anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

În weekend ne mai şi relaxăm; chiar jucându-ne cu nişte cuburi. (Parcă aşa a zis Lenin: Odihniţi-vă de matematică prin matematică!) happy Vă propun un joc cu cuburi, care sper să vă placă. Presupunem că avem două cuburi cu latura de 5 cm şi multe cuburi cu latura de 3 cm şi vrem să facem şiruri, de la mic la mare. Cel mai mic "şir" va avea, evident, lungimea de 3 cm (un cub mic); următorul va fi de 5 cm (un cub mare); apoi 6 (două cuburi mici); 8 (unul mare şi unul mic); 9 (trei mici); 10 (două mari); 11 (două mici şi unul mare). Deci şirul arată cam aşa: 3 5 6 8 9 10 11... Şi ca să fie şi o întrebare, credeţi că de aici încolo şirul va merge tot aşa, din 1 în 1, adică orice termen va fi cu 1 mai mare decât cel dinaintea lui? Desigur, un răspuns de felul "da" nu ar fi tocmai indicat. Ar fi bine şi o explicaţie.

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Da.Uite si explicatia.Numerele pot fi de 3 forme:3k,3k+1 si 3k+2. Daca e 3k e evident ca se poate pentru ca avem nr infinit de cuburi cu latura de 3. Daca e de forma 3k+1 avem 3k+1=3k+10-9=3(k-3)+10 si asta e valabil pentru orice ca mai mare sau egal cu 3, deci pentru numere incepand cu 10. Daca e de forma 3k+2 avem 3k+2=3k+5-3=3(k-1)+5si e valabil pentru orice ca mai mare sau egal cu 1.

| sabin89 a răspuns (pentru anonim_4396):

E bun răspunsul. Felicitări!

| anonim_4396 explică (pentru sabin89):

Mersi.Ce mi-ai scris initial?

| sabin89 a răspuns (pentru anonim_4396):

Cred că am vrut să te întreb la ce eşti mai bună, la română sau la matematică. Sau, mă rog, ce-ţi place mai mult.

3 răspunsuri: