E adevarat. Lingvistica e foarte complexa pentru ca merge mana in mana cu istoria tuturor popoarelor, iar aici intra toate acele migratii si interactiuni care au avut loc de-a lungul vremurilor, si care sunt foarte greu de stabilit cu exactitate dupa toti acesti ani. Practic de fiecare data cand 2 popoare au s-au intalnit, ele si-au influentat limbile reciproc. De aceea e foarte greu de stabilit originea cuvintelor. Dar orice mister aparent de nepatruns e mult mai fascinant si atractiv
Atata timp cat nu o sa se descopere scrieri vechi de 150.000 de ani in care se prezinta trasaturile acelui limbaj.....nu,chiar e imposibil.
Si daca s-ar descoperi scrieri vechi de 150.000 de ani...sa spunem ca ar zgudui putin conceptiile pe care le avem referitoare la istoria antica.
Dar.e imposibil sa descoperi limba originala a omenirii.
Chiar daca ar mai fi indivizi care sa vorbeasca acea limba...cum ai face legatura intre ce vorbesc ei si limbajul primordial al omenirii daca nu ai nicio dovada?
Cum nu stii ca este un dialect al unei limbi demult uitate?
Interesanta observatia ta. Lingvistii insa nu se dau batuti. Si inregistreaza si ei succese noi, de la an la an, la fel ca si oamenii de stiinta din oricare alt domeniu. De exemplu, in stirea de care ziceam - legaturi intre o limba din Nepal cu familia de limbi vorbite in Papua Noua Guinee- se spunea ca aceasta legatura ar putea reprezenta cea mai veche relatie intre cuvinte (documentata istoric), mergand in urma pana la aprox. 75.000 de ani.Amazing! Ma fascineaza lingvistica, desi cunosc destul de putin. Poate ar fi bine sa deschidem mai des topicuri pe problem de "language"; sunt atatea lucruri interesante! Cum se schimba o limba? si cand? Este schimbarea un semn de cadere? sau de progress? De exemplu, engleza provine din proto-germana, care la randul ei provine din proto-indo-europeana. Cum a avut loc transformarea consoanelor? p s-a transformat in f (latinul pater a devenit father); d a devenit t (decem s-a facut ten) si multe altele.
Cine zice ca a fost o singura limba? Parca oamenii au "aparut" in diferite locuri si s-au intalnit la un moment dat.
Nu cred, mai ales ca scrisul a aparut recent.
Nu stiu, 150 000 de ani e cam mult... In Papua Noua Guinee au ajuns primii oameni cam acum 50 000 de ani, deci la 100 000 de ani mai tarziu. Nu cred ca a supravietuit vreun cuvant intact din prima limba. Sunt cam mici sanse. Poate doar parti din unele cuvinte.
Nu cred ca exista o persoana care sa nu fie interesata de lingvistica, fie si numai intr-o mica masura. Limbile care se vorbesc in lume, indifferent care sunt alea, nu numai ca ne definesc pe noi ca specie si ne ridica deasupra oricarei alte forme de viata, dar problemele pe care le ridica ne atrag intr-un domeniu fascinant, in care misterele sunt parca de nepatruns.
E adevarat. Lingvistica e foarte complexa pentru ca merge mana in mana cu istoria tuturor popoarelor, iar aici intra toate acele migratii si interactiuni care au avut loc de-a lungul vremurilor, si care sunt foarte greu de stabilit cu exactitate dupa toti acesti ani. Practic de fiecare data cand 2 popoare au s-au intalnit, ele si-au influentat limbile reciproc. De aceea e foarte greu de stabilit originea cuvintelor. Dar orice mister aparent de nepatruns e mult mai fascinant si atractiv
Nu va fi posibil niciodata sa se afle exact originile acestor limbi, pentru ca daca s-ar afla asta, s-ar putea afla chiar si originea noastra, adevarata. Indiferent ca e vorba de religie sau nu. Dar asta cu dovezi. Ceea ce e practic imposibil.
Singura solutie ar fi daca cineva sau ceva undeva ar fi tinut ca un fel de agenda in care si-ar fi notat tot ce s-a intamplat in aceste mii de ani, ceea ce e inplauzibil stiind ca oamenii la inceput faceau desene in pesteri.
Deci, este implauzibil sa aflam vreodata toata istoria noastra, dar este foarte plauzibil sa mai aflam informatii, sau cel putin bucati de informatii, dar care din pacate nu le vom putea lega intre ele, pentru ca nu stim ansamblul.
Astfel, chiar daca ne-am da cu parerea, sau expertii ar incerca sa-si dea cu parerea, nu ar avea niciodata un raspuns concret si adevarat. Vor fi doar presupuneri bazate pe niste descoperiri.
O zi placuta!
"pentru ca daca s-ar afla asta, s-ar putea afla chiar si originea noastra, adevarata... Ceea ce e practic imposibil."
Cum, esti sceptic ca putem afla originea noastra adevarata?
Intr-o era in care toate limbile se americanizeaza tu ai pretentia de a ne intoarce in trecut?
Poate ca pretentia asta a mea pleaca de la o frustrare legata de tendinta asta de americanizare a limbilor. De ce sa nu fie lb romana cea care sa devina de circulatie internationala?
In programarea calculatoarelor nu conteaza limba in sine, ci tehnica de a o utiliza. Engleza se poate utiliza mai eficient decat alte limbi, de-aia are asa mult succes. A cam devenit limba primara a stiintei si a tehnologiei. Frustrarea ta nu are nicio noima. Originea nu ne mai ajuta acum la nimic, de vreme ce suntem pe cale sa facem alta noua dupa cateva veacuri, dupa standarde mai ridicate de inteligenta/comunicare.
Poate trebuia sa fiu explicit, ca a fost doar o gluma. Cum sa fie lb romana de circulatie universala? De ce tocmai romana? si nu bulgara? Daca ar fi chiar pana acolo, sunt alte limbi care ar putea ridica pretentii (franceza, germana...). Nu sunt frustrat deloc si sunt de accord ca lb engleza are toate motivele sa fie pe trend.
Da...100% , pnm ce intrebari cretine sunt astea? Probabil limba primara au fost niste sunete ciudate insotite de anumite gesturi... apoi, oameni despartinduse si migrand care incotro si-au dezvoltat limbajul total diferit!
Poate 6000 de dialecte nu limbi [ daca stii diferenta intre limba si dialect ]
Limbi. Dialecte sunt mult mai multe.
anonim_4396 întreabă: