Sa-ti explic ideea cu campul. Daca se aduce un corp de mici dimensiuni, numit corp de proba, in apropierea unui corp incarcat cu sarcina electrica, se observa ca in fiecare punct din vecinatatea corpului incarcat electric se exercita forte asupra corpului de proba.Acest fenomen se manifesta cu viteza luminii. E asemanator cu campul gravitational.Pamantul graviteaza in jurul Soarelui pe o orbita bine definita.Sa zicem ca Soarele ar disparea, acest lucru ar afecta Pamantul dupa 8 minute dupa dispartia acestuia, deoarece campul gravitational calatoreste cu viteza luminii.Acest lucru a fost demonstrat de Einstein.
Campul in fizica reprezinta o interactiune dintre spatiu si materie, o forma a materiei. Diferenta de potential dintre dintre doua puncte poate crea o miscare ordonata a electronilor. Daca aceasta miscare este intretinuta un timp, putem vorbi de un curent continuu(DC) sau alternariv(AC), daca sensul miscarii electronilor se inverseaza perodic putem vorbi de un curent alternativ(AC). Desi electronii au viteze mici, viteza cu care acesta miscare a electronilor "se propaga" este egala cu viteza luminii.In curent alternativ electronii se deplaseaza fiind impinsi inainte si inapoi. E asemanator cu sir de margele, prima le impinge pe celelalte.
Deci practic, campul electric este produs de electronii incarcati cu sarcina electrica? Si cine deplaseaza electronii?
Toate lucrurile din natura tiind catre o stare de echilibru caci se pare ca se "simt" mai bine asa. Daca exista o diferenta de potential(tensiune electrica) dintre doua puncte A(-) si B(+), atunci atunci electronii fiind incarcati cu sarcini electrice negative se vor deplasa de la A la B pentru a se realiza starea de echilibru.(Sensul curentului electric este invers sensului miscarilor electronilor-reprezinta un sens tehnic, cel al deplasarii sarcinilor pozitive).
Dupa cum am spus un camp este o interactiune a materie cu spatiul, altfel spus campul este un spatiu ce are porprietati asociate proprietatilor obiectului sursa camp.
Campul electric este intretinut de un corp/punct din spatiu si este generat de sarcina electrica a corpului/punctului. Un camp electric ce este generat de o sarcina electrica smulge electroni de la un alt corp (corp de proba aflat in campul electric) in anumite conditii.
Intra aici poate intelegi mai bine miscarea particulelor incarcate in campuri: http://www.phys.ubbcluj.ro/~anghels/teaching/Plasma/Capitole_curs/CAP3.pdf
Eu credeam ca curentul electric este de fapt miscarea electronilor purtatorilor de sarcina, iar acum tu imi zici ca de fapt curentul electric este o chestie care se misca invers in sensul electronilor o. O? Deci nu mai inteleg nimic sa-mi bag picioru acum imi dau seama de ce toti colegii mei (toata clasa de fapt) are media sub 6 la fizica, doar unu are 7 (geniu baiatu ala iti jur )
Asa cum ti-am mai zis intr-un postanterior, le incurci complet.
Curentul electric este dat de miscarea ordonata a electronilor ( de electroni asa cum zici tu). Daca electronii se misca intr-un singur sens, ala se numeste curent continuu. Daca se misca si in sens contrat, se numeste curent alternativ.
andyhoplite ti-a explicat faptul ca : inainte, se credea ca electronii se misca de la + spre - si s-a ales ca si conventie a sensului curentului de la + la -. Cu timpul, s-a observat faptul ca ei se misca in sens contrat, dar conventia a ramas.
Bun, deci unde gresesc? Curentul continuu este produs de miscarea ordonata a electronilor, adica este miscarea ordonata a electronilor, corect? Iar intre 2 electroni exista un camp electric.
E corect.
Inca ceva poti sa-mi explici te rog, la sarcini, ce inseamna Q=n*q, si ce este Q mare si ce este q mic, ca peste tot scrie ca si q si Q sunt sarcini, si in manualul de fizica de clasa a 10-a am gasit q=1C, iar Q=1C, si cu toate astea Q=n*q. Deci care-i faza?
Ai putea sa-mi explici te rog?
Pai Q si q sunt tot sarcini electrice, numai ca Q=n*q, unde n reprezinta numarul de entitati elemntare (electronii), in acest caz n=1. Deci asta "s-ar traduce" asa: Sarcina electrica Q este egala cu sarcina elecrica q inmultita cu numarului unui electron.Cred ca in manualul tau de fizica e vorba de doar niste probleme in care se poate aplica eceasta relatie dintre Q si q(nu e ceva general). Ceea ce e general e relatia Q=n*e in care Q reprezinta sarcina electrica, n ca si mai sus si e sarcina electrica elementara e=1, 602·10(la puterea-19) C.Sa-mi spui daca ai inteles!
Nope
Trebuie sa mai fac o completare in ceea ce priveste tensiunea electrica(ceea ce misca electronii), ea este numeric egala cu lucrul mecanic efectuat pentru a deplasa intre 2 puncte unitatea de sarcina electrica(1 C). U=L/Q.
Sa revenim la ceea ce nu intrelegi tu. Tebuie a uiti banalitatea aia cu Q=n*q.Aceasta relatie era folosita in unele probleme pentru a exprima o sarcina electrica in functie de alta, pentru ca fiecare sarcina electrica se scrie asa Q=n*e(acest n este diferit fata de cel de mai sus) in care n reprezinta concentratia de electroni(adica numarul lor) si e reprezinta sarcina electrica elementara(adica sarcina unui electron). Deorece fiecare sarcina electrica se poate scrie asa putem expirma doua sarcini electrice una in functie de alta Q1=n1*e si Q2=n2*e daca impartim Q1 la Q2.Deci Q1/Q2=n1/n2, atunci Q1=(n1/n2)*Q2 si Q2=(n2/n1)*Q1.In relatia Q=n*q n=n1/n2 sau n=n2/n1.
Alte nelamuriri?
Mersi mult. In caz de ceva am sa mai postez
Inca o intrebare as mai avea, la electroliza care-i treaba? Ioni pozitivi si negativi? Stiu ce-s aia, dar am crezut ca curentul e dat de miscarea electronilor nu si de cea a ionilor, deci practic ar fi 2 curente, unul dat de cel al miscarii electronilor si altul de cel al ionilor?
Electroliza apei ma refer.
Nu, curentul electric este produs de miscarea electronilor. Campul electric este o forma a materiei si se exercita daca exista sarcini incarcate electric datorita fortelor dintre ele.
Nu, nu ce? Si campul electric apare cand exista 2 sarcini incarcate electric una langa alta? Nu mi-ai raspuns deloc la intrebare, repet, cum se misca electronii aia, ce determina miscarea lor, si cum apare campul electric, si cu ce forte actioneaza el si asupra cui? Poate sa-mi dea cineva niste raspunsuri concludente?
Ti-am raspuns cu nu la afirmatia asta: "campul electric este produs de elctronii liberi". Campul electric apare atunci cand ai 2 sarcini incarcate. Intre ele (intre saricini) apar forte electrostatice (F=q*E)(de respingere si de atractie). Electronii se depalaseaza daca exista o diferenta de potential intre 2 puncte.
Ok mersi, acum mai pe intelesul meu, ce inseamna potentialul? Potentialul nu e tot una cu tensiunea electromotoare? Pt ca E=L/q si potentialul am vazut pe net ca este egal tot cu L/q. Deci care e treaba?
Pai si atunci acel camp electric cum apare? eu credeam ca electronii liberi sunt sarcinile... o. O
Le incurci complet. Ca sa intelegi.
Sarcinile pot sa fie pozitive ( denumite si protoni), negative ( electroni) si neutre ( neutroni).
Daca un corp este incarcat cu sarcini electrice, el produce in jurul lui un camp electric.
Deplasarea ordonata a electronior determina curentul electric.
Hi, daca poti sa patrunzi fenomenul mai in profunzime, spune-mi si mie te rog cum se misca electronii in cazul c. continuu si cum se misca in cazul c. alternativ. Si cu ce viteza (vit. luminii?). Tnx.
Nu conteaza cine imi raspunde, important este sa invatam cate ceva.Si nu cred ca initiatorul intrebarii se supara daca "largim" putin subiectul. Bun, hai sa luam cazul 1, electronii se deplaseaza cam cu 10cm/h. In doua ore s-au dus 20cm in susul sarmei. Ce se intampla daca in momentul asta intrerupem curentul? Electronii se intorc inapoi de unde au plecat (le e dor de casa), sau stau acolo, ca de, ce mi-e aici, ce mi-e dincolo? Hai sa vad pe unde scoti camasa.
Raman acolo unde au ajuns. Daca nu mai ai diferenta de potential, nu se mai misca. Trebuie sa iti imaginezi ca in circuit este un ocean de sarcini care se misca de la + la -. 10cm/h am zis eu aproximativ: daca ai curent mai mare ai viteza mai mare si daca ai un conductor (cablu) mai subtire din nou viteza creste.
Multumesc. Mi-a placut comparatia cu valul marii. Imi place sa inteleg si partea teoretica a unui fenomen. Un simplu electrician s-ar putea sa fie bun meserias, sa stie sa-ti faca instalatia electrica la o casa noua, sa-ti rebobineze un motor si multe altele, dar el nu-ti poate explica ce se intampla la nivel microscopic. Or noi vrem intotdeauna sa stim mai mult.
AvalohAlyn întreabă: