| sabin89 a întrebat:

În primele secole înaintea erei noastre se pare că au existat circuite economice şi culturale care au unit lumea clasică (Grecia în special) cu lumea barbară din centrul şi vestul Europei. Circuitul bronzurilor elenistice este atestat de o serie de descoperiri arheologice, cea cu mormântul cu car de la Vix (Franţa) fiind probabil cea mai concludentă. În ideea asta, ar fi interesant de ştiut ceva şi din protoistoria României. Au circulat şi pe la noi bronzurile elenistice? Despre tezaurele traco-getice ce credeţi? Să fi fost ele produse în ateliere greceşti? Au fost făcute în ateliere tracice apărute sub influenţă grecească? Sau au fost pur şi simplu produse specifice traco-getice?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Păi au fost descoperite ateliere ale tracilor pe Mureș și pe lângă Tr. Severin
și moneda din atelierele lor în sec 1 îhr circula în paralel cu monedele grecești

4 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Crezi că sunt pe TPU experți în arheologie care să aibă asemenea cunoștiințe sofisticate specializate?

| Simpatic a răspuns:

Grecia antica clar a fost unul dintre popoarele cele mai dezvoltate (as putea spune a tuturor timpurilor) sa nu uitam ca datorita lor avem : medicina, matematica, arhitectura, economia, democratia, artele plastice cate si mai cate, pana si panteonul lor religios era de complex in acele vremuri incat Imp.Roman s-a gandit sa li-l sustraga!
Pe de alta parte la intrebarea ta nu ma pricep asa ca nu as vrea sa dau un raspuns eronat.
Am vrut doar sa subliniez importanta Greciei antice in tot ce a insemnat mai apoi pana in zilele noastre.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Din cate vad pe internet aurul nu este atat de super-dificil de creeat., in opinia mea poate a circulat in europa doar tehnica producerii., fiecare trib putand crea tezaurele lor.
https://www.youtube.com/watch?v=5TQmEq5A4Mo&pbjreload=10

| sabin89 explică:

Ca o paranteză: Prima ipoteză (au fost produse în ateliere greceşti) a fost sustinută chiar de Vasile Pârvan şi mai recent de cei doi Daicoviciu. A doua (produse ale unor ateliere tracice apărute şi dezvoltate sub influenţă grecească) este susţinută mai ales de cercetătorii bulgari. Iar a treia (produse specific traco-getice) e susţinută în primul rând de Dimitrie Berciu. Poate că o comparaţie cu bronzurile figurale şi sumptuare din protoistoria Europei Occidentale, care sigur sunt greceşti, ar putea aduce lumini noi cu privire la condiţiile istorice în care aceste tezaure au apărut şi s-au difuzat.