Din punctul nostru de vedere, Universul pare foarte complex, cu siguranta. Si cu toate acestea, noi nu putem detecta decat 5% din el folosindu-ne de simturile noastre. Iar din acel 5% de materie obisnuita, 99% e spatiu aparent gol. Galaxiile sunt exceptia in Univers, si nu regula. Materia obisnuita de parca ar fi un fel de accident, un fel de reziduu ramas in urma big bang-ului. Aproape sigur sunt extrem de multe lucruri care ne scapa din vedere datorita faptului ca nu avem simturile necesare sa detectam intreaga compozitie a universului. Oare cum ne putem da seama ce s-a intamplat la momentul big bang-ului daca noi nu putem vedea 95% din materia care a rezultat in urma lui?
In legatura cu "design-ul inteligent", as vrea sa spun ca e doar o teorie tipica "god of the gaps", si nimic mai mult. In Universul asta sunt multe lucruri care par sa fi fost create de o inteligenta. Dar atunci cand cercetezi mai atent problemele astea, tragi concluzia ca ele au aparut in urma unor procese naturale, fara interventia vreunui creator. Mii de ani oameni au crezut ca Pamantul a fost creat de zei. In ultimele decenii ne-am dat seama ca s-a format de la sine, la fel ca toate celelalte planete si ca toate celelalte sisteme solare. Nu exista nimic in universul asta care sa nu se fi format in urma unor procese naturale. Atomii care ne compun s-au format si ei la fel, in interiorul stelelor. Nu a fost nevoie sa-i creeze nimeni. Si atunci de ce am crede ca intreg universul nu e si el rezultatul unui proces natural asemanator? Sigur asa pare sa fie. Noi oamenii suntem creatorii, nu doar prin faptul ca suntem fiinte rationale care pot crea diverse lucruri, dar noi inventam si creatorii in imaginatia noastra bogata. Cat de siguri n-au fost oamenii mereu ca suntem creatie directa a zeilor, ca apoi sa aflam ca am evoluat pe cale naturala, si ca suntem inruditi cu toate celelalte specii. E greu sa te uiti la un copil ce sufera de o boala genetica grava, si apoi sa spui: "Vai, ce design inteligent!" E o aberatie. Nu mai pare atat de inteligent. Si exemple sunt nenumarate. Daca ar fi un creator atotputernic care ar fi vrut sa ne creeze, atunci de ce nu ne-a creat direct, fara sa mai apeleze la miliarde de ani de evolutie cosmica? Totul indica faptul ca suntem un accident aparut in mijlocul unui cosmos enorm, indiferent, si de neinteles pentru noi. Daca ai trilioane de lumi si timp suficient, aparitia unor forme de viata complexe se pare ca nu e atat de improbabila pe cat am crede. Suntem pierduti in spatiu, la propriu, si nu avem nicio scapare. Suntem la mila unui univers caruia nu-i pasa. Tot ce putem face e sa amanam finalul cat putem de mult.
Pentru ca fizicienii, din cand in cand, mai ofera si demonstratii care sa le sustina teoriile. Da, am ajuns la un nivel la care fizicienii deja scot teorii la oha, pe care nu le pot sustine decat prin alte teorii, momentan nedemonstrabile. Dar stiinta inca se bazeaza pe fapte. Iti raspund la intrebare cu o alta intrebare, daca fizicienii nu s-ar fi folosit niciodata de avantajul explicatiilor prin deducere, unde crezi ca am fi acum? Crezi ca vreodata lucrurile au functionat altfel? Pana la demonstratie e o cale destul de lunga, nu vad cum poti demonstra ceva, exceptand desigur coincidentele, fara sa pleci de la explicatii prin deducere.
Spre deosebire de fizicieni, teologii au oferit templieri, inchizitie, razboaie sfinte, manipulare, teroristi si folosesc turme de oameni ca si arme.
Stiinta ne grabeste evolutia si ne ofera comfortul si conditiile necesare sa putem evolua. Religia, desi necesara, e invechita si primara. Oamenii au acces la informatie si la educatie, nu mai e atat de usor sa-i convingi de existenta barbosului din ceruri care se scarpina la oo privind cum mor copii bolnavi de leucemie. Religia trebuie upgradata, trebuie transformata in conduita, trebuie sa modeleze inteligenta emotionala, sa smulga indivizi din ghearele instinctelor primare pe care majoritatea inca nu le pot depasi doar prin constiinta dar trebuie sa o faca in pas cu evolutia, religia trebuie adusa la zi. Am cunoscut popi care chiar asta fac, scopul lor devenind acela de a invata oamenii din jurul lor ce inseamna cu adevarat toleranta, iubirea si autocontrolul. Cu totate ca nu inghit deloc religia, nu pot sa nu admir astfel de oameni si sa nu le recunosc superioritatea.
Am uitat care era intrebarea...