Cred in existenta infinitului ca notiune abstracta. Abstracta dar necesara. Fara aceasta notiune nu am putea discuta despre limite de siruri sau de functii. Deci, chiar daca nu putem cuprinde cu mintea infinitul, ne folosim de el in calculele noastre. Sau in reprezentari grafice. Chiar si hiperbola de care zici tu, luata la propriu (si reprezentata grafic) se apropie de niste drepte (asimptote), dar nu le atinge decat la infinit, daca ne putem imagina asta. Numarul 0, 99 este aproape de 1, iar 0, 9999 este si mai aproape. Dar va fi 1 numai cand numarul de "9" tinde spre infinit.
Il intelegem sau nu, infinitul face parte din lumea noastra.
Infinitul? Asta e o notiune matematica si cum matematica e limbajul unei mari parti din metafizica, infinitul exista, si e chiar important.
Infinitul nu e ceva abstract, tu il abstractizezi! Integrarea infinitului in matematica ne a oferit analiza matematica ("calculul sublim"). Stiinta, in forma in care este acum si a avut geneza in aceasta notiune: in infinit, prin analiza matematica creata de Newton si Leibniz.
Eu cred ca este o simpla hiperbola.Eu cred ca orice poate fi masurat, chiar daca numarul rezultat ar fi cu miliarde de 0-uri, nu inseamna ca e infinit. Exact asta cred si despre Univers, nu cred ca este infinit, ci are niste frontiere de care nu se poate trece. Oricum, ce zic eu sunt doar crezuri personale, n-am cum sa demonstrez ca este asa...
Cred ca ar fi o dovada de egoism din partea noastra sa nu credem in prezenta infinitului, si, chiar mai mult, o crasa dovada a lipsei noastre de imaginatie, un fel de indicator al banalitatii si prototipului omului prost. De ce nu, pana la urma? Credem in Dumnezeu, in extraterestri, in ziua de maine si in adevarul zilei de ieri, desi totul poate fi o simpla iluzie. Infinitul nu cred ca poate fi "materializat" sau, mai bine zis, "proiectat" pentru ca... na, e prea mare Totusi, as putea afirma ca infinitul este o stare de spirit, pana la urma...
Practic infinitul nu exista, este un termen care defineste un punct la care nu se poate ajunge si nimeni nu stie unde e, ci doar ca e foarte departe. pentru o furnica, o galaxie vecina pare infinit de departe, unde nu va ajunge nici a miliarda generatie a acelei furnici mergand incontinuu, pe cand pentru un foton este o chestiune de cativa ani de drum. pentru un fluture viata unei broaste testoase tinde la infinit. si totusi va muri. Exista infinit matematic si cam atat. teoretic se poate ajunge in orice punct din timp sau spatiu, cu conditia ca acesta sa existe.
Maxim96 întreabă: