Inseamna ca nucleul unei celule( apartinand eucariotelor=organisme cu nucleu clar individualizat de restul componentelor celulare) contine CROMATINA( adica totalitatea cromozomilor formati din ADN cromozomial care detine, transmite si realizeaza informatia genetica + o proteina-histona)
Cum cromatina, pentru a fi observabila la microscop, se coloreaza cu coloranti bazici, din punctul de vedere al colorabilitatii dar MAI ALES a FUNCTIONALITATII ea se clasifica in :
a) EUCROMATINA(cromatina"adevarata") care se coloreaza putin intens cu coloranti bazici( vizibila la microscopsub forma de granule fin dispersate si slab colorate). Eucromatina este, cu alte cuvinte, cromatina necondensata a nucleului, TRANSCRIPTIBILA deoarece contine ADN-ul CODANT. Este cromatina functional activa a cromatinei adica este cromatina pe care se face transcriptie.Eucromatina este purtatoarea genelor structurale! In nucleu, exista o fractiune de " eucromatina activa"pe care se face continuu transcriptie aceasta asigurand viata celulei, precum si o fractiune de "eucromatina permisiva" sau potential activa, care ce devine imediat activa ca urmare a
actiunii unor semnale specifice de exemplu, hormoni
b)HETEROCROMATINA ( "alta" cromatina)care se coloreaza foarte intens cu coloranti bazici( vizibila la microscop sub forma concentrata de dimensiuni si forma variabile si mai puternic colorata decat eucromatina )Ea este cromatina condensata a nucleului, NETRANSCRIPTIBILA. Heterocromatina este de 2 feluri: Constitutiva, formata din secvente de ADN necodificatoare si repetitive, localizate in centromerul, telomerul si satelitii cromozomului. A doua forma de heterocromatina este cea Facultativa, care contine secvente de ADN codant dar inactive si care care se poate transforma in eucromatina.Heterocromatina facultativa este si ea de 2 feluri:autosomala si sexuala.
Imaginea microscopica a cromatinei(eucromatina si heterocromatina)o vezi in figura nr. 8 si 9 de aici http://www.scritube.com/biologie/Nucleul-lucrare-practica183611224.php