| sabin89 a întrebat:

În peşteri din Lascaux, Franţa, s-au găsit picturi cărora li s-au atribuit vârsta de cca 16 000 de ani. În Ierihon s-au găsit vestigii ale unei cetăţi cu ziduri având între 8 şi 9000 de ani. La Dordogne, Franţa – oase cu mesaje „calendaristice" de 30 000 de ani. La Gastonbury – un imens Zodiac de 15 000 de ani...Astea şi încă alte descoperiri împing perioadele culturale ale omenirii în trecutul tot mai îndepărtat. În Rodhesia a fost găsită o mină de cupru ce a fost exploatată în urmă cu 47 000 de ani. Acei mineri necunoscuţi trebuie să fi avut un scop bine definit pentru cuprul pe care îl extrăgeau. Probabil, trebuie să admitem că civilizaţia a existat în timpul şi înainte de ultima glaciaţiune. Ce ziceţi?
Ce s-ar fi putut întâmpla cu acele civilizaţii de dinaintea civilizaţiei cunoscute de noi, dacă într-adevăr au existat? Pe tot întinsul globului există legende şi tradiţii care vorbesc de mari cataclisme petrecute în trecutul îndepărtat, care au şters (sau aproape au şters) din existenţă lumea din acel timp. Credeţi că s-au întâmplat astfel de cataclisme? În Mexicul antic, toltecii au calculat că lumea s-a sfârşit de trei ori până acum. În conformitate cu tradiţia lor, prima vârstă a Pământului s-a numit Soarele de Apă, iar Pământul a fost distrus de potop; a doua vârstă a fost Soarele de Pământ, când lumea a fost distrusă de cutremure; a treia vârstă s-a numit Soarele de Vânt, când distrugerea a fost provocaată de vânturi cosmice. Noi ne aflăm încă în vârsta a patra, care se numeşte Soarele de Foc şi urmează a se sfârşi cu o conflagraţie uriaşă şi generalizată, o predicţie împărtăşită de profeţii actuali ai dezastrului atomic.
Lăsând la o parte legende şi fabulaţii, care credeţi că este adevărul? E posibil ca în îndelungata istorie a omenirii să fi existat alte civilizaţii despre care să nu ştim nimic sau de la care auzim doar nişte ecouri vagi? Păreri?

14 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Eu nu cred in nimic, eu ori stiu ori nu stiu, in acest moment nu stiu, nici tu nu stii, sunt doar ipoteze atat

| doctorandus a răspuns:

Istoricii si arheologii nu se bazeaza pe credinte (presupuneri), ci pe dovezi. Nu exista dovezi in acest sens.

| doctorandus a răspuns:

Poti da o sursa pentru mina de cupru exploatata acum 47000 ani? Pe Google nu pare sa existe asa ceva. Daca vrei sa dai radio sant (Secretele lui Lovendal sau asa ceva), nu, multumesc, nu am nevoie.

Exista o mina de cremene (silex) de acum 100 mii ani (pentru a face focul cu ea), la Nazlet Sabaha, Garb, Egipt. Exista o mina de hematit de acum 41 mii sau 43 mii de ani (folosit drept colorant/machiaj), in Ngwenya, Eswatini.

La Ai Bunar (cultura Gumelnița–Karanovo) se minau compusi de cupru pentru pigment.

| sabin89 explică (pentru doctorandus):

Aia din Ngwenya/Eswatini/Swaziland nu era o mină de fier? Eu aşa mi-amintesc că am găsit undeva scris.

| doctorandus a răspuns (pentru sabin89):

Hematitul este oxid de fier. Bine, aia il minau ca pigment, nu stiau sa faca metal din el.

| Digikey a răspuns:

Orice dovada arheologica care contrazice teoria actuala este "cercetata" cateva zeci de ani si sfarseste in vreun beci. Manipularea populatiei functioneaza la toate nivelurile.Sa nu uitam ca doar acum 30 de ani sportivi celebri faceau publicitate la tigari.Uni erau nefumatori iar altii au murit deja de cancer. Daca asteptam sa gasim pe Google dovezi avem de asteptat nu gluma.
Mintile rigide sunt cel mai greu de schimbat.Multi cercetatori care mai au cativa ani pana la pensie si nu vor sa fie ridiculizati de colegii lor care s-au adaptat atat de bine sistemului, prefera sa taca, sau sa spuna voalat ce au de zis.Dar daca stii unde sa cauti mai gasesti cate o informatie interesanta.
Dupa parerea mea au existat mai multe serii de civilizatii pe Terra.Dar nu ma ajuta cu nimic, mai ales cand stau la coada ca sa platesc taxele.

| Dorotheea21 a răspuns:

Inainte sa vad intrebarea voiam sa pun eu una, 'De ce sunt religiile complicate?'. laughing
Poate ca acesta este un raspuns la cartile lor care descriu vehicule si arme imposibil de construit chiar si acum in zilele noastre, poate ca asta explica si descoperirile arheologice care nu se potrivesc cu vremurile lor. Am cautat pe internet si nu am stiut ce sa aleg, atat sunt de multe. 'Incalzire centrala' in Cnossos, 'mecanismele' din Grecia antica, 'vasul' din Dorchester, Cartea Voynich care descrie ce?, cetati cu ziduri uriase, smd. Oare ce navalitori si cu ce arme ii amenintau pe indienii sud americani pentru ca acestia sa construiasca orase fortificate in varful muntilor, cand ei nu cunosteau nici caii, nici armele de foc?
Am gasit ca Lascaux e recenta, Altamira e mai veche cu 20.000 de ani.
Si cine a lasat artefactul de la Aiud? happy
Mie imi este destul de clar ca si pentru antici au existat civilizatii superioare, altfel nu ar fi nici o explicatie pentru mistere ca Atlantida, Shambala, Mu si altele.

| sabin89 explică (pentru Dorotheea21):

De Tiahuanaco/Poarta Soarelui nu ai zis nimic happy

| Dorotheea21 a răspuns (pentru sabin89):

Am uitat de ea. laughing
Si de Stonehenge.hee hee

| Teffan a răspuns:

Unde ai citit ca la Rodhesia s-a descoperit o mină de cupru exploatata acum 47. 000 de ani?
Acum 47.000 de ani, oamenii erau vânători - culegători. Sedentarizarea încă nu s-a produs, pentru a face posibila o exploatare indelungata a unor minereuri. Tehnologia nu permitea deloc exploatarea unui minereu abundent, dar greu de extras, precum cuprul.
Epoca bronzului începe acum 5000 de ani, inclusiv în Africa de Sud, plus ca savanții nu au ajuns prea departe cu cercetarea preistoriei Africii, in afara contextului evoluției umane.

În ceea ce privește picturile rupestre, acelea sunt dovada unui comportament religios timpuriu, și nu al unei civilizații evoluate. Astea sunt supoziții, presupuneri, chiar pseudo-cercetare.
"Vrăjitorul" din Trois Freres descoperit de abatele Breuil, arta plastica reprezentata de figuri antropomorfe(zeități) cu părți corporale puternic exagerate(Venus din Willendorf), arta abstractă, picturi cu caracter simbolic care ar putea sugera intrarea în transă a oamenilor paleolitici, inaccesibilitatea in multe dintre peșteri(la Lascaux trebuind străbătuti kilometri întregi pana la "sanctuar"), toate acestea revelă un comportament religios la paleolitici, dezvoltarea gândirii abstracte, fundamentata pe relația sacra dintre om și animal.
Nu mai detaliez realitatea religioasa a mormintelor, cultul ursului la neanderthali sau existenta unui cult al stramosilor.

Ai vorbit despre niște calendare. Asta este o ipoteza lansata de Alexander Marshack, conform căreia oamenii paleotici și-au creat un sistem de orientare în timp, bazat pe ciclurile lunare, sistem care a influențat în mod direct toate celelalte calendare. Este o ideea controversata, în sensul ca nu este acceptata pe larg de către cercetători, în ciuda faptului ca Mircea Eliade a considerat-o legitima.

Ierihonul, nu contest, este probabil o dovada a civilizației, având în vedere ca aceasta cultura a cunoscut o intensa urbanitate, fiind probabil cea mai veche aglomerare urbana a omenirii.
Cultura ierihonului este influenta de culturile Catal Huyuk(faimoasă pentru cele doua statui antropomorfe) și Hacilar din Anatolia(7000 BC). Pe ruinele acestor culturi s-a născut cultura Halafiana, din care a aparut faza Obeid(precursoare a civilizației sumeriene).

O deosebita amintire merita cultura natufiana din Levant, cultura epipaleolitica(anii 12.000).Aceasta se distinge printr-o protoagricultura, înainte de începutul neoliticului în Orientul Apropiat(deci începutul agriculturii).

Consider ca nu a existat niciun fel de civilizatie în timpul Erei Glaciare. Nu se poate vorbi despre o civilizație în pleistocen.

| sabin89 explică (pentru Teffan):

Dar picturile alea rupestre de la Lussac/Lascaux arată bărbaţi şi femei îmbrăcaţi în haine confortabile cu o croială destul de modernă, diferite de blănurile pe care le asociem de obicei cu oamenii peşterilor.

| Teffan a răspuns (pentru sabin89):

Doar la Lussac.
Citesc si eu acum si vad ca arta de la Lussac a fost primita cu scepticism de catre Leroi Gourhan, pe care l-am mai pomenit, dar ca astazi, aceste picturi incep sa fie destul de studiate.Multi incep sa le recunoasca autenticitatea.

Habar n-am, vedem la ce concluzie se ajunge.
Vad ca si descoperitorul sitului a raspandit, initial, informatii false cu privire la ce s-a gasit, si ca multa vreme nu a fost luata in seama ca o descoperire serioasa.Eu continui sa fiu sceptic.

| DjSfantul a răspuns:

Da, foarte posibil sa fi existat multe civilizatii inaintea noastra, poate chiar mai inteligente, dar partea cu "Soarele de Vant", "Soarele de Foc". mi se par simple banalitatii.