| sabin89 a întrebat:

În Dex definiţia entropiei începe prin cuvintele „mărime de stare termică..." – puteţi citi întreaga definiţie. Vi se pare clar? Adică, după ce citeşti această definiţie poţi să spui că ai înţeles ce este entropia? Poate trebuie să mergi tot la Dex să vezi ce se spune despre „mărime", despre „stare termică" şi apoi să le pui laolaltă să vezi ce iese. Cu mărimea e simplu, oricine înţelege. Ceva de 18 cm e mai mare decât ceva de 14. Dar starea? Se poate spune că o stare e mai mare ca alta, sau mai mică? Mai e şi termică. Dacă ceaiul meu este o dată fierbinte, o dată cald, o dată călduţ, ştiu să compar acele stări termice, unitatea de măsură fiind gradul de temperatură. Dar pentru a compara entropiile ce unitate de măsură avem? Mărimile, pentru a fi comparate, le trebuie unităţi de măsură: centimetru, grad de temperatură, amper etc. Entropia nu are? Şi mai există şi o lege a entropiei. Legea e lege. În cazul ăsta n-ar mai trebui să fie loc de tocmeală.
Ştiţi vreo definiţie care să fie mai clară decât aia din Dex? Dar una aşa, să o înţeleagă şi un copil?

Răspuns Câştigător
| Inferno a răspuns:

Entropia creste intr-un sistem termodinamic inchis. Daca eu intervin din exterior si inserez energie sistemului, atunci entropia poate sa ramana constanta, chiar sa scada. Asa functioneaza viata. O celula este un sistem termodinamic deschis care reuseste sa limiteze cresterea entropiei cu ajutorul metabolismului. Daca entropia ar creste in orice sistem atunci tu nu ai mai exista.

12 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Orice sistem termodinamic închis tinde să atingă echilibrul termodinamic, iar entropia exprima acest lucru. Daca ai o ceașcă de ceai fierbinte și una rece poți calcula entropia cânii reci ( de exemplu) că fiind cantitatea de căldură primită raportata la temperatura canii.
Cu cat raportul asta e mai mare cu atât înseamnă că entropia a crescut, deci sistemul tinde spre echilibru termodinamic. Este și logic, cu cat cana calda cedează mai multa căldură cânii reci cu atât cele două vor tinde să aibă aceeași temperatură.

In momentul in care cantitatea de căldură schimbata între căni este zero, creșterea în entropie va fi și ea zero. Cele două căni cu ceai au ajuns la aceeași temperatură.

Temperatura apare și ea la numitorul fracției, deoarece mult mai mult contribuie la atingerea echilibrului termodinamic o cantitate de căldură "Q" schimbata de un corp cu temperatura scăzută, decât aceeași cantitate de căldură schimbata de un corp cu temperatura ridicata.
Deși aceeași cantitate de căldură "Q", efectul este resimțit diferit

Temperatura ridicata presupune agitație moleculara ridicata. Furnizarea unei anumite cantități de căldură unui sistem ce are deja o temperatura ridicata este că și când ai face dezordine într-o cameră dezordonata de la bun început.

Din moment ce entropia se calculează că fiind raportul dintre căldură și temperatura înseamnă că are unitate de măsură J/K.

| sabin89 explică (pentru Inferno):

Legea entropiei pare să spună că starea naturală a lucrurilor este trecerea continuă a lucrurilor de la ordine la dezordine. Ideea asta stă la baza descrierilor anumitor materiale ca materiale cu entropie joasă.
Să observăm insă un fenomen. Un lingou de cupru are o entropie joasă pentru că atomii lui sunt dispuşi într-un mod mai ordonat decât în minereul iniţial de cupru. A creat fabricantul o entropie joasă când a produs lingoul? Ce zici?

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

Entropia creste intr-un sistem termodinamic inchis. Daca eu intervin din exterior si inserez energie sistemului, atunci entropia poate sa ramana constanta, chiar sa scada. Asa functioneaza viata. O celula este un sistem termodinamic deschis care reuseste sa limiteze cresterea entropiei cu ajutorul metabolismului. Daca entropia ar creste in orice sistem atunci tu nu ai mai exista.

| Catrice a răspuns:

Lasă DEX și ia o carte de fizica de a 10a sau a 11-a și te lămurești.

Sau asta dacă ești prieten cu ala de îi place acest site
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Entropie

| sabin89 explică (pentru Catrice):

Păi ăia mă iau cu integrale, şi eu nu mă ştiu la de-astea happy

| Catrice a răspuns (pentru sabin89):

Pai aia îți zic și definiții ca altfel n-ai cum sa înțelegi.

| aXy99 a răspuns:

Habar n-am.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Entropia poate fi descrisa, in linii mari, ca fiind prezenta unor stări de dezordine sau de aleatoriu.

| Dorotheea21 a răspuns:

Entropia nu este ea insasi o masura a cat de aproape de echilibru este o proprietate a unui sistem?

Răspuns utilizator avertizat
| adi32creeaza a răspuns:

Daca te referi la fizica:
(fizică) Mărime termodinamică de stare care reflectă ireversibilitatea proceselor fizice macroscopice.
(art) Entropie estetică = stare de dezordine, de repartizare întâmplătoare a elementelor din care ia naștere opera de artă prin intervenția creatoare a artistului
https://www.qdictionar.com/definitie-dex/entropie.php

| iaskalotofquestionz a răspuns:

Pai si nu are unitate de masura?

Întrebări similare