Dar de ce pui tu in antiteza stiintele exacte cu filozofia? Stiintele exacte evolueaza in cadrul epistemologiei, este? Epistemologia este in plina dezvoltare, si este domeniu al filozofiei. Asa ca fara sa avanseze in epistemologie, savantul din stiintele exacte nu poate avansa in domeniul lui. Ca si din stiintele sociale, dealtfel, care sunt toate in dezvoltare exploziva si de care nu zici nimic.
De unde o scoti? Epistemologia face parte din toate stiintele. Nu este o teorie. Cauta cuvantul, ca vad ca habar nu ai ce inseamna. Orice stiinta inveti, inveti epistemologie ca sa poti stabili validitatea rationamentelor, a celor pe care i-ai studiat si ale tale. Asta in primul rand, iar apoi multe altele.
Hai sa luam in prima faza sa vedem ce zice dex-ul.
EPISTEMOLOGÍE s. f. 1. Parte a gnoseologiei care studiază procesul cunoașterii așa cum se desfășoară în cadrul științelor; teorie a cunoașterii științifice. 2. (Impr.) Gnoseologie. – Din fr. épistémologie.
GNOSEOLOGÍE s. f. Teorie filozofică asupra capacității omului de a cunoaște realitatea și de a ajunge la adevăr; teoria cunoașterii. [Pr.: -se-o-] – Din germ. Gnoseologie.
Deci... epistemologia este o parte a gnoseologiei care este o TEORIE FILOZOFICA. Ce nu ti-e clar?!?
Orice om de stiinta stie epistemologie (se invata la orice facultate de stiinte).
Eu nu ma plangeam ca nu imi este clar ceva. Enuntul are doua parti separate prin punct si virgula, deci sunt doua sensuri. Din prima poti sa iti dai seama ca in orice stiinta este esential nivelul epistemologic. Al doilea nu arata nici el ca etimologia ar fi o teorie, caci ar fi spus ce sustine pe scurt, ci cred ca ca vreasa spuna ca e teoria cunoasterii stiintifice. Dar daca e asa, spune-mi ce afirma aceasta teorie.
Filosofia e dincolo de definitiile seci din dictionare, un mod de gandire, de viata daca vrei, nu o Stiinta in sine.
Este la fel de diferita fata de Stiinta, cum este matematica, fata de biologie, chimie, fizica, desen, geografie, etc.
In toate aceste exemple de discipline, avem de-a face cu fizic si practic, in matematica avem de-a face cu o lume abstracta, cu bete.
Pentru ca nu este intentia mea sa-ti scriu niste ore la aceasta intrebare, am sa-ti pun cateva intrebari si din ele vei avea raspunsul la ceea ce doresti.
1.1. Este Filosofia un mod de viata, prin (doar cateva exemple din multitudinea) curentelor sale, (in continuare cu majuscula)?
1.2. Exista Stoici, Cinici, Sceptici, Rationalisti, Existentialisti, Pragmatici, Analitici, Idealisti?
2. Poate sa fie socotit filosof, un individ care a terminat 5 facultati, si de asemenea, poate sa fie socotit filosof si un calugar care nu a coborat de douazeci de ani de pe muntele lui din "fundul de lume" numit de exemplu...Nepal?
Am sa-ti dau o caracteristica a Filosofiei, de negasit in dictionare:
Filosofia NU Explica, filosofia Intreaba.
Concluzie:
Filosofia "moare", in clipa in care absolventul celor 5 facultati, cat si calugarul nepalez nestiutor de carte, NU vor mai avea intrebari ce privesc universul lor interior si exterior.
"Moare", cand nu va mai exista "De ce?".
Din pacate pentru idealisti, sceptici, rationali, etc, [tot filosofi si ei, fie ca le place sau nu!], asta nu se va intampla niciodata.
Un "De ce?", exista oricand si pentru oricine, indiferent de discipline ca fizica, chimia, analiza tranzactionala sau desen tehnic...
Hazard23 întreabă:
VisătoareaDePeLună întreabă:
solteris întreabă: