| maestruk a întrebat:

Hey TPU, am o intrebare legata de chimie.
De ce se umfla macaroanele in apa? Si nu vreau raspunsuri de genul:,, pentru ca fierb,, sau,, pentru ca faina asa face,,. As dori o explicatie chimica, in care mi se spune cum reactioneaza atomii si moleculele si de ce. Si inca o intrebare: De ce se mai pune sare in apa cu macaroane? As dori tot un raspuns care sa -mi explice chimia din spate.
As dori sa mi se explica si temperatura ce rol si care e si temperatura la care moleculele din macaroane incep sa interactioneze cu mediul.
Funda celui mai detaliat raspuns!

Răspuns Câştigător
| IMaster a răspuns:

Macaroanele sunt umflate deoarece ele sunt formate din faina de grau, care contine proteine care se comporta diferit in prezenta apei. Proteinele din faina se denatureaza in apa calda si formeaza legaturi intre ele, ceea ce duce la formarea unei structuri puternice de tipul "plasa", cunoscuta sub numele de gluten.

Glutenul formeaza o retea elastica de molecule de proteine care poate retine apa si gaze, ceea ce face ca macaroanele sa creasca in volum atunci cand sunt puse in apa. In plus, apa calda poate ajuta la hidratarea amidonului din faina, ceea ce duce la o mai buna formare a glutenului si, prin urmare, la o mai mare umflare a macaroanelor.

Temperatura joaca un rol important in procesul de umflare a macaroanelor. Proteinele din faina se denatureaza mai usor la temperaturi ridicate, ceea ce duce la o formare mai buna a glutenului si, prin urmare, la o umflare mai mare a macaroanelor. De aceea, este recomandat sa puneti apa fierbinte atunci cand gatiti macaroanele.

In ceea ce priveste sarea, aceasta se pune in apa cu macaroane pentru a adauga gust. In plus, sarea poate ajuta la mentinerea consistentei macaroanelor, deoarece aceasta poate reduce absorbtia apei de catre macaroane. Acest lucru poate ajuta la prevenirea ruperii sau desfacerea macaroanelor in timpul gatirii.

In ceea ce priveste chimia din spate, sarea (clorura de sodiu) este o substanta ionica care se dissociaza in apa pentru a forma ioni de sodiu si clor. Ionii de sodiu si clor se atrag reciproc, ceea ce duce la formarea unei structuri cristaline stabile. In apa, ionii de sodiu si clor se mișcă liberi, ceea ce poate afecta proprietatile apei, cum ar fi concentratia si punctul de fierbere. In plus, ionii de sodiu pot interactiona cu proteinele din faina, ceea ce poate avea un efect asupra modului in care se comporta acestea in apa calda.

5 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

E fizica, nu chimie! tongue

| sabin89 a răspuns:

Ai putea la fel de bine să te întrebi de ce se dilată fierul la căldură. Tot chimic (sau fizic, mă rog)

Răspuns utilizator avertizat
| sabin89 a răspuns (pentru Bubico2022):

Ai dreptate, nu e același lucru. Asta cu fierul să rămână ca o întrebare suplimentară la care să se gândească. happy

| relian a răspuns:

Raspuns detaliat, nu stiu cit de detaliat poate cineva sa spuna, asa in mare ce pot spune, se umfla poate o fi si chimie, dar e si ceva putina fizica, deci se umfla pentru ca absorb apa si pentru ca au gluten.

De ce se mai pune si sare? este vorba de chimie asa cum spui, dar pentru chimia gustului, sa aiba gust mai bun, de aia se pune sare in mincare, deci si in paste.

Adica pastele pentru ca nu stau cu apa sa le maninci, intelegi ce zic, le scoti din apa, le maninci asa scoase din apa, ele nu ar avea gust, asa ca se pune sare, sarea se dizolva in apa, apa intra in paste, deci pastele vor avea un gust mai bun.

Temperatura ce rol are? Sa inmoaie acele paste, sa le schimbe chimia, mai popular vorbind sa le gateasca, sa le coaca, zii cum doresti.
Ce se intampla mai exact cand coacem ceva, gatim etc? Nu prea stiu, la toate, dar la paste treaba sta cam in felul urmator :

Pastele is facute din faina de griu, are amidon si gluten (proteine). Amidonul trebuie sa fie descompus, se face printr-un proces numit gelatinizare, asta cauti tu si vezi exact ce se intampla.
Proteinele trebuie si alea sa fie descompuse, sau sa formeze retele, ceva gen cum ai avea un ghem de ata si apoi ai o plasa de prins peste laughing
Am spus ca idee, comparatie, cam asa se intampla cu acele proteine, gluten.
Deci au nevoie de energie, pentru a se desfasura sau transforma, energia este data de apa fiarta, plus mai absorb si ceva apa, asa apar ele umflate

Macaroanele nu in teractioneaza cu mediu, interactioneaza cu stomacu tau laughing
Care este temperatura la care se intampla ce am spus? Undeva intre 55 si 85 grade celsius, acolo se intampla reactiile alea de descompunere.

Altceva nu mai stiu, detaliat intreaba si tu un profesor de chimie, sau cauta pe Youtube ceva animatii, dar cauta in engleza, ai sanse mai mari sa gasesti ceva.