| Inferno a întrebat:

In functie de pozitia sursei de lumina si inaltimea unui stalp luminat se poate determina lungimea umbrei stalpului.
https://rechneronline.de/sehwinkel/shadow-casting.php

Am putea spune ca:
"Lungimea umbrei este o consecinta a pozitiei sursei de lumina si a lungimii stalpului."
Este corect?

As fi raspuns ca da.
Numai ca daca afirmatia de mai sus este corecta atunci cum este afirmatia urmatoare:
"Lungimea stalpului este o consecinta a pozitiei sursei de lumina si a lungimii umbrei."

Clar este fals. Sigur, cunoscand pozitia sursei de lumina si lungimea umbrei putem determina lungimea stalpului, dar asta nu inseamna ca stalpul are lungimea respectiva din acest motiv.
Intrebarea "De ce are stalpul lungimea X?" va avea desigur un raspuns particular de forma:"aceasta era lungimea copacului din care a fost facut".

Cunoscand pozitia sursei de lumina si lungimea umbrei putem stabili lungimea stalpului dar nu si motivul pentru care acea lungime este cat este.

Asa ca va las cu intrebarea:
Daca raza de lumina face cu solul un unghi de 45 de grade de ce lungimea stalpului va fi mereu egala cu lungimea umbrei sale?
Ce determina ca umbra sa aiba acea lungime?

2 răspunsuri:
| Bizon95 a răspuns:

"Daca raza de lumina face cu solul un unghi de 45 de grade de ce lungimea stalpului va fi mereu egala cu lungimea umbrei sale?"

triunghi DREPTUNGHIC stalpul face 90grade cu suprafata SI ISOSCEL - suma unghiurilor unui triungi = 180 grade, 180-90-45=45 deci ai un unghi de 90 si doua de 45 grade, deci laturile din jurul unghiului de 90 de grade au aceeasi lungime

NU am mai facut geometrie de jdemii de ani, si tot imi aduc aminte atata lucru, SI MI SE PARE EVIDENT (este geometrie de baza, nu faci nimic in geometrie daca nu "vezi" macar atat)... moment in care ori esti prea LENES sa inveti ceva, ori nu ai ochi de matematica/geometrie DELOC, daca vii aici si intrebi!