anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Quasar

"Dacă se ia în considerare că Universul s-a născut în urmă aproximativ 13, 7 miliarde de ani, înseamnă că lumina acestui ultim quasar a fost emisă când Universul avea mai puțin de 1 miliard de ani."

Este adevarat ca afirmatia de mai sus este eronata? Tinand cont ca explozia Big Bang a avut loc la inceput cu viteza luminii apoi a incetinit si apoi a continuat din ce in ce mai accelerat, lumina avea timp sa ajunga in acelasi timp pana la sistemul nostru solar. Oricine deseneaza trei drepte avand o origine un punct comun isi poate da seama ca e o eroare de interpretare si ca nu se poate vorbi de miliarde de ani pana a putea observa ce s-ar intampla in celalalt capat al Universului material. Si ceea ce nu se poate vedea din Universul material, radiatia vizibila este absorbita complet de galaxiile mai apropiate. Deci?

7 răspunsuri:
| mudokins78 a răspuns:

Dacă se ia în considerare... Cine ia in considerare tot ce spun idioţii ăia de la institut?
Noroc Vasile!

| anonim_4396 explică (pentru mudokins78):

"Dacă se ia în considerare... Cine ia in considerare tot ce spun idioţii ăia de la institut?
Noroc Vasile!" - succes mudokins78! happy

Apropo, stiai ca scenariile cu zombies sunt inspirate din Biblie? Imediat dupa ce a murit Cristos, au iesit mortii din pamant din morminte si se plimbau pe strazile din Ierusalim. happy

Referitor la intrebare: se poate desena usor un punct ( singularitatea Big Bang ) si trei drepte care pleaca din acel punct: doua cu directii opuse iar a treia cu un unghi oarecare raportat la cele doua. In jurul punctului se poate desena un cerc ce marcheaza sfarsitul primei faze de explozie cu viteza luminii dupa care acea explozie incetineste mult dupa care expansiunea Universului material are loc in continuare in mod accelerat cu o viteza mai mica decat viteza luminii. Stiind ca lumina se raspandeste in toate directiile se poate trage usor concluzia ca lumina din puncte extreme ale celor trei drepte se propaga cu o intarziere de cel mult un miliard de ani de la o extremitate la cealalta luand in calcul si posibilele medii restrictive de propagare a luminii si considerand ca Universul material ar avea o varsta de cel mult 14 miliarde ani. happy

| drutzix a răspuns:

Nu stiu de cate ori trebuie sa mentionez pe site-ul asta. Big-Bang nu a fost o explozie ca alea de le vezi in filmele de actiune.
Stii vorba aia diavolul e in detalii?
In primul rand aproape 13 nu inseamna 13. Cel mai indepartat quasar e la 12, 7.
Stelele de prima generatie erau masive si traiau foarte putin. Ele au format gaurile negre (si quasarii) din centrul galaxiilor. Au fost descoperite stele la 200 de milioane de ani dupa Big-Bang. Iar quasari la 1 miliard.

Expansiunea universului e mai mare decat viteza luminii in unele puncte. Exista galaxi care dispar incet deoarece incep se se indeparteze de noi la viteze mai mari decat c. (Nu ele se indeparteaza ci spatiul dintre noi si ele se mareste la viteze mai mari decat c). Deci e o eroare de interpretare din partea ta.

Apropo. Stiai ca nu e asa? laughing Am citit mai de mult (3-4 ani) prima descriere a unui zombi e in Epopeea lui Ghilgames, scrisa in Mesopotamia acum aproximativ 4000 de ani.

| anonim_4396 explică (pentru drutzix):

Cum s-a ajuns la 13 milarde ani vechimea Universului material?

| anonim_4396 explică (pentru drutzix):

Referitor la expansiunea Universului material: spatiul intergalactic devine tot mai gol. Viteza de golire sau de scadere a presiunii intergalactice nu e luata in considerare si nu poate fi calculata. Totusi cu cat presiunea intergalactica scade atunci si deplasarea spre rosu ramane constanta pentru ca viteza de expansiune accelerata este compensata de viteza de scadere a presiunii vidului intergalactic. De aici pot apare erori de aproximare a vitezei de expansiune. happy

Referitor la zombies: mortii vii fac parte din teoria mincinoasa a lui Satan prin care spune ca omul mort e de fapt viu. Cand m-am referit la mortii care au inviat, ei erau vii insa oamenii care nu murisera ii considerau morti vii, desi ei erau vii de a binelea.

| drutzix a răspuns (pentru anonim_4396):

Ai spus "Apropo, stiai ca scenariile cu zombies sunt inspirate din Biblie? " - Si nu e asa. Au fost inspirate din Epopeea lui Ghilgames.

Prin extrapolare, daca stii rata de accelerare a universului poti calcula destul de usor cand a inceput expansiunea.

Deplasarea spre rosu este efectul doppler pentru lumina deci are legatura doar cu viteza. Cu cat o galaxie este mai indepartata cu atat deplasarea spre rosu este mai agravata deci cu se indeparteaza mai repede de noi. Hubble credea prima data ca expansiunea este constanta deci o galaxie (A) care se afla la o distanta de 3 ori mai mare decat o alta galaxie (B) se va indeparta de noi cu o viteza de 3 ori mai mare dar masuratorile au aratat ca galaxia A se indeparteaza la o viteza mai mare decat daca cea asteptata de modelul expansiunii constante deci expansiunea se face in mod accelerat.
Ok, ce intelegi tu prin 'presiunea vidului intergalactic' ca sincer habar nu am ce vrei sa spui prin asta.
Nu exista nici o viteza de 'golire' si nici 'presiune in vid intergalactic' pentru ca spatiul nu e un balon. Nu stiu cine ti-a spus tie chestia asta dar sigur nu prea stia astrofizica. Pur si simplu intreg spatiu-timpul se mareste nu apare nimic nou sau un 'gol', TOT spatiu-timpul se mareste asta include si spatiul dintre atomi, chiar si aia din care esti facut tu doar ca expansiunea este sesizabila cand vorbim de distante astronomice.

| anonim_4396 explică (pentru drutzix):

"Pur si simplu intreg spatiu-timpul se mareste nu apare nimic nou sau un 'gol', TOT spatiu-timpul se mareste asta include si spatiul dintre atomi, chiar si aia din care esti facut tu doar ca expansiunea este sesizabila cand vorbim de distante astronomice." - pai uite de aici apar erorile in astrofizica. Nu mi-a spus nimeni treaba asta. Propria mea ratiune imi spune asta. Asa ca atentie cu efectul doppler! Efectul doppler nu tine cont de variatiile mediului material sau ale densitatii acestuia. De aici poate apare eroare in aproximarea vitezei de expansiune sau de indepartare. Treaba cu variatia frecventei este valabila doar in spatiul plin cu materie si NU in vidul perfect. Cand un corp se apropie, evident ca impinge materia venind incoace si prin asta lungimea de unda se micsoreaza, iar cand se indeparteaza trage materia si prin asta lungimea de unda se mareste. Iata un exemplu simplu: sa zicem ca am o bucata mare de plastelina intinsa. Si in mijlocul bucatii intinse am un corp, sa zicem un zid ingust. Iau o lopetica si o deplasez prin plastelina spre acel zid si prin asta apar niste ingramadiri tot mai mari ale plastelinei ( Atentie! NU ale spatiului ocupat de plastelina ) cu cat o apropii de zid acea lopetica. Cand trec prin plastelina cu lopetica indepartandu-ma de acel zid din mijlocul plastelinei intinse apare fenomenul de dilatare a plastelinei ( Atentie: NU a spatiului ocupat de plastelina ) si nu de comprimare ca in primul caz si prin asta se explica marirea lungimii de unda. Dar cand densitatea plastelinei ar tinde spre zero acest efect de comprimare si dilatare a plastelinei ( a materiei care umple spatiul ) devine tot mai putin evident. Spatiul cu vid perfect ce inconjoara volumul Universului material, este infinit. De aici apare eroarea in astrofizica. Iar deplasarea spre rosu evident ca exprima deplasarea Universului material DAR nu se poate evidentia decat ca expansiunea are loc, iar viteza de expansiune NU poate fi aproximata cu eroare de precizie clara. Cat despre galaxiile fermionice, acestea teoretic nu ar atinge nici macar jumatate din viteza luminii. Deci pica ideea ca viteza de departare depaseste viteza luminii. Teoria Big Bang porneste de la o idee fixista precum ca in inainte de Big Bang nu exista spatiu si timp. Asa ca, aceste calcule in astrofizica sunt foarte vagi iar cei care fac tot felul de calcule pleaca de la o teorie gresita. Daca viteza de distantare ar depasi viteza luminii pe bolta cereasca s-ar vedea tot mai putine "stele". Dar acest lucru nu este perceptibil. Iar treaba aia ca "au fost vazute stele gigant cu viata scurta la un anumit numar de ani de la Big Bang" este o pura teorie si aproximare. De cand o teorie a devenit adevar absolut? happy

Deci nu mi-ai spus de unde au dedus cei 14 miliarde ani vechime a Universului material.

"Ai spus "Apropo, stiai ca scenariile cu zombies sunt inspirate din Biblie? " - "Si nu e asa. Au fost inspirate din Epopeea lui Ghilgames." ------ exprimarea ta este limitata in timp. Inainte sa apara scrisul sau epopeea despre care tu vorbesti, Adam-Eva nu scriau. Ideea cu sufletul nemuritor sau mortul viu a aparut din gradina Eden de cand Diavolul i-a zis Evei: "nu vei muri", cand Diavolul de fapt stia foarte bine ca Eva si Adam aveau sa moara daca mancau din acel pom.