Ambiguitatea presupune necunoastere nerecunoscuta sau echivoc eschivator. Iar explicatia, si nu explicabilul, poate fi ambigua din cele doua motive:incertitudine sau eschivare. Spun asta pentru ca prefer tacerea asupra lucrurilor pe care nu le stiu decat exprimarea ambigua sau echivoca. Iar inexplicabilul poate deveni explicabil pe masura evolutiei capacitatii de a intelege a mintii umane, sau poate ramane inexplicabil pana la sfarsitul omului. Taina disparitiei dinozaurilor pare a fi dezvaluita, hieroglifele egiptene cat si cuneiforele si ele si-au gasit dezlegarea. Un mister, inaccesibil mintii omenesti care nu i-a gasit pana acum nici macar o simpla supozitie mi se par uriasele statui din insula Rapa Nui.Si. la fel de inexplicabil cred ca va ramanae si versetul din Biblie care vorbeste despre fiii lui Dumnezeu care au indragit fiicele oamenilor.In legatura cu aceste lucruri nu exista nici macar explicatii ambigui.Deocamdata tin de inexplicabil; daca se va gasi vreo minte sa priceapa va explica, si nu ambiguu daca va avea dovezi certe.
Toti destepti inainteaza teorii, dar majoritatea teoriilor nu sunt mai mult decat amuzante. Religia explica la greu... dar nici cei ce explica nu inteleg...
Cornculapte, imi e foarte usor a iti dau cateva exemple de inexplicabil.Eu ma refeream la tendinta omului de a face din ceva inexplicabil, ceva explicabil pana la ultimele detalii.Detaliile avand valoarea de : imaginatie bogatá ( a fiecarui individ )
Dispartia dinozaurilor este inexplicabilá? Da! Daca luam tot site-ul la rand, pariem ca fiecare are o versiune ¨explicabilᨠa disparitiei?
Deci, cand inexplicabilul este explicabil?
Ps : Stiu foarte bine ce semnifica, ambiguu
@arcadia
Disparitia lor nu-mi este nici inexplicabila, nici ambiguá. Inexplicabila imi este tacerea adminilor in legatura cu aceasta problema ( disparitia )
Inexplicabilul poate deveni explicabil din alta perspectiva geometrica, temporala, a perceptiei sau cu diferite conditii initiale ale rationamentului.
Nu exista inexplicabil. Doar oameni care nu pot explica. Daca ne uitam in trecut la omul primitiv, caruia totul i se parea inexplicabil, si comparam cu ce stim in ziua de azi, putem observa foarte usor ca, cu fiecare zi ce a trecut, omul a fost capabil sa explice din ce in ce mai multe lucruri. Nu e o chestiune de posibilitate, e o chestiune de timp.
Dar daca totusi nu luam in calcul acest lucru, pot sa spun ca 'ambiguu' nu este acelasi lucru cu 'inexplicabil'. Inexplicabil este ceva imposibil de explicat, in timp ce ambiguu este ceva ce poate fi explicat, dar inca nu-i sunt clare toate aspectele.
Cu privire la disparitia dinozaurilor au fost multe versiuni, poate nu toate 'explicabile', dar unele cu siguranta ca erau. Chestia e ca nu avem de unde sa stim care dintre explicatii este cea adevarata sau daca este vreuna.
Eu pot sa-ti dau o teorie de 3 pagini in care sa-ti explic un lucru si desi pare veridic, s-ar putea totusi sa fie doar inventia mea, dar tu sa ma crezi.
Inexplicabilul e explicabil, doar ca explicatia nu e neaparat si adevarata.
Nu, printr-o explicatie ambigua nu faci altceva decat sa adancesti si mai mult incertitudinea.
Acum cateva zile te plangeai de intrebari refuzate la care chiar raspunsesem inspirat. Paralela o fac cu intrebarile tale care, desi vizibile, au devenit invizibile in mod inexplicabil, dar daca incerci sa explici absenta lor, ti se pare nu numai ambiguu, ci de-a dreptul aberant!
AvalohAlyn întreabă: