| RAY a întrebat:

În anul 2011, un studiu a arătat că atunci când 10% din populație are o credință de nestrămutat, acea credință va fi adoptată întotdeauna de majoritatea societății?

https://ro.wikipedia.org/wiki/Credin%C8%9B%C4%83

Răspuns Câştigător
| RoCkKiD a răspuns:

Fenomenul se numeste influenta minoritara, e valabila si pe grupuri mici unde subiectii naivi tind sa preia parerea actorilor inserati in "joc" daca acesti se regasesc intr-un procent destul de mare.

Faza cu treaba asta in relitate depinde de cateva chestii.

-Credinta trebuie sa fie autentica nu declarata. Degeaba ai 10% care se declara pro pro o chestie dar o sustin doar la nivel declarativ.
-Minoritatea trebuie sa fie consitenta si sa nu isi schimbe retorica indiferent de situatie
-Trebuie sa aiba incredere in ce zic, gen cum anti-vaccinistii chiar cred ca asa sta treaba
-Trebuie ca ideea sa aiba o fundatie si sa nu para ca au fost influentati de altceva, ideea trebuie sa para autentica
-grupul respectiv trebuie sa reziste presiunii sau abuzurilor majoritatii.

Chiar daca toate conditiile sunt indeplinite. duraza ani buni ca sa se produca o schimbare, in plus sa sinconizezi 10% din populatie pe o tema anume este un task incredibil de dificil.

10 răspunsuri:
| AC4S4 a răspuns:

Chiar ai luat un rand de pe wikipedia si ai pus semnul intrebarii la sfarsit?

| RAY explică (pentru AC4S4):

Categoric nu astept raspunsuri de la crestini

| AC4S4 a răspuns (pentru RAY):

Prea tarziu, voi raspunde eu:
Da.

Deci daca secta voastra va ajunge la 10% veti deveni majoritatea?

Eu ti-am raspuns la intrebarea initiala. Da, exista un studiu si acel studiu arata ce ai intrebat. Daca ai alta intrebare, pune-o altundeva, nu tot aici.

Asta e intrebarea de fapt, citeste afirmatia, cica daca 10% din populatie are o credinta ea va fi adoptata de majoritatea

Da, ai dreptate, imi cer scuze.
Depinde foarte mult de politica de expansiune a acelei religii. Hinduistii nu au o politica de expansiune accentuata. Ei cam raman acolo in India.
Islamistii au o politica de expansiune similara cu cea avuta de "crestini" in Evul Mediu.

Nu prea cred ca e adevarata concluzia acelui studiu.

Nici eu nu cred, in Romania catolici cam sunt 10% si totusi nu devin majoritatea
870.774 s-au declarat romano-catolici (4, 62% din populație), 600.932 reformați (3, 19%),

Se observa totusi o migratie dinspre majoritate spre minoritate.
De exemplu, in Romania sunt multi care merg de la confesiunile istorice (catolici, ortodocsi) spre confesiunile neoprotestante.
In SUA e exact invers, sunt multi crestini evanghelici care merg spre ortodoxie.

Nu vorbim de migratie in masa astfel incat sa devina majoritatea.

Nu stiam, In SUA e exact invers, sunt multi crestini evanghelici care merg spre ortodoxie.