Oamenii SUNT deja papagalii tehnologiei: stiu doar ce citesc /vad pe telefonul "destept".
Dar problema este viitorul IA (inteligenta artificiala), care se dezvolta vertiginos! Daca ramane necontrolat, atunci oamenii pot deveni complet sclavii IA, chiar intr-un viitor foarte apropiat (chiar si in 5-10 ani! ).
Virgil Gheorghiu, că despre el e vorba, a publicat cartea în 1949, deci cu mult înainte de telefonia mobilă, de ChatGpt și de IA. Zice că romanul a fost ecranizat la Hollywood, în 1961, cu Anthony Quinn și Virna Lisi. Oare a rulat și la noi filmul ăsta? Eu n-am auzit de el.
Cam ciudat ce ai citit în roman și ce film s-a făcut după romanul ăla.
Citește cartea - sigur o găsești la bibliotecă - și vei vedea că de acolo am citat. Dacă vrei, îți spun și paginile (51 - 53).
Atunci nu are nici o legătură ce a scris autorul cu acțiunea romanului.
O adevarata drama era sa constati ca acoperisul din frunze a cedat in mijlocul noptii din cauza vantului, iar ploaia torentiala si vantul patrund din toate directiile. Dar ce iti pasa, pana la urma, durerea inimaginabila produsa de piciorul fracturat in cinci locuri, pentru care nu exista nici-un tratamen sau analgezic, fac ca hipotermia, ce se instaleaza rapid, sa fie aproape insesizabila. In decursul vietii tale lungi de 35 de ani, corpul tau a inregistrat atat de multe traumatisme incat radiaza durere din aproape orice punct. Absenta suferintei, chiar si pentru 10 minute, ar fi ceva greu de imaginat.
Chiar si cu riscul autodistrugerii ar trebui sa incercam sa parasim iadul in care ne-am nascut.
Sunt optimist, am inceput sa cred ca avem resursele necesare pentru a imblanzi natura intru totul. Avand suficient timp la dispozitie ne putem crea propriul paradis. Unul real, magic, poate chiar mai magic decat ce isi imaginau anticii. Pentru ca ce este magia daca nu stiinta inca nedescoperita?
Nu va mai trebui sa traim in iluzii si minciuni. Putem crea ce ne-am dorit de la bun inceput.
Intrebarea este de cate cadavre mai e nevoie pentru a umple groapa in care ne aflam? Cate generatii? AI-ul poate reduce numarul semnificativ.
"Unde credeti ca greseste logica acestui autor?"
Intru totul.
Mai intai, noi nu avem "sclavi tehnici", noi suntem sclavii tehnicii si tehnologiei.
Ca sa iti dai seama de asta, este suficient sa scoti sigurantele din tabloul electric, si sa vezi cate ore reusesti sa rezisti...
Tehnica ne-a facut sclavi, digitalizarea ne face prosti.
Nu vreau sa ma intelegi gresit, nu sunt impotriva inaltelor tehnologii sau a internetului, doar trebuie sa constientizam ca... digitalizarea este un miracol pentru adulti, si un pericol pentru copii, daca se tine cont ca un creier normal se dezvolta maxim pana la un 25-27 de ani, ori pana la aceasta varsta, cei mai multi dintre noi inlocuiesc gimnastica creierului cuplandu-l pe acesta cu smart phone-ul, laptopul si motoarele de cautare.
Cauta Digital dementia, a lui Manfred Spitzer, si o sa te sperii putin.
Vei vedea acolo cum invata creierul, cum retine, cum uita, si ce inseamna sa ii incetinesti dezvoltarea "ajutandu-l" cu un smart phone in care stai cu ochii aproape toata ziua...
Și eu zic că greșește. Între altele, spune despre sclavul tehnic că "ne împinge automobilul". Păi ce ar vrea, să mergem tot cu căruțele pe străzi, sau călare pe cal? E clar că tehnica și tehnologia l-au ajutat pe om și continuă să-l ajute.
Personajul din carte, un alter ego al autorului, vede toate astea poate prin prisma durerilor prin care a trecut, purtat din lagăr în lagăr, deși nevinovat. El nu mai era tratat ca individ, ci era pur și simplu un număr într-o anumită categorie. "Cheamă-l pe 205 – spune la un moment dat ofițerul – să coboare la interviu".
Interesant este că autorul, deși aparține unei generații mai vechi (cartea e publicată în 1949), intuiește totuși situații specifice vremurilor noastre. El spune: "îl face pe individ să se simtă permanent în societate, char când s-ar crede că e singur". Îl vedem aici pe câte unul singuratic, care stă în odăița lui și vorbește pe forumuri cu zeci sau sute de oameni. Se simte în societate, nu? Sau, mai spune: "El se află în compania lor mai mult decât în a oamenilor". Aici îi găsim pe copiii care, în loc să se ducă la joacă cu alți copii, stau toată ziua cu nasul în smart phone.
A fost și un pic vizionar omul nostru.
Https://www.tpu.ro/......punsurile/
Ai pus o intrebare care arata foarte exact pana si unui cimpanzeu, CE face digitalizarea...si CE se intampla cand nu mai ai acces la ea...
Am rugamintea sa NU imi mai comentezi raspunsurile.
Cred ca realizezi ca nici tu, nici sistemul AI de unde copiezi, nu sunteti in masura sa o faceti corect.
Le va fi greu cantitativ, pentru ca stupizii care apeleaza la AI se inmultesc, altfel, e usor sa iti dai seama care sunt raspunsurile generate de o masina din chat bot-uri si algoritmi de tipul machine learning.
Lumea s-a entuziasmat de numele pretentios de A.I., fara sa realizeze ca aceasta este, pastrand proportiile, ceea ce au fost candva calculatoarele de buzunar care efectuau operatii aritmetice, fara abilitati cognitive.
Suntem inca la eoni distanta, de Inteligenta Artificiala Generala, (asa se cheama aia care dezvolta sisteme cognitive si eventual, constiinta de sine).
Atunci ar fi interesant de observat reactia prostimii, pentru ca internetul asa cum il stim acum va dispare... facand loc la...altceva, ceva ce inca nu putem sa ne imaginam, probabil, terenul de joaca al A.G.I.
Sunt totusi amuzanti, stupizeii care au cazut in fund in fata aplicatiilor de tip chat GPT, si ii spun ritos unuia ca mine sau ca tine:..."Digitalizarea e minunata, te dezvolta intelectual..."
Mai degraba sunt niste extensii ale omului, ale corpului uman.
"Teoria lui McLuhan privind determinismul tehnologic face ca un mediu să fie "orice extindere a noastră înșine". El a argumentat că alfabetul extinde ochiul, roata extinde piciorul, iar computerul extinde sistemul nervos. Prin urmare, aceste lucruri care extind corpul uman sunt considerate a fi media în argumentele sale, mai ales că computerele nu erau obișnuite, așa cum sunt acum, când a scris acest lucru."
https://www.telework.ro/......l-mcluhan/
https://ambientenvironments.wordpress.com/......uman-body/
Fiecare cu credintele lui, technologia ajuta nu distruge, te poti duce la o cabana pentru deconectare