| sabin89 a întrebat:

În matematică, ca și în fizică, întâlnim uneori numere uriașe. Se spune că Arhimede ar fi calculat odată câte fire de nisip ar exista dacă întreg universul cunoscut ar fi umplut cu nisipul cel mai fin. Numărul găsit de el a fost 1 urmat de 63 de zerouri.
S-a mai discutat aici pe site de un alt număr uriaș: 9^9^9 (nouă la puterea nouă la puterea nouă).
Care dintre cele două numere credeți că este mai mare. Și cum argumentați răspunsul?
Referitor la cel de al doilea număr este necesară o precizare. Numărul 9^9^9, numit în limbajul matematicii "supraputerea a treia a lui nouă", trebuie înțeles ca 9^(9^9), ceea ce e diferit de (9^9)^9.
Ce alte numere uriașe mai știți?

5 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Dacă am "umple" doar steaua UY Scuti cu cel mai fin nisip, numărul de fire ar fi cam cât ar fi zis Arhimede. Deci mai e loc in universul cunoscut.

Despre al 2 lea număr, deși se scrie cu aprox 400 milioane de cifre, tot ar mai rămâne loc de turnat nisipul despre care vorbeai

| sabin89 explică (pentru sierra1):

Posibil să fie așa cum zici.

| sierra1 a răspuns (pentru sabin89):

Calculeză, aici nu merge cu "posibil"

| eliancodrut a răspuns:

Pentru a scrie numarul 9^(9^9) ti-ar trebui o banda de hartie de aproximativ 590 km. Este considerat numarul cel mai mare format din 3 cifre.

| sabin89 explică:

Așa e. Numărul este incomparabil mai mare decât cel calculat de Arhimede.
O primă ridicare la putere ne dă: 9^9 = 387 420 489. Și pasul următor ar fi să-l ridicăm pe 9 la această putere. Ne putem imagina ce înseamnă:
9^387 420 489