Salut!
Nu neaparat.
Ca si restul o sa spun: Frumoase cuvinte!
Dar nu sunt universale. Sunt multi oameni puternici care mai mult ignora si se razbuna, decat sa ierte. Oamenii saraci se razbuna pentru ca sunt nedreptatiti, dar sunt multi cei care iarta. Oameni inteligenti, de multe ori ignora, insa de mai multe ori actioneaza sau nu.
Suna frumos, dar nu e neaparat adevarat + ca tu ai pus o intrebare, nu o afirmatie.
Afirmatia variaza de la om la om, sunt oameni saraci, puternici si bogati care se razbuna, la fel sunt si care iarta sau care ignora.
Poate e mai corect: In viata, toti traim, toti iertam, ne razbunam si la final tot ignoram.
Imi palce varianta ta, dar nu e dreapta cu cei saraci, iar pe inteligenti ii face ignoranti si nepasatori, dar tot celor cu putere le da dreptate (nu prea e corect).
In viata, cei puternici si inteligenti iarta in interiorul lor, sanctioneaza fapta exterior prin aplicarea legii sau restabilirea moralitatii ( se asigura ca nu li se va mai intampla si altora acelasi lucru ), dupa care ignora.
Cei slabi raman blocati in situatia care s-a intamplat, nu iarta si nu uita.
Iar cei foarte puternici si foarte inteligenti se razbuna atat de eficient, rapid si discret, incat nici nu stii de unde te-a lovit tramvaiul
Cei slabi iarta sau ignora, cei inteligenti se razbuna.Nu poti lasa nimic ce te vatameaza psihic, fizic, sau in orice alt mod, sa treaca pe langa tine, iar tu sa fii un molau impasibil.Nu inteleg cat de cretin poate fi un om, ca sa spuna ca numai cei slabi se razbuna.N-o mai ardeti cu fantezii umede pacifiste, bre! Fiti si voi realisti, si observati ca nu se ajunge nicaieri daca insisti sa fii un exuberant din asta ce crede ca razbunarea e arma prostului. Daca nu te razbuni si lasi de la tine, nu ai decat de pierdut.Trebuie promovata agresivitatea, nu aia comportamentala, ci macar cea mentala, ca altfel ajungem niste paparude hipioate hipsteroase.La fel si cu iertatul; iertatul e o actiune a celor slabi,care nu au personalitate si orgoliu,si prefera sa arunce niste cuvinte dulci, probabil nesincere, ca sa-si pastreze aproape o banala si nesemnificativa halca de carne(un om, in traducere), iar "ignorance is bliss" e alta prostie inventata de cei ce vor sa scape usor.Cineva care isi apara principiile si integritatea ca persoana, trece la fapte, si caute sa ii dea nenorocitului/nenorocitei un payback cum scrie la carte, plin de ranchiuna si "rautate".
O voce stil tunet crápá vazduhurile si Dumnezáu veni cu bocancii in postarea mea.Hai, ma, ca doar e sárbátoare azi ( sau nu?! ) In fine
Din principii personale sunt 100 % de acord cu tine.Din alte principii, cred ca, chiar daca omul are o fire ¨bestialᨠinca din burta másii, tot mai exista cateva grame de bunatate, optimism, iertare, bunavointa etc. Daca toti am fi dinte prentru dinte, planeta asta ar fi fost guvernata de maimute cu multe milenii in urma, dupa ce noi ne-am fi scos glandele unii altora. Exact principiul iertarii a facut ca noi sa mai stam in picioare si sa bantuim pe TpU.E o parere personala.Din orgoliu si din razbunare, s-a ajus la doua razboaie mondiale si nu numai.Nimic bun nu iese daca nu se mai pune capul jos cateodata, chiar daca ai sabia in mana.
Poate sunt eu melancolic azi, motive n-as avea, si vreau sa fac primul pas pe jar. Poate, poate mai vin si altii dupa mine!
la mine intelege altfel, fa-te frate cu dracul pina treci lacul
Intarzii,dar mai bine mai tarziu, decat deloc.In mord normal, vocea descrisa de tine apartine mai degraba lui Odin, decat mie.Firea asta bestiala, pe care trebuie cu totii s-o recunoastem, ca ne place sau nu, e Thanatos, in psihologie.Gramele astea ce le aduci in discutie nu sunt originare,nu esti bun,iertator de mic,ti se implanteaza de catre societate,anumite dogme,daca esti inteligent,iti dai seama ca ceva nu se leaga si undeva la mijloc,o veriga scartaie,e ruginita,si nu se mai vindeca. Optimismul e pe acelasi nivel cu nihilismul, in gandirea mea, inutile, refuza sa vada adevarul, pentru copii mici ambele, sau pentru oameni ce au stagnat la acel nivel.Iertarea,bunatatea si bunavointa sunt de fapt,prelungiri ale egoismului si arogantei,cred eu,la care se adauga un efect de turma,care, in mare masura, obliga la comportamentele astea de bun samaritean.
Legea talionului, cred eu, e cel mai bun sistem juridic posibil, inventat vreodata pe Pamant.Si cred ca nici nu eram guvernati de maimute, ci de oameni care stiu sa actioneze in cauza, care nu pleaca (,) capul la orice precept diplomatic trepanat, si au un dram de onoare in ei, nemultumindu-se cu o judecata stramba ne-impartiala; la rau trebuie raspuns cu rau, si analog.Si,corecteaza-ma daca gresesc, da' site-ul nu e "iertare pentru internauti" ci TPU, care nu are in principiile pe care se intemeiaza iertarea, ci intrajutorarea.
Totusi, ignorand razboaiele, orgoliul a adus si extrem de mult progres.Marconi cu Bell erau intr-o cursa dementa care sa construiasca primul telefonul, ca un exemplu.Niste tari, USA si USSR pe numele lor, din orgoliu, cel putin pe hartie, au cucerit spatiul cosmic.Ca,deh,mai este si centura Van Allen, care le da un flit colosal, la 300 km altitudine. Exemplele pot continuat.Din orgoliu,Aage Bohr s-a chinuit atat de mult dpdv al cercetarii in fizica, incat aproape ca l-a depasit pe taica-su, Niels.Iar Niels, fiind subapreciat, e pe aceeasi treapta cu Tesla si Einstein.Tin sa te corectez, ies si chestii bune daca ramai statornic in mandrie.Ai putea observa,daca n-ai purta din cand ochelari de cal,ca diplomatia,consensurile,plecare capului,compromisurile,acestea, de fapt, nu aduc nimic bun, ci doar regres. Daca ai sabia in mana, singura ta indatorire imperioasa este sa nu tai capul cui trebuie, ci sa imparti o dreptate cat mai aproape de impartial.
Parerea mea este ca cei care spun asta sunt niste oameni care tolereaza orice, care sunt luati de prosti de toata lumea si care nu pot face nimic daca cineva le face ceva rau.
Sa zicem ca unu o omoara pe maicata.Te mai incadrezi la inteligenti sau la puternici?
Probabil că nu, dar nici la proști nu s-ar încadra. Hurr-durr, libertatea în propriile mâini, urniți potera, năvăliți în păduri și căutați bandiții, bateți-i în cuie, trageți-i pe roată. Ignorați că există persoane care-s plătite din banii voștri, special pregătite pentru situații de genul. Râd ca să nu plâng, pe bune.
A naibii inteligenţi că mi-au dat ignore şi abia legau 3 cuvinte. Lăsând gluma la o parte, îţi dau dreptate, mai spunea cineva la fel de frumos :Un om inteligent rezolvă problemele, iar un geniu le evită.
Foarte corect...chear daca uneori ni se pare ca razbunarea e calea cea mai simpla
In general asa se intampla...dar uneori, cei inteligenti sunt indeajuns de puternici incat sa si ierte...Si totusi ce ai scris u aici e ca o lectie de viata pe care nu o voi uita niciodata!
Numai pe mine mă enervează absolutizările? Sunt situații când cei slabi se răzbună, iartă sau ignoră. Sunt situații în care cei puternici se răzbună, iartă sau ignoră. Sunt situații în care cei inteligenți se răzbună, iartă sau ignoră. Avem persoane inteligente care sunt slabe sau puternice. Avem diferite trepte ale slăbiciunii, puterii și inteligenței. Faptele și circumstanțele sunt și ele pe diferite niveluri. Avem momente de slăbiciune la cei puternici, momente de tărie la cei slabi s.a.m.d.
Dumnezeii tot plecați cu colindul sunt.
Genule, eu stiu ca postarea are iz de stereotip, stiu, dar vreau sa vad pareri. Unii nu sunt de acord cu mine, e logic, caractere diferite, medii de crestere distincte s.a.m.d.Tot ce-ai enumerat mai sus e posibil, nimeni nu contesta asta, ideea era generala, de cand lumea si pamantul.
Știu, nony. Mie-mi place că uneori realitatea și unele adevăruri despre oameni și societate sunt atât de banale și de plictisitoare încât suntem mereu tentați să le îmbelșugăm, să le facem mai interesante, mai cu mass-appeal. De aici toate filosofiile, abordările tranșante etc. Ceea ce am scris eu mai sus nu va avea niciodată șansa să trezească vreun interes sau reacție, să câștige vreun premiu pentru inovație, genialitate sau profunzime, pentru că e real și transpus plastic. Atât de real că e blah.
Pai asta e frumusetea omului.Atat de simplu, totusi, atat de complicat in propriele-si ganduri.Nu vezi ca de cele mai multe ori ne chinuim ¨sa nu fim noi¨ si sa transpunem imagini false de dragul aprecierii? Pe-o parte, Dumnezáu are dreptatea lui.E bine sa actionezi ceas, fara amanare, regrete sau amagiri.Pe de alta parte, nu intodeauna e cea mai buna cale.Eu inca mai cred in karma, ca daca faci bine, primesti bine si invers.
Daca pierd, mor impacat ca n-am taiat capul nimanui, daca e ca mine, n-am pierdut nimic, din contra, am castigat.Problema mea ramane incadrarea.
Sunt puternic c-am iertat? Sau sunt prost ca n-am ignorat?
Adevărata putere și inteligență se vede atunci când știi când să ierți, să te răzbuni sau să ignori. Doar o personalitate slabă pune la suflet și se răzbună pentru toate mizilicurile. Dacă stai numai de alții, când mai ai timp de tine? Inteligența urmărește, ca unic scop, evoluția, nu distrugerea. Împiedicându-se de orice ghimpe, scade față de el însuși și față de scopul său.
Corect! Exact ceea ce am spus.Sunt momente si situatii conjuncturale cand se actioneaza corect.Aici e marea confuzie din care se creeaza un om slab, puternic sau inteligent.
Bine c-am tras-o și p-asta la liman. Și cât de banal sună, nu?
Nony, la tine in postari totul e bine, pana vi cu "exemplificari"
Dupa aia se transforma totul intr-un amalgam blond, de incep sa o regret pe regretata disparuta...
Pai daca n-as veni cu ele, n-ar mai fi amalgamul asta blond, si intrebarea ar fi una sinistrá cu 3 raspunsuri retardate Lasa ca e bine, mai bine blond si mult, decat brunet si putin.
Cei slabi care se razbuna devin mai puternici decat cei puternici iar cei ce iarta raman consistenti pentru eternitate iar cei inteligenti fac ce cred mai bine pentru a-si pastra integritatea si siguranta zilei de maine ^_^
Frumoase cuvinte... mai greu sa le respecti. depinde in foarte mare parte de caracteru-l omului.
Depinde de caracterul omului
pentru ca si cei puternici se pot razbuna..pentru ca au putere
si cei slabi iarta sau ignora, si inteligenti se razbuna sau iarta
Totul este o gandire logica
Asa e, doar ca trebuie sa spunem ca prin "slabi", acesta zicatoare, se refera la cei "slabi cu duhul", adica din punct de vedere spiritual, cu moravuri putine, ci nu cei slabi fizic/material.
Cei puternici din nou, puternici spiritual.