anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

imi poate cineva spune de ce lumina lunii este rece?

41 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Cum adica rece? lumina lunii este reflectia lumini primita de la soare, luna nu are propia ei lumina

| Alexandruuu88 a răspuns:

Tu de unde stii ca e rece?laughing)

| dannyel86 a răspuns:

Luna se vede datorita luminii soarelui. Nu are lumina proprie.

| Arthiom a răspuns:

Lumina de la soare are in componenta si radiatie infrarosie care provoaca senzatia de caldura (nu-i cea mai stiintifica exprimare dar merge presupun), iar luna pare luminoasa deoarece reflecta lumina de la soare, fara acele lungimi de unda care "incalzesc".

| JackyMarcaggi a răspuns (pentru RAY):

Ai perfecta dreptate.Fiind o reflectie, lumina lunii are mai putina energie decat cea care provine direct de la soare.
Dar intrebarea nu cred ca se refera la partea stiintifica. In sens metaforic, lumina lunii poate fi "rece" pentru ca este asociata noptii, care este mai rece decat ziua.

| RAY a răspuns (pentru JackyMarcaggi):

Pai si pamantul are mai putina lumina decat soarele, nu lumina inseamna caldura, degeaba primesti lumina daca nu ai astmosfera, lumina este doar produsul acel fotonii care scapa din soare =ceea ce rezulta din fuziunea nucleara hidrogen -heliu

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Cautati pe Youtube "moonlight experiment"

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns:

Rece este in creierul inghetat; rosul si galbenul sunt culori calde.

| RAY a răspuns (pentru anonim_4396):

Ai uitat sa scrii ca cel care a postat asta inca e in evul mediu, vezi ca in alte video spune ca pamantul e plat si undeva la jumatatea pamantului e o poarta, fantezii

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Ce tampenie.Lumina lunii e impropriu spus, si oricum nu e rece

| Arthiom a răspuns (pentru JackyMarcaggi):

Ziua este cald tocmai radiatiei infrarosii de la soare, din moment ce pe timp de noapte luna nu reflecta radiatia infrarosie, atunci nu are cum sa incalzeasca pamantul. Daca ar reflecta radiatia infrarosie atunci pe timp de noapte ar fi si caldura. Tocmai asta e motivul pentru care noaptea e rece si ziua e cald.

| RAY a răspuns (pentru Arthiom):

De ce mi ai dat eronat ca am scris ca pamantul are mai putina lumina decat soarele

| Arthiom a răspuns (pentru RAY):

Pentru ca pamantul nu are lumina deloc, nu poti spune ca ca are mai putina cand el nu are deloc. E ca si cum as spune ca un castron de plastic are mai putin metal decat o tigaie.

Pamantul are lumina de la soare, iar luna are mai putina lumina decat pamantul, ma refer la lumina primita geniule nu la faptul ca pamantul are propia lumina

Pe timp de noapte vara e rece? pamantul are astomsfera de asta caldura este pastrata in timp ce de exemplu luna nu are, numai vorbesc ca daca te sui pe munte e tot mai rece ziua, din cauza presiuni, vorbim de oxigen, alte gaze

Si era greu sa spui "primeste mai putina lumina"? In orice caz, raportat la o anumita suprafata, ai fi foarte surpins sa aflii ca luna primeste mai multa lumina de la soare decat pamantul, tocmai din cauza atmosferei. Sa luam de exemplu o zona de 1km^2 de pe luna si una de pe pamant, inspre ambele pleaca de la soare aceeasi "cantitate" de lumina. Luna nu are atmosfera, deci toata cantitatea de lumina de la soare va ajunge pe luna, cu toate componentele sale, in timp ce pe Pamant, o mica parte din lumina nu va trece sau va fi atenuata de atmosfera.

Pamantul e mai mare ca luna,orice obiect mai mare primeste mai multa lumina e logic,un obiect mai mic nu poate primi atat de multa lumina e imposibil din punct de vedere fizic, aici nu vorbim de ce lumina primeste pamantul, subiectul e lumina rece a lunii, un video pesudostiintific care afirma ca pamantul e plat, da pe pamant e retinuta de astmosfera si lumina si caldura nu despre asta e vorba vorbim de asa zisa lumina rece a unui satelit

| Caro34 a răspuns:

Eu cred ca totul era metaforic. Da, exista o legenda, care a circulat mult timp pe net, in care se spunea ca Soarele si Luna au fost candva iubiti insa ceva Zeu i-a despartit. Ea, partea feminina, a ramas mereu indragostita de caldul astru insa ei nu mai pot fi impreuna asa ca la inceput. Soarele, ca ea sa nu creada ca a uitat-o, ii trimite razele lui calde ca ea sa-si pastreze: bucuria, iubirea pentru el, candoarea insa ea a devenit, de prea mult dor de el, mai rece, retrasa, fragila. Cam asa ar fi, in mare, legenda! Ma gandesc ca la ceva de genul de mai sus se referea intrebarea... Numai bine!

Lumina lunii e rece tocmai pentru ca nu reflecta componenta infrarosie de la soare, doar lumina si atat, si aia in mica parte, iar ziua noi percepem caldura pentru ca lumina soarelui vine direct pe pamant, fara a fi reflectata de vreun alt corp.
Si daca citesti atent ce am zis mai sus, am spus ca daca ne raportam la o suprafata fixa atat de pe luna cat si pe pamant, atunci observam ca pe suprafata de pe pamant ajunge mai putina lumina decat pe suprafata de pe luna. Judecand dupa intreaga marime a lunii sau a pamantului, atunci da, pe pamant ajunge mai multa lumina pentru ca suprafata sa mai mare capteaza mai multa lumina, dar de o intensitate mai slaba decat cea de pe luna, acum ai inteles?

Lumina e de culoare galbena nu e rece, nu confunda lumina cu caldura, uite de exemplu pe venus sunt temperaturi mari pentru ca toata caldura e retinuta de astmosfera, imediat caut pe net sa vad de lumina

O noapte de vara este constant calda sau se raceste in timp? Caldura aia pe care o simtim intr-o noapte de vara e de la pamantul/asfaltul/blocurile/bolovanii/casele etc incinse de soare pe timp de ziua, iar atmosfera ajuta pastrarea caldurii, ea nu produce caldura si nici nu este motivul pentru care ziua e cald.
O zi pe luna vine cu temperaturi de peste 100*C iar noapte cu temperaturi sub 140*C pentru ca nu exista o atmosfera sa retina acea caldura.

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Edit:

This is apparently a new conspiracy theory fabricated by none other than our group of non-scientifically minded FlatEarther’s. I have no idea what they hope to gain by spreading this unproven assumption, as it can be demonstrated to be untrue.

Moonlight vs Moonshade Temperature Test - If the moon is a reflection of the sun, how is it that "moonlight" is cooler than "moonshade"? • /r/conspiracy

Moonshine and Lunacy
Moon's apparent cooling effect explanation? • /r/skeptic
The Effects of Moonlight
Strange Moonlight
Moonlight has a spectral peak around 650nm (the sun peaks at around 550nm). Ordinary solar cells will work just fine to convert it into electricity. The power of moonlight is about 500, 000 times less than that of sunlight, which for a solar constant of 1000W/m^2 leaves us with about 2mW/m^2. After accounting for optical losses and a typical solar cell efficiency of roughly 20%, we can probably hope to extract approx. 0.1mW with a fairly simple foil mirror of 1 m^2 surface area. Accumulated over the course of a whole night with a full moon, this leaves us with around 6h∗3600s/h∗0.1mW ≈ 2J of energy. That's plenty of energy to ignite a fire using the right chemicals and a thin filament as a heater.

Is it possible to start fire using moonlight? - the StackExchange

So what do you think? Does the Moon send energy our way in the form of reflected sunlight as has been found by mainstream physics, or does it "soak it up" in some unseen way as proposed by the less-informed and ill-equipped Flat Earth Theorists with their glossy new YouTube videos?

This is not related, as colour temperature is not the same thing as thermodynamic temperature:

Why does moonlight have a lower color temperature?
I can see how someone could interpret this to mean that moonlight will reduce temperature, but it simply indicates a lack of understanding of the concept to assume that moonlight will have a lower temperature than an unilluminated area (some place in the shade).

If this were true, shouldn’t it also be cooler in the sun than under a tiki umbrella on the beach?

Scientifically derived evidence of the heating effect of moonlight:

Scientific Papers: Physics, Chemistry, Astronomy, Geology By Michael Faraday, Hermann L. F. Von Helmholtz (page 273, in particular "you will then see that the moon has a distinctly heating effect")

Journal of the Franklin Institute - The Wave Theory of Light (page 330 "One thing in common to the whole is the heat effect. It is extremely small in moonlight…")

Professor Piazza Smyth, the Astronomer Royal for Scotland, in his interesting account of a recent scientific expedition made by him to the Peak of Teneriffe, has set at rest the vexed question of the heat of the moonlight. He Bays that his thermometrical instruments were sensibly affected by the moon's rays, even at the lowest of two stations occupied by him at different elevations.

The Effects of Moonlight - Scientific American, May 22, 1858 (← that’s not a typographical error)

Does the Moon affect the Earth’s Climate? - January 4, 2009 - The Moon is Earth’s nearest astronomical partner and we all know that it is the principal cause of the ocean tides.

Something else from the fringe edges of scientific research:

Can moonbeams cure what ails you? - December 5, 2007 New Scientist Blogs - Still, 1000 people from around the world have visited the five-story-tall, oddly named "Interstellar Light Collector," which lies in a 14-metre-deep crater in the desert near Kitt Peak National Observatory. (a comment attached to that blog reads: "This couple must not have any scientific background. It would have been much easier to measure the wavelength spectra of light from the moon, and then replicate it. There's $2 billion well spent.")
Moonstruck flock to Arizona light collector - Reuters, December 5, 2007 (the article does not mention whether the concentrated moonlight is cool or warm… what would you suppose?)

cum am scris eu, este doar o falsa teorie fabricata de cei cu pamantul plat atata tot, in acel articol sunt dovezii care dovedesc opusul, restul sunt fantezii

Acum vorbim de culoarea luminii? Daca e sa vorbim despre asta, lumina de pe pamant e alba pentru ca cuprinde toate lungimile de unda care vin de la soare. Culorile pe care noi le vedem, rosu, galben, albastru, verde etc nu se datoreaza faptului ca asa sunt obiectele colorate, ci ca acei pigmenti din ele absorb toate lungimile de unda in afara de unele pe care le reflecta, acele lungimi de unda pe care le reflecta corespund unei anumite culori, si asta vedem noi. Deci insumat, un obiect nu e de exemplu portocaliu ca asa e el colorat, e portocaliu pentru ca acel obiect reflecta doar lungimea de unda corespunzatoare culorii portocaliu. Iar luna reflecta acele lungimi de unda pentru culoarea pe care o vedem noi, gri/pala/slaba, care intr-adevar corespunde "paletei de culori reci".
Cat despre venus, caldura e retinuta pe timp de zi, dar pe timp de noapte ia documenteaza-te sa vezi ce temperaturi sunt pe Venus.

In acel articol sunt studii, cine are mintea deschisa poate citi, But on Venus, the surface temperature is 460 degrees Celsius, day or night, at the poles or at the equator. Beyond its thick atmosphere, Venus’ axial tilt (aka. obliquity) plays a role in this temperature consistency. Earth’s axis is tilted 23.4 ° in relation to the Sun, whereas Venus’ is only tilted by 3 °.
se pare ca te inseli temperatura e la fel

Treaba cu lumina reflectata de luna nu e o fantezie inventata de ciudatii astia care cred ca pamantul e plat, eu nu ma inspir din aiurelile lor. Motivul pentru care au bagat luna acolo e poate ca sa dea un strop de credibilitate povestii aleia.

Daca in secolul 21 scrii ca nu e o fantezie nu avem ce discuta

Asta am scris si eu

Pe venus e cald constant din cauza atmosferei extrem de dense. Asta nu are legatura cu teoria pamantului plat pe care nu inteleg de ce ai introdus-o in discutie, eu nici macar nu am deschis link-ul ala cu video de mai sus.

Adica vrei sa zici ca lumina nu reflecta lumina soarelui? Cam asta se intelege de la comentariul tau la raspunsul meu.

Cand am spus ca nu e fantezie ma refeream la faptul ca luna reflecta lumina soarelui, nu ca pamantul e plat(aste e o fantezie si o prostie).