia este g (acceleratia gravitationala); deci G = m x g
Diferenta intre greutate si masa consta in forta de atractie gravitationala. greutatea reprezinta masa * acceleratia gravitationala.
Un obiect va avea aceeasi masa si pe pamant si pe luna, dar va avea greutati diferite