| MrChange a întrebat:

Imi puteti raspunde la urmatoarea intrebare?
De ce judecam oameni? Vreau sa imi spuneti de ce simtiti nevoia sa faceti asta sau de ce oamenii in general simt aceasta nevoie si care e procesul.

Răspuns Câştigător
| OOOLEOOO a răspuns:

Nu am lanturi dar ma simt clav, de cand ma nasc sunt un numar intr-un calculator, oriunde m-as duce-n lume tot o sa ma comande cineva, traiesc o viata robotizata, oamenii o numesc viata moderna. Aceeasi rutina deprimanta care imi aduce un gol in suflet, nu stiu de ce ma simt asa, ca doar teoretic ne consideram toti liberi.
Din aceasta durere reiese instictul unei vietii fabuloase asa ca ma uit la anumite modele sociale impuse de media, vedete, actori, politicieni a caror poveste le este inflorita tot de catre mijloace de comunicare media. Si incep sa le raspandesc activitatiile ca subiect de discutie, le barfesc greselile poate ca sa nu par inferior lor, iar cand consum tot ce se poate spune despre ei, din lipsa unei vieti frumoase ma iau de cele ale colegilor mei de "celula", sclavi si ei, le infloresc activiitatiile sa para mai interesante, prin aceste barfe, intr-o viata de sclav, dau psihicului meu illuzia ca traiesc.

Sunt ca un tata hot, iau din gemul altora ca sa le dau copiilor mei de mancare, deoarece borcanul meu cu gem este gol.

| MrChange explică (pentru OOOLEOOO):

Raspunsul tau acopera in mare parte ceea ce as fi vrut sa aud. Totusi, as vrea sa stiu daca este vorba intr-adevar despre tine sau te dai exemplul "model al barfei", reprezentand toti oameni. Daca este vorba de tine, as vrea sa iti dau un sfat, poti sa il accepti si sa il intelegi sau nu, este doar parerea mea personala.Dat fiind faptul ca ai descoperit cauzele problemelor ai putea sa le rezolvi. Lumea merge pe principiul actiune si reactiune, oamenii nu sunt constienti de actiunile lor si astfel se pun in situatia unde observa doar repercursiunile. Asadar e ca si cum ai sparge geamul, dar nu sti de ce.Tu ai aflat ca daca dai cu piatra geamul se sparge. E ca si cum continui sa dai cu piatra chiar daca stii ca geamul se va sparge. Oricum procesul e mult mai complex daca luam in considerare si factorii. Sper sa pui in practica ce sti, pentru ca pare ca nu o faci.

| doctorandus a răspuns (pentru OOOLEOOO):

Sa stii ca nu e timpul pierdut, inca poti sa te mai faci cioban.

| MrChange explică (pentru doctorandus):

Doctorandus, probabil mi-ai vazut raspunsul in intrebarea lui Patrick, si poate mi-ai accesat profilul pentru a vedea ce intrebari am, sau poate pur si simplu ai dat de intrebarea mea. Culmea stupiditatii e ca tocmai intr-un subiect ce se vorbea de judecata, ai folosit exact judecata pentru a te pune pe tine intr-o postura superioara si a ne da senzatia, ca noi nu suntem cei neinteresanti. Totusi poate ai spus asta intr-o nota sarcastica... Nu pot sa iti cataloghez raspunsul decat ca amuzant. Si te-as ruga sa te abti pe viitor.

5 răspunsuri:
| OoBunnyoO a răspuns:

Eu de regula evit asta. Si am observat ca judecatile de valoare si acest comportament este mult mai predominant la noi in tara decat in alte tari.
Oricum prejudecatile, stereotipurile, etichetarea sunt niste procese pe care le utilizam in ordine sa ne ghidam in viata, sa ne gasim modele, sa ne orientam, sa stim ce alegeri sa facem, dar si de motivare a alegerilor facute. Oamenii au nevoie de judecati pentru a-si forma opinii. Iar opiniile dupa cum spuneam ne ajuta sa ne ghidam si sa facem alegeri in viata. Asta este scopul lor neutru, observi si decizi ce alegeri sunt pentru tine si ce alegeri nu sunt pentru tine. Evident, unii oamenii o fac in moduri mai putin neutre si le transforma fie in prejudecati, in barfe sau chiar in atacuri. Uneori acestea pot fi rezultat al mecanismelor de auto-aparare sau pur si simplu ne fac sa ne simtim mai bine. Daca avem unele frustrari sau indoieli despre noi sau despre alegerile facute fie acem nevoie de a prezenta anumite motive care dau impresia ca ne motiveaza alegerile facute si ne ofera o impresie mai buna despre noi. Uneori pot fi o simpla reflectie a invidiei sau a unor lacune pe care le simtim despre noi. Nu stiu exact cat de clara am fost, este destul de greu de explicat, mai ales daca incerc sa o fac cat mai concis posibil.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fiecare fiinta de pe aceasta planeta e programata de la nastere cu un cod genetic. Acest cod genetic ii permite dezvoltarea, supravietuirea si inmultirea. Ca orice animal si omul, la randul sau, are propriul cod genetic. Oamenii judeca pentru doua cauze: supravietuire si evolutie. Tot procesul prin care noi judecam altii oameni se rezuma, de fapt, la invatarea aptitudinilor de la alti indivizi si nu este o trasatura specifica speciei noastre. Judecam ca sa invatam, cu alte cuvinte. Problema cu oamenii e ca dispun de o inteligenta superioara, dar din pacate inca prea frageda si primitiva, astfel interpretarea lucrurilor pe care le observam in jurul nostru depinde tot de noi. Si cum, din punct de vedere intelectual ne aflam la inceputul evolutiei, tindem mai degraba sa ne oferim confort emotional decat chiar sa intelegem ce se petrece in jurul nostru asa ca alegem de cele mai multe ori sa judecam superficial ce se petrece in jurul nostru si apoi sa ne simtim bine in legatura cu concluziile la care am ajuns.