| cristi202 a întrebat:

In cadere libera, un corp ajunge in stare de imponderabilitate. Adica nu mai are greutate. De ce atunci o cadere de la 20 m nu e ca una de la 2 m? Ce face ca, contactul cu solul sa fie atat de dur la caderile de la inaltimi mari? Eu pana nu demult credeam ca greutatea e de vina happy, dar nu e.
Si inca o intrebare. Daca vreau sa calculez forta de impact a unui corp aflat in cadere, cu solul, cum calculez asta?

44 răspunsuri:
| cristi202 explică (pentru Inferno):

Nu e confuzie. Mi s-a zis că masa se calculează în kg, și greutatea in N. Tu zici cum știam eu, că cîntarul măsoară greutatea mea de 112 kg.

| Inferno a răspuns (pentru Holiday):

"Pai pe principiul asta, si daca stau acasa in pat si aleg SRI lustra sunt "imponderabil". Dar nu despre asta e vorba cand vorbim de imponderabilitate"."



Depinde ce intelegi prin imponderabilitate.
Eu am mers pe definitia:
"Not ponderable - In physics, a thing which has no weight"

Conform definitiei din DEX a imponderabilitatii, esti imponderabil si cand stai in pat. Pentru ca forta de greutate sa anuleaza cu normala la plan.

"1. Caracterul sau starea unui corp a cărui greutate se reduce datorită ieșirii sale din câmpul gravitației terestre sau se anulează datorită intervenției unei FORTE DE SENS CONTRAR."

Nu si conform Wikipedia, care defineste imponderabilitatea foarte precis:
"Imponderabilitatea este starea de gravitație nulă ce apare la depășirea atmosferei Pământului de către un corp, de regulă o rachetă spațială sau orice acțiune care are ca scop reducerea/anularea forței gravitaționale a Terrei."


Dar daca imponderabilitatea reprezinta lipsa greutatii unui corp, atunci raportat la un avion in cadere: esti imponderabil. Nu ai greutate.
Experimentezi ceea ce poarta denumirea de Zero-G.

| Inferno a răspuns (pentru cristi202):

Masa se masoara in Kilograme.
Forta se masoara in Newtoni.
Forta poti sa o mai masori si in Kilograme Forta.

Valoarea de 112 pe care cantarul o indica nu reprezinta nici Kilograme, nici Newtoni. Sunt 112 Kilograme Forta.

| relian a răspuns (pentru cristi202):

Care este diferenta dintre masa si greutate? Is 2 concepte diferite, desi in practica uzuala, in vorbirea curenta, populara oamenii zic masa sau greutate.

-Masa este cantitatea de materie, asta asa f simplu. Deci cita materie exista intr-un obiect, corp etc, poarta numele de masa.

- Greutatea este forta exercitata asupra unui obiect, de gravitatie. Ori masa pusa in conditii de gravitatie, da greutatea acelui corp, obiect etc.

Deci aceiasi masa masurata in conditii de gravitatie diferita, logic, normal va avea greutati diferite.
De exemplu o masa cu "greutatea de 1 kg " aici pe Pamint, cintareste de fapt 9, 8 newtoni, adica masa x forta cimpului gravitational.

Nici eu nu prea pricep, de fapt este f dificil sa cintaresti logic, cintarirea se face dupa anumite criterii stabilite.

Din formula se spune masa inmultita cu forta gravitationala. Hai sa spunem ca stim forta gravitationala, dar masa cum o stim? laughing Materia este f dificil de definit, chiar de ai stii citi atomi formeaza acel obiect, tot nelamurit vei ramane laughing pentru ca nu ai o valoare, ai un nr de atomi care de fapt nu te ajuta prea mult.

Daca masa unui corp este aceiasi, greutatea, da poate varia, fctie de forta gravitationala.

Daca cintarim in corp la ecutaor, va avea o greutate X, daca il cintaresti la poli va avea alta greutate Y laughing.

De ce se spune ca este f dificil sa spui greutatea unei mase? Pt ca atomii din care este facut un obiect nu-s la fel, atomii la rindul lor au alte mase, alte greutati laughing te doare mintea, mai bine te duci si te plimbi cu bicicleta.

Fii atent aici. Deci o masa de 1 kg laughing ca sa afli greutatea lui, inmultesti cu forta gravitationala si obtii greutatea, adica o alta greutatea care se numeste newton.

Iti dai seama ce balamuc, ce ciorba laughing o masa are de fapt 2 greutati, una data de noi asa la plesneala, ca pct de referinta si alta, obtinuta cu forta gravitationala, dar care este numita greutate forta, pff



Concluzia? Nu este diferenta ingre masa si greutate, doar cand vorbim din pct de vedere fizic, atunci trebuie sa le diferentiem. In practica is la fel, nu-i nici o diferenta.

| relian a răspuns:

O cadere de la 20 de metri comparativ cu una de la 2 metri, este mai dura de ce? Pt ca accelereaza datorita gravitatiei.
Accelerind, de fapt adaugi energie acelui corp, energia aia vine din forta de gravitatie, sau ca si cum cineva tear impinge, deci iti creste masa.

Iao orizonatal, cu cit forta care te impinge e mai mare cu atit tu te deplasezi mai departe, sau daca te lovesti de ceva impactul este mai dur.

Acceleratia creste, dar nu la infinit, creste pana la un maxim, depinde de inaltime.


Cum calculelzi forta de impact a unui corp aflat in cadere?

Exista o formula :
Forta de impact F = mgh : d = N
F - forta de impact
m - masa obiectului in kg
g - acceleratia gravitationala = 9.8 m/s, mereu aceiasi.
h - inaltimea de la care cade
d - distanta de oprire, adincimea facuta de obiect in pamint, sau locul in care cade, cit de adinc cade, sau deformeaza unde cade.
N - newton

Toate in metri, inclusiv d, daca corpul intra in pamint 2 cm, faci transformarea in metri.

Răspuns utilizator avertizat
| sabin89 a răspuns:

Înțeleseși, cristi?

| cristi202 explică (pentru sabin89):

Cred că am pricipit. happy

| relian a răspuns (pentru cristi202):

Ce spui tu nu exista, adica in cadere prin atmosfera pamintului sa anulezi greutatea, de unde? Atita timp cit esti pe pamint vei avea greutate, greutatea ai oriunde in universul asta, nu exista cxorp material fara greutate, atita timp cit exista gravitatie, indiferent cit de mica sau mare, exista si greutate.

Deci tu nu anulezi nimic, forta gravitationala actioneaza asupra unui corp tot timpul, indiferent unde te-ai afla in acest univers.

Imponderabilitatea este altceva, tu de fapt voiai sa vorbssti despre microgravitatie, deci cand vedem pe aiai in spatiu, pe statia spatiala, aia nu-s in imponderabilitate, aia stau in conditii de microgravitatie.

Sa spui ca stau in imponderabilitatea, aia ar inseamna ca greutatea lor ar fi zero, asa ceva nu exista nicaeri.
Faptul ca plutesti, aia nu inseamna ca nu ai greutate, inseamna ca ai o greutate f mica, adica gravitatia acolo este f redusa, dar totusi exista.

Sa spui ca un corp nu mai are greutate, trebuie sa il pui pe un cintar, cand l-ai pus pe cintar o sa arate ca are kg la balamuc laughing la corpul ala in cadere c e spui tu.
De ce? Pt ceva corpul in momentu cintarii va sta pe cintar, atunci vei vedea ca gravitatia actioneaza.
Un corp care cade, sde fapt este atras de forta gravitationala, ala il accelereaza sa cada, aqcel corp are pe linga masa si mai multa energie, aia vine de al forta gravitationala, energie care o va disipa cand se va opri.

Avionul ce spui tu, urca cu viteza f mare, apoi brusc sze duce in jos, in acel moment se disipeaza energia ce ti-a fost imprimata tie, dupa care incepi sa cobori tras de gravitatie, de acolo si acea plutire, dar daca avionul continua sa cada cu mare viteza te izbeste de nici rahatu nu-ti mai place laughing o sa te simti nu usor, o sa spui ca ai cateva tone atunci.

Oamenii aia nu plutesc deloc, e doara senzatia vizuala, ei au urcat pana intr-un pct, apoi coboara, nu ai cum sa plutesti in atmmosfera pamintului, nici picaturile de apa nu plutesc, dar tu la masa ce o ai.

Tu imn avionul ala ce arata stia, de fapt plutesti exact la fel cum plutesc si parasutustii cand se arunca si stau asa o vreme pana sa deschida parasuta, este cam la fel.

Poti sa spui ca aia plutesc? Bine acu depinde si ce inseamna pentru fiecare a pluti, dar aia coboara, atit aia cu parasuta cit si aia din avion.

| relian a răspuns (pentru cristi202):

Daca ni s-ar schimba masa, nu am mai fi oameni, am deveni balauri laughing sau mai stiu eu poate dinozauri.Masa is atomii din care esti format, aia e tot, pe cand greutatea este rezultatul fortei ce actioneaza asupra acelor atomi.

| sabin89 a răspuns (pentru relian):

"ar inseamna ca greutatea lor ar fi zero, asa ceva nu exista nicaeri"
De unde știi? Dacă sunt locuri în univers unde nu există niciun corp ceresc în vecinătate, pe o rază foarte mare, unde forța de atracție a acelor corpuri îndepărtate să nu se mai simtă deloc, din cauza distanțelor foarte mari? Acolo poți să ai mase cât de mari, dacă nu mai există gravitație ele nu vor mai cântări nimic, pe niciun cântar.

| relian a răspuns (pentru sabin89):

Gravitatia este peste tot, cel putin asa se presupune de catre aia care se pricep, ori asa sa convenit.

Eu am spus ce zic altii, pana una alta n-a fost nimeni nici macar prin sistemul nostru solar sa stie ceva.
In univers este materie peste tot raspindita, cei care se ocupa cu stiinta asta, ca or da doara din gura ca si noi, habar nu am, dar asa au zis, oriunde in univers exista gravitatie.

Noi pe aici de fapt ne refeream la planeta noastra, deci odata ce esti aici, nu ai cum sa nu ai greutate, indiferent ce ai face, cel putin la cit cunoastem pana in prezent, greutate tot ai.

Daca ar fi gasit careva solutia sa elimine greutatea, sau forta gravitationala, iti dai seama ce ar fi inseamnat asta? Ar fi fost f usor sa ridicam orice greutati in spatiu, poate sa si aducem.

Am citit acu cateva luni in urma, NASA ar fi pus ochii pe nu stiu ce asteroid tot din metal, crom, fier etc, au apreciat ca valoarea lui aer fi undeva la, ce ziceau ei fiecarui om de pe planeta iar reveni vreo 2 miliarde de dolari laughing
Deci sa poti stapini gravitatia, ori sa o anulezi, pfff aduceam ala la mine in gradina, om ma faceam laughing

| relian a răspuns (pentru relian):

"sau ca si cum cineva tear impinge, deci iti creste masa."

Am gresit si eu laughing am spus ca iti creste masa, pfff ne incurcam in termeni, de fapt voiam sa zic ca te incarci cu energie, iti creste greutatea, pentru ca ceva te impinge in jos, sau te trage spre jos cu o forta, iar cand ceva te apasa, trage, deja cintarul arata mai mult, deci iti creste greutatea este corect, nu masa.

Masa nu are cum sa creasca, ramane la fel, acu am vazut balaria aia ce am scris-o.
Deci cazind, de fapt primim forta de la gravitatie, primim energie, ca te trage ca te impinge, este o forta care actioneaza asupra ta si cand te opresti simti diferit fctie de cantitatea de enrgie ce ti-a fost imprimata, d e forta care tea tras, impins, adica o sa te faci piftie cand te vei opri laughing daca cazi de la mare inaltime.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

"Ce face ca, contactul cu solul sa fie atat de dur la caderile de la inaltimi mari?"

Trei factori; greutatea, gravitatia si tipul de material din care este facut acel corp care cade (beton, plastic, fier, lemn, punga cu apa s-au nisip etc.)

"Si inca o intrebare. Daca vreau sa calculez forta de impact a unui corp aflat in cadere, cu solul, cum calculez asta?"

https://materiale.pvgazeta.info/......sului.html