Romanii au fost considerati mereu barbari sau bastinasi de catre popoarele din jur.Mereu am fost un popor mic insa ne-am remarcat prin perioade de prosperitate ca a lui Burebista, Dromichetes si a lui Decebal care chiar daca n-a atins maximul expansiunii teritoariale a reusit una dintre cele mai bune organizari ale armatei.Romania a continuat sa prospere dupa cum bine stii Stefan cel Mare a reusit infrangerea turcilor cu doar 40 de mii de oameni turcii avand 120 de mii insa dupa aceasta batalie a trimis o scrisoare formala prin care cerea ajutor tarilor vecine deoarece stia ca turcii vor reveni(pentru razbunare) din nou acestea n-au manifestat vreun interes ci doar l-au felicitat astfel a trebuit sa se alieze cu dusmanul sau maghiar.Alte progrese au fost prin revolutia de la 1848 unde romanii in sfarsit s-au ridicat impotriva traiului lor mizerabil, apoi aducerea lui Cuza ale carui reforme(instaurarea invatamantului gratuit ne-a ajutat enorm)si nu in ultimu rand aducerea lui Carol Hohenzoggen de Sigmaringen(un progres imens mai ales ca el nu se purta ca si cum tara ar fi stapanita iar constitutia dupa cea belgiana a fost cea mai liberala de pana atunci).Tu ai intrebat cand acest gram de incredere din partea tarilor vecine a disparut? Ei bine e simplu in al doilea razboi mondial cand am schimbat tabara rusa pentru cea germana.Am tradat...Macar daca ramaneam cu rusii eram invinsi dar se putea avea incredere in noi, oricum nu am fost recunoscuti ca ajutoare ale invingatorilor.Iar apoi intr-adevar comunismul care a anulat tot toate progresele care nu erau chiar atat de mici.(gandeste-te ca prima noastra universitate a fost in 1864 iar a italienilor prin 1088 cred nu mai stiu exact oricum italienii prin 1864 aveau vreo 40 de universitati).
Uita-te la magiari care au migrat acolo unde sunt si sunt mai apreciati ca noi pentru ca au stiut sa se organizeze au ajuns mai tarziu ca noi si ne-au intrecutt noi oricum n-am fi putut ajunge la inaltimea Italiei sau Frantei din cauza lipsei de organizare si pentru ca eram desfranati.Cel putin asta e parerea mea.
Sa nu exageram, termenii sunt interpretabili. Si prin 2007 am fost una dintre cele mai prospere tari din Europa, avand cea mai mare rata de crestere economica. Dar dupa cum ti-ai dat probabil seama, conteaza si de unde pleci, nu e suficient sa prosperi.
Totusi, putem afirma ca nu eram codasii Europei inainte de razboi, apreciindu-se ca eram undeva la nivelul Belgiei. In timp ce altii si-au vazut insa de treaba in plin soare, noi am stat la umbra URSS-ului pana spre sfarsitul anilor 60. Poate intamplator, poate nu, momentul de cotitura a coincis cu noua orientare de dupa moartea lui Dej si a culminat cu acel celebru discurs al lui Ceausescu din 68. Deschiderea spre occident avea sa se simta puternic si in situatia economica, anii '70 fiind probabil anii in care s-a inregistrat cea mai sanatoasa crestere economica pe termen lung (mai fusese o perioada, sub guvernarea septembrista, dar din pacate de scurta durata).
Din pacate ambitia de a face totul romanesc, de a exporta tot ce se putea fara a importa mai nimic, combinata cu o noua perioada de izolare politica a dus la criza anilor 80, care s-a adancit pana cand poporul nu a mai suportat si a iesit in strada.
Au urmat 10 ani de bajbaiala intr-un sistem pe care nu il cunosteam nici macar teoretic, dupa care lucrurile au inceput sa se aseze, oamenii s-au obisnuit cu statul pe post de arbitru, insa pe cand am inceput sa simtim si beneficiile, ne-a lovit criza economica. Si cum un necaz nu vine niciodata singur, criza ne-a lovit cand eram sub aceasta guvernare, probabil cea mai incopetenta si cu siguranta cea mai corupta de la fanarioti incoace, ceea ce ne-a aruncat inapoi, fiind depasiti pana si de bulgari, cu care ne era rusine sa fim comparati cu doar 4-5 ani in urma. Si nu intamplator suntem din nou izolati pe plan international, singurul vecin cu care mai suntem in relatii bune fiind Marea Neagra.
@LittleBunny - sunt de acord cu mare parte din ideile expuse, dar nu pot sa nu remarc si chestiile amuzante: romanii au fost considerati bastinasi, mereu am fost un popor mic, perioade de prosperitate ale romanilor sub regi daci, Carol Hohenzoggen etc.
Te-as ruga insa sa ne detaliezi putin afirmatiile:
- "in al doilea razboi mondial cand am schimbat tabara rusa pentru cea germana"
- "daca ramaneam cu rusii eram invinsi".
Ce ne-a tras in jos? Pai mentalitatile natiei: "ca trebuie sa moara capra vecinului",pe "capul plecat sabia nu-l taie", pe Miorita, pe "haiduci"(tilhari la drumul mare!).
Cu Stefan "cel Mare si Sfint" s-o lasam moale, ca toate "victoriile" lui cu turcii s-au incheiat cu tribut in copii si aur catre Poarta; si nu uitati ca statutul Principat era departe de acela de Regat(obtinut de Carol I de Hohenzollern in 1881!-pe la ce an erau ungurasii regat? )
Cred că a început din ultimii ani de comunism, când raţiile de alimente erau tot mai mici şi tot mai greu de luat. Şi când curentul electric se lua tot mai des şi pe perioade tot mai lungi de timp.
Şi totuşi, s-ar fi rezolvat toate astea bine-mersi dacă am fi avut o conducere bună (ceea ce nu s-a întâmplat, e chiar mai naşpa decât era). Multe ţări europene au reuşit să înflorească doar în ultimii 20, 25 de ani, noi de ce n-am fi putut? Pentru că democraţia care s-a instalat a dat frâu corupţiei, în special în politică.
Şi am ajuns acolo că nu mai au de unde să fure, că toată populaţia e sărăcită.
Declinul a inceput din 1944, mai exact de la arestarea Maresalului Antonescu. Dupa moartea lui ne-au invadat rusii si odata cu ei, in Romania, s-a instaurat regimul comunist.
Din 89 cand dupa comunism a inceput sa se fure totul.
Degeaba s-a schimbat conducerea daca actualii care nu conduc au fost comunistii de ieri.
Si totul tine si de mentalitatea poporului.
Uita-te la Ungaria de exemplu.s-a aflat tot sub comunism.
Acum sa nu intelegi ca am ceva cu comunismul.
Dar eu consider ca declinul Romaniei a venit dupa ce in inchisoriile comunisme a fost inchisa si executata toata "spuma" tarii, toata intelectualitatea romaneasca.
De aici trage concluziile.
anonim_4396 întreabă: