| ksaoswh a întrebat:

Heii, sa spunem ca eu sunt un copil de 10 ani ce este curios de lumea in care traieste. Un copil ce vrea sa afle cat mai multe despre ea si despre cei ce traiesc in ea. Eu fiind acest copil va voi pune niste intrebari la care sper sa primesc si cateva raspunsuri happy
Intrebarile sunt urmatoarele:

1. Cum pot sa imi dau eu seama de ce este adevarat si de ce nu este? Cum pot fi eu capabil sa cunosc raul si binele? De unde stiti voi ca ceea ce detineti este adevarul?
Am auzit ca a fost o data un om ce a inceput sa spuna anumite lucruri unor oamenii, pentru ei fiind ceva nou ceea ce auzisera. Pe ei ii intrigasera aceste lucruri auzite si au inceput sa il acuze pe acel om ca minte si ca spune doar povestii. Acel omul le-a spus ca pentru a stabili daca un lucru este adevarat sau nu, omul care judeca aceasta trebuie sa fie el insusi suficient de capabil pentru aceasta, iar in cazul in care omul nu este suficient de trezit, se va asemana precum un orb care incepe sa vorbeasca despre culorile unui curcubeu.

2. Am observat ca multi oamenii se dedica anumitor lucruri. Unii isi dedica in mare parte viata cautand tot felul de lucruri ce au legatura cu trecutul, altii se dedica universului, incercand sa il exploreze tot mai mult. Altii se dedica naturii, unui taram necunoscut, tehnologiei, mai sunt si cei ce se mai dedica si lenei, dar in fine. Intrebarea mea este, cu ce va ajuta pe voi lucrurile de care va preocupati in mare parte?
Va sunt cu ceva de folos, puteti lua ceva de pe urma lor?
Din punctul de vedere al unui copilas ca mine, imi pare ca viata multor oamenii este cam ciudata. Ei se preocupa de tot felul de lucruri dar in cele din urma nu se aleg cu nimic de pe urma lor, nu inteleg mai nimic si tot cam necunoscatori mor. De exemplu, daca eu stiu de existenta soarelui, cu ce imi este mie dar de folos? Caci el isi face treaba lui, eu pe a mea si cand mor probabil nu ne vom mai vedea.
Eu nu vad nimic special la acest soare. Da, pare destul de impresionant felul in care sunt aranjate lucrurile, dar la urma urmei cu ce imi este mie de folos cunoasterea lor? Pot lua eu ceva de pe urma cunoasterii acestui soare? Sau de fapt chiar pot, doar ca eu privesc in directia gresita si de aceea nu inteleg?

3. Eu vreau sa stiu adevarul despre aceasta lume, despre noi, originea noastra. Cum pot face eu sa aflu adevarul, in ce directie ar trebui sa ma duc?
Ce ma sfatuiti voi sa fac si de ce ma sfatuiti sa fac asta?

Incercati sa explicati in asa fel incat un copil de 10 ani ca mine sa poata intelege. happy

13 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Hallo
1, Gandirea critica http://www.scientia.ro/......itica.html

empatia isi spune ce e rau si ce e bine,cu toti suntem capabili sa stim,nu avem nevoie de o biblie,religie,credinta in fapt in tariile religioase se comit mai multe crime, furturi, violuri etc
semn ca nu functioneaza religia

adevarul il dezvaluie stiinta prin metodele ei, dar acest adevar se imbunateste mereu, teoria evolutiei, teoria big bang etc
stiinta nu este o religie nu presupune un adevar absolut si o continua cunoastere

2, isi folosesc creierul si descopera natura, informatia te ajuta in viata, tehnologia este parte a medicini moderne, plus ca ne descoperim originile asa cate putin

3, sa gandesti critic, sa pui totul la indoiala, daca cineva isi spune ca stie el vreun adevar absolut sigur te minte, vezi documentare stiintifice citeste cartii despre psihologia umana

https://www.youtube.com/playlist?list=PLOcfzUX6j1GkXTAvwuOLWdxnL3MHEhIXz
https://www.youtube.com/....../playlists

cat despre userul mircea =ca mereu promoveaza sfanta odihna a minti, de ce sa ne folosim mintea, mai bine prosti si fericiti, de ce oare un creator a dat omului ratiune, inteligenta daca prin ele ajungi in iadul vesnic?

| doctorandus a răspuns:

Cum afli adevarul se numeste epistemologie. Cum afli din ce consta lumea se numeste ontologie. Problema e ca poti lua un doctorat in ambele si tot nu ai aflat raspunsul final.

| ksaoswh explică (pentru doctorandus):

Interesant, dar totusi nesatisfacator. De ce sa nu pot afla raspunsul final sad E ceva atat de greu si imposibil oamenilor de nu pot face ei asta intr-o viata? Se aseamana ei unei pietre ce abia de este clintita si nu are ea parte de intamplari care sa o mai faca sa miste, sa nu mai stea in acelasi loc?
Nu exista oare nici un om pe planeta asta ce stie adevarul, raspunsul final pe care altii il cauta de o viata? Sau el/ei exista dar noi nu ii putem vedea?

Mi-a fost spusa o data o poveste despre un om ce era inca de mic in cautarea adevarului. Acesta vroia sa cunoasca aceasta lume, universul, pe Dumnezeu, el vroia sa stie adevarul despre ele. Asa ca inca din tinerete a inceput sa mearga prin diferite locuri sa caute, a vizitat o multime de tari vrand sa afle toate obiceiurile si credintele acelor popoare. A facut asta pana cand a ajuns batran iar pe urma a renuntat fiindca pur si simplu nu putea sa gaseasca ceva care sa-l multumeasca pe deplin
Ajuns el la batranete, intr-o buna zi a venit un om intelept la el si omul nostru ce cauta adevarul a inceput sa ii povesteasca toata viata sa omului intelept, ce a facut el pas cu pas. Auzind acestea omul intelept i-a spus atunci ca adevarul nu poate fi gasit acolo unde nu exista si tocmai de aceea cautarile sale au fost in zadar.
Poate unele lucruri isi au un raspuns usor dar daca privesti in directia gresita nici la acelea nu vei ajunge. Dar de ce? Ce este aceasta directie gresita, care in realitate nu te multumeste pe deplin, fiind mai mult sau nu constient de asta? Te face ea sa fi asemenea unei pietre ce nu poate misca, ce nu poate simti lucrurile ce le vede, ce nu le poate cunoaste pana in adanc, ce poate ea doar privi neputincioasa din acelasi loc, incercand sa cunoasca toate lucrurile ce le vede din aparente, din exterior?
In ce directie ar trebui sa privim si eu si tu si toti ceilalti ca sa putem vedea clar totul, ca sa putem afla despre aceasta lume?

| doctorandus a răspuns (pentru ksaoswh):

"Nu exista oare nici un om pe planeta asta ce stie adevarul, raspunsul final pe care altii il cauta de o viata? " -- De fapt exista prea multi care cred ca s-au prins de Adevarul Absolut, iar adevarurile lor difera prea mult intre ele pentru a fi toate adevarate.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru doctorandus):

Prin epistemologie nu aflii 'adevarul'. Epistemologia se bazeaza pe observatie si analiza stiintifica. Sa spui ca prin epistemologie aflii vreun adevar este o simplificare vulgara. In mod clar epistemologia de una singura nu va putea sa afle adevarul si nici nu cred ca isi propune asta

| doctorandus a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Intrebarea de baza a epistemologiei este "De ce te-as crede pe tine?" Sigur, in epoca noastra epistemologia se refera la cunoasterea stiintifica. Dar de ex. la Kant era mai generala: ce putem sti, in general, nu doar referitor la stiinte.

Epistemologia ne invata ca un "adevar" care nu poate fi testat in niciun fel (adica obiectiv) nu este deloc un adevar.

| mentholinks a răspuns:

Tot ce face omul pe pamant este pierdere de timp si intrebarile pe care ti le pui nu o sa faca decat sa te macine pe interior asta daca nu o sa aderi la vreo credinta sau o sa ai vreo experienta, halucinatie mai mistica sa-i spunem asa care sa te faca sa crezi ca ai descoperit ceva.

| xerxes1 a răspuns:

Un copil de 10 ani are alte preocupari.Ce intrebi tu, unii o fac pe la pe la 17 ani si la cat scrii de mult fara sa spui nimic esti fata.

| ksaoswh explică (pentru xerxes1):

laughing) Pai mna, la intrebarea asta eu sunt seful, vreau doar sa aud raspunsuri, sa vad cum gandesc ceilalti si de ce gandesc asa.Asta m-ar putea ajuta si pe mine nu doar pe ei. Cred ca am spus suficiente, daca spun totul pe fata, daca spun tot ceea ce gandesc as incepe sa imi raspund singura la intrebari si chiar de raspunsurile mele ar fi corecte sau nu, nu ar ajuta pe nimeni acestea. Oamenii trebuie sa se gandeasca si sa traiasca singuri unele lucruri. Vreau doar ca oamenii sa inceapa sa se gandeasca la anumite intrebari, sunt multi cei ce pun intrebari aici, dar putini cei ce si vor cu adevarat un raspuns si sunt si dispusi sa renunte la cele in care sau complacut atat si sa o ia de la capat. Aceste intrebari sunt chiar unele importante. Dar da mai sunt o fata laughing
Si gresit sunt unii copii ce au preocupari diferite, ce sunt curiosi si isi pun tot felul de intrebari. Un copil de 10 ani ar putea sa iti puna o intrebare foarte importanta pe care multi oamenii maturi nu si-o pun sau pur si simplu o ignora, preferand sa traiasca mai departe ca niste lenesi.
Tu asa raspuns ii dai la un copil de 10 ani? Vrei sa ma omori omule? big grin

| xerxes1 a răspuns:

Ca sa afli adevarul trebuie mai intai sa-l cauti.Nu prea departe de tine, si sa te asiguri ca esti in masura sa-l si intelegi.
Biserica incearca de cateva mii de ani sa-l afle dar in schimb ne-au intoxicat cu minciuni.

| Mircea08 a răspuns:

Dictionarul spune ca adevarul este "ceea ce corespunde realitatii". Realiatea noi o percepem cu organele de simt, care nu sunt niste aparate de masura, adica au si ele erori (eroarea este opusuladevarului) De ex. - ochiul nu percepe infrarosiile si ultravioletele, auzul percepe doar o parte din sunete ( ultrasunetele nu le percepe si nici sunetele de frecventa f. joasa ) Mirosurile difera clar de la on la om. Sunt foarte multe lucruri care exista si noi nu le percepem cu simturile noastre, iar asta inseamna ca definitia nu este una foarte exacta.
Mai este insa o definitie pentru adevar data de Iisus :
Ioan 17:17 Sfinţeşte-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul.
Deci, cuvantul lui Dumnezeu este adevarul. E greu sa explic unui copil de 10 ani in cateva cuvinte ce inseamna asta, dar tie iti pot spune ca tot ceea ce exista in univers este facut prin cuvant, iar la Dumnezeu NU EXISTA MINCIUNA. Aceasta definitie insa, este valabila doar pentru cei care cred ca exista Dumnezeu.
Exista Dumnezeu? - nu stim exact, dar nu se poate explica cum a aparut tot ceea ce exista fara un creator. De ex., informatia nu poate veni decat de la o fiinta inteligenta, si nu se poate explica de unde a aparut informatia in ADN-ul celulelor fara de care acestea nu pot trai (nu stiu cum, adica nu stiu sa se inmulteasca, sa se hraneasca, etc.
In ce priveste raul si binele stiinta nu le poate separa, iar oamenii sunt subiectivi si vor spune ca binele este sinonim cu ceea ce ei isi doresc. Iisus insa a facut o separatie clara intre bine si rau, iar acest lucru este precizat in Evanghelie. Tot acolo sunt precizate cu exactitate unele tolerante care sunt in functie de credinta si felul de a fi a fiecaruia
CINE SE DEDICA ADEVARULUI TRAIESTE CU ADEVARAT
Ioan 16:13 Când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului, ARE SA VA CALAUZEASCA LA TOT ADEVARUL; căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit şi vă va descoperi lucrurile viitoare.

| BogdantheDreamer a răspuns:

"Omul este atat, cat intelege"

| ksaoswh explică (pentru BogdantheDreamer):

Mai exact ce inseamna asta? happy