Nebunul alb se mută să atace calul negru (1).
Nebunul negru va apăra. Calul alb de lângă nebunul negru va intra in poziția din spatele lui (care era pozitia inițială a nebunului negru) (2)
Oponentul va avea o singură optiune, să atace nebunul alb cu nebunul negru, pe urma calul precedent va ataca nebunul negru (3), rezultă sah mat regelui negru, fiind atacat in toate partile.
Dacă, in schimb, nebunul negru va fugi din razboi in altă direcție, tura va ataca regele negru, care va rezulta in sah-mat, de asemenea.
Nu e niciun nebun pe acolo. Ăia sunt pioni.
Mi s-a parut mie, greșeala mea.
Calul alb din stanga se muta in față la pion (1)
Regele negru muta pe diagonală stanga in zona albă, atacând tura albă, iar celălalt cal alb vine lângă regele negru, pe zona neagră (2) (caii se apără între ei, iar cel de al doilea apără tura).
Oponentul este obligat sa mute ceva, dar numai calul negru este disponibil, cel mai logic ar fi sa mute lângă pionul negru in partea din dreapta.
Regele alb se mută pe diagonală, in zona albă (3), dă cale liberă pionului alb.
Nu ai menționat că ar putea fi sah mat, deci s-ar putea continua astfel.
Calul negru atacă pionul alb, pe urma regele alb va ataca calul negru (4).
Oponentul are o singură mișcare, pe diagonala dreapta sus în zona albă.
Rămâne pionul negru în aceeasi pozitie, regele negru lângă pionul negru, partea dreaptă. Un cal alb in fața pionului negru, celălalt cal alb fix sub regele negru, iar regele alb 2 poziții mai la dreapta. Tura rămâne pe aceeași poziție. De aici, mișcările pot fi multiple.
Trebuie găsită soluția prin care albul dă mat în trei mutări, nu mai multe. Scrie în enunț: Mat în trei mutări.
Dacă mai ai vreo nelămurire, îndrăznește
Nup, nu am nimic. In 3 mutări, nu-mi vine o idee.
Prima mutare este tura în colțul din stânga. Acum negru nu poate muta calul că rămâne în șah. Nu poate muta nici regele. E obligat să mute pionul o căsuță mai jos (lângă calul negru). Mutarea a doua: calul alb jos lângă tură. E rândul negrului. Acum el poate muta calul oriunde vrea, că nu mai rămâne în șah. Urmează mutarea a treia a albului: Șah cu calul; și în același timp e și șah de la tură (prin deschidere). Și e mat.
De fapt, rezolvarea a fost dată în primul răspuns de către Holiday.
Șahul e un sport frumos, un sport al minții.