Daca tot ai pus intrebarea la "stiinta si filosofie"presupun ca astepti un raspuns pe masura; asadar zic si eu:sunt gasteropode insa par a sti latineste caci respecta dictonul roman"Festina lente." Altceva nu stiu, doar ca sunt imprudenti cand ies la drumul mare dupa fiecare ploaie...si ca industria cosmetica pare sa-i fi descoperit importanti, in ultima vreme.Numai bine.
Melcul face parte din clasa Gastropoda, increngatura Mollusca. Clasa Gastropoda este cel mai numeros grup actual de moluste, cuprinzand peste 90.000 de specii, adaptate atat la viata acvatica cat si la cea terestra.
Caracteristicile gasteropodelor sunt:
- Mediul de viata este acvatic si terestru;
- Are corpul moale, de obicei aparat de o cochilie rasucita in spirala;
- Are patru tentacule sensibile, la cap;
- Are 3 buze;
- Locomotia este lenta, prin tarare cu ajutorul piciorului;
- Nutritia este fitofaga, hrana de baza fiind frunzele;
- Sistem digestiv: aparat bucal, faringe, stomac, intestin subtire, hepatopancreas, anus;
- Sistemul nervos: ganglionar;
- Sistemul vascular: vase de sânge, inima bicamerala (un atriu si un ventricul)
- Sistemul respirator: pulmonar (un plaman) sau branhial;
- Inmulţirea: unele specii sunt hemafrodite. Depun oua in pamant, cei terestri, iar din oua se dezvolta melci cu cochilia transparenta.
Importanta melcilor:
Melcii pot fi folositi pentru anumite retete culinare, creme cu extract de melci(creme antirid). Substanta fluida pe care o secreta protejeaza efectiv impotriva radicalilor liberi, a factorilor de stress poluanti din mediu si impotriva radiatiilor UV. Aceasta ar fi de altfel si explicatia pentru care, melcul nu sufera de infectii ale tesuturilor chiar daca se deplaseaza pe suprafete rugoase.
Prima crema produsa pe baza de extract de melci se comercializeaza sub denumirea de Elicina. Substanta de baza a Elicinei a fost gasita intamplator, asemeni altor mari inventii. La inceputul anilor ‘80 o familie din Chile, America Latina, avea o mica crescatorie de melci. In timpul manevrarii cochiliilor, lucratorii de la ferma de melci se alegeau cu mici taieturi la maini, rani care se vindecau mult mai repede decat in mod normal. Fara infectii sau cicatrice, pielea lor ramanea moale si catifelata. Oare de ce? Secretul: secretiile melcului sunt prietene cu pielea umana. Este un produs biologic activ complex cu structuri moleculare puternice: alantoina, proteine, vitamine, Alfa-hidroxiacizi, mucopolizaharide, enzime, proteolitice, colagen, elastina.
Prin studiile efectuate s-au pus in evidenta proprietatile regenerative ale secretiei de melc si efectele sale asupra pielii umane. Aceste mici creaturi poseda proprietati regenerative incredibile pentru piele.
Cercetatorii au concluzionat ca, secretia biologic activa de melc ajuta in afectiunile dermatologice la om, datorita proprietatilor sale regenerative, considerand-o ca fiind un real adjuvant în tratamentul natural al pielii.
Sper ca te-am ajutat, multa bafta in continuare!
anonim_4396 întreabă: