| sabin89 a întrebat:

Inspirat din întrebarea 'ce a fost mai întâi oul sau găina?', întreb și eu: Ce a fost mai întâi, electronul sau protonul? Sau înaintea lor a fost particula quarc? Acum, indiferent care a fost mai întâi, cum de s-au întâlnit toate împreună și s-au grupat într-un atom?

9 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Chiar nu imi dau seama ce nedumerire ai.
Universul in care traim este guvernat de legi fizice. Consecinta a acestor legi este existenta a patru forte fundamentale.
Toate modurile in care materia se organizeaza rezulta din interactiunea acestor forte fundamentale.

Traim intr-o lume in care poti afla raspunsul detaliat la intrebarea asta cu un simplu clic. Asa ca nu vad sensul intrebarii si nici nu vad tema subtila de discutie pe care aceasta postare ar genera-o in mod indirect.

| relian a răspuns:

Mai intii aparu electronul, din ce intrebi tu. Particula quarc aparu odata cu electronii, fotonii si alte cateva alte particule.
Initial din acea explozie, ori cea fost, din energia aia pura, datorita conditiilor ce au fost, sau format quarci, electroni si inca cateva particule.
Conditiile erau deazstruoase, nu permiteau mai mult decat se formase din acea energie.
Dar odata ce acest univers se extindea, conditiile se schimbau, temperatura a scazut cit si densitatea.
Temperatura f inalta si densitatea, nu permiteau quarcilor sa se lege intre ei, chiar de incercau, imediat si aparea un foton, sau un electron cu viteza superuniversala laughing care il dezmembra, asa ca initial n-a fost posibila mai mult decat se formase.Cu cit densitatea e mai mare cu atit is slabe sanse se se lege ceva, comparativ cu atunci cand densitatea este mica, pana sa apara fotonul sa faca ceva deja ceva se leaga.

Cel putin asa spun cei care se ocupa, asa spune teoria acceptata. Odata cu racirea universului si scaderea desitati, acei quarci sau legat si au format neutroni si protoni, dar inca nu atomi, pentru ca conditiile inca nu permiteau, temp era inca f mare, care reduce fortele electromagnetice bla bla, intelegi tu laughing


Mai tirziu, cand temp si densitatea au scazut f mult, atunci protonii si electronii sau atras si au format atomi, adica de fapt Hidrogen si Heliu, restul de atomi formindu-se in stele. Stii ca electronul este negativ si protonul pozitiv, dec i se atrag, de aia sau atras mai tirziu, cand conditiile au permis, am spus mai sus inainte de ce nu se puteau lega, din cauza temp si densitatii.

Mai simplu spus, la acea "explozie " s-a format si electronii, asa ca ei is primii aparuti.

Daca ne uitam la atomul de Hidrogen, vedem ca are doar 1 electron si un proton, dar el nu s-a format doar din aceste particule numa.
Sa formezi H e nevoie de mai mult de 2 particule, dar asta e alta poveste.

In mare asa s-a format atomii, particule aparute pe rind, care apoi sau legat unele de altele.

Am spus teorie, unia or sa sara sa spuna ca deja e fapt, se stie clar si sigur.Se stie din parti laughing asta o spun doar cei care pretind ca ar stii, ca ar intelege universul, ma refer la oameni obisnuiti, nu la marii cercetatori.

De ce este teorie? Se spune ca odata cu aparitia materiei, s-a format si antimateria, care imediat dupa formare se si anihila una pe alta, ducind materia si antimateria inapoi din ce s-a format.

Asa ca universul nu putea exista asa cum il vedem astazi.Dar cum de totusi s-a format? Pina aici s-a putut explica, mai departe deja is chestii care incalca legile fizicii laughing cel putin asa spun cercetatorii.

La big brother ala, cand s-a format materia si anti, nu se stie CUM, sau DE CE, dar s-a format mai multa materie decat antimaterie, nu cu mult, dar acolo putin mai multa materie.

Atunci cand s-a format, rapid sa si anihilat cantitatile egale de materie/antimaterie, iar materia aia putin mai mult formata a ramas, asta este universul cel vedem astazi.

Cam asta este povestea asa in mare.De aia spun cei care se ocupa ca e ceva mister, de ce s-a format mai muta materie decat anitmaterie?
Asta nu se stie, cel putin deocamdata, dar se cauta explicatii.

| sabin89 explică (pentru relian):

Așteptăm cu nerăbdare să se răspundă și la aceste ultime întrebări ("de ce"-urile alea), pentru ca misterul să fie pe deplin dezvăluit și să putem și noi să dormim liniștiți.

| relian a răspuns (pentru sabin89):

Eu sigur astept, am timp balamuc laughing o sa raman si dupa ce universul dispare, asa ca o sa fiu martor la ce se va intampla laughing

| gabicoo a răspuns:

Nu putem ști!
Un singur lucru știm sigur: Prostia este veșnică!

| Darkmagic a răspuns:

In modelul cosmologic standard, primii au fost quarcii, aparuti la 10^-11 secunde dupa Big-Bang, cand temperatura universului era de doar 10^15K. Perioada aia s-a si numit Epoca Quark, epoca in care s-a rupt simetria iar campul Higgs a capatat un potential diferit de zero.
La un trilion de grade Kelvin, si 10^-5 secunde dupa Big-Bang, plasma quark se transforma intr-un gaz hadron format din protoni, neutroni si mezoni, care se vor descompune in fotoni si electroni.
Procesul de anihilare materie-antimaterie ia sfarsit in epoca leptonilor, la o secunda dupa Big-Bang si o temperatura scazuta a universului, de aproximativ 5 miliarde K.
Datorita asimetriei materie-antimaterie, in univers ramane o cantitate de protoni, neutroni si electroni, iar la cateva minute dupa Big-Bang, incepe nucleosinteza, conversii proton-neutron si neutron-proton.
Pe masura ce universul se raceste si mai mult, dezintegrarea beta a neutronilor devine si mai raspandita, neutronii liberi cautand totusi sa se alature altor hadroni pentru a forma nuclee mai extinse, inainte de a se descompune, fapt care a condus la proportiile universului de: 75% nuclee de hidrogen, 25% nuclee de heliu 4, si cantitati mai mici de deuteriu, heliu 3 si litiu 9.
Trebuie sa ai in vedere insa ca acestea sunt nuclee ionizate, fara electroni legati, temperatura fiind inca ridicata, fotonii interactionau cu nucleonii si electronii liberi iar universul era opac, lumina aparand la aproximativ 380.000 - 400.000 de ani dupa Big-Bang.
La 380.000 de ani dupa Big-Bang aceasta epoca fotonica de interactiuni ia sfarsit odata cu scaderea temperaturii universului pana la aproximativ 3000 K, si atunci, electronii cu o energie semnificativ redusa, permit fortei electromagnetice sa-i lege permanent de nucleoni si sa formeze atomi neutri stabili, intr-un proces care se numeste recombinare.
Consecinta a formarii atomilor, fotonii nu mai sunt blocati in haosul nucleonilor pozitivi si al electronilor negativi, fiind acum liberi sa traverseze universul.
Aceasta este prima lumina, numita acum fundalul cosmic de microunde.
Trebuie sa te intorci acum la primul rand, unde am scris ca acesta este Modelul Standard, iar acest model stie ca quarcii au fost primii.
Alte modele, (in ultima parte a acestui raspuns)
https://www.tpu.ro/go-to-answer/18586236/
...iti dau o structura a quarcilor... :)

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Eram curios ce răspuns ai tu la întrebarea cu oul și găina. Am dat un search prin răspunsurile tale. Poate o fi pe undeva, dar eu nu l-am găsit. happy

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Nu cred ca am raspuns la o astfel de intrebare, din simplul motiv ca dilemele cauzalitatii duse la absurd ma irita.
Multi intreaba: "Ce a fost inainte de Big-Bang?", si aici am raspuns de multe ori cu: "NU se stie", amplificandu-l pe "NU se stie" cu: "NU o sa se stie niciodata." Daca as fi raspuns la intrebarea ta despre lingvistica si etimologie, la fel ti-as fi raspuns, pentru ca sunt raspunsuri care arata o imposibilitate, un final al stiintei, punct. happy
Pacatul intrebarii despre ou si gaina este ca se duce destul de mult in filosofie, iar filosofia nu stie sa spuna: "NU se stie!", iar cei care nu sunt in stare sa spuna: "Nu stiu"/"Nu se stie"...nu debordeaza totusi de inteligenta...
Ok, este o intrebare care a suscitat niste filosofi de acum mai mult de 2000 de ani, dar s-a demonetizat atat de drastic, incat acum o pun niste pusti de 10 ani pe TPU, multiplicata de n ori.
Obositor, totusi. big grin

| ReturnOfTheMack a răspuns:

Oare ce a fost prima dată? Vaca sau boul?