| sabin89 a întrebat:

Inteliganța artificială (IA) ar trebui să facă viața mai plăcută și să reducă criminalitatea, exploatarea, accidentele și bolile. Acesta este, bineînțeles, un scop nobil. Totuși, dezvoltarea IA îi sperie pe mulți. De ce? Anul trecut, prin martie, peste 1000 de experți IA, între care și Elon Musk, au semnat o scrisoare deschisă către guverne, industrie și omenire în care solicită înghețarea dezvoltării IA pe o perioadă de cel puțin șase luni. Scrisoarea a fost publicată de "Futur of Life Institut", care este o comisie de experți a elitei IA. Ce se întâmplă de fapt? Ce motive de îngrijorare există în legătură cu dezvoltarea acestei inteligențe artificiale?
Și, apropo de Elon Musk. Este el un adversar al IA, având în vedere și celebrul său citat: "Cu inteligența artificială invocăm demonul"? Așa ar părea. Totuși, el este unul dintre marii pionieri ai inteligenței artificiale și co-fondator al OpenAI, compania care a dezvoltat celebrul robot ChatGPT din San Francisco. Deci, cu cine "votează" el de fapt? Musk a scris pe Twitter: "ChatGPT este înspăimântător de bun și nu suntem departe de o inteligență artificială periculos de puternică". Ce vrea să spună cu asta? Că ne apropiem de dominația totală a mașinilor?
Google și Microsoft sunt într-o competiție acerbă. Ele nu par a fi interesate de o pauză în dezvoltare, mai ales că Microsoft a investit zece miliarde de dolari în ChatGPT și vrea să integreze robotul de chat în motorul său de căutare Bing, lucru pe care Google nu este dispus să-l accepte fără luptă.
Ce putem face noi oamenii de rând, altceva decât să privim ca spectatori la ceea ce se întâmplă? Putem avea și noi un cuvânt de spus? Putem influența și noi cumva deciziile care se iau pe linia dezvoltării - mai rapide sau mai frânate - a inteligenței artificiale?

14 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Ideea de "bine" a unui cimpanzeu, daca ar putea avea gandire abstracta, ar fi cu mult diferita de ideea pe care omul modern o are. Pentru un cimpanzeu sa fie bine inseamna sa gaseasca banane destule, probabil sa aiba un adapost deasupra capului si sa fie atent la a nu fi insfacat de vreun pradator.
Ce altceva ai mai putea sa ceri de la lumea asta? Cat de mult control poti avea pana la urma?
Cu mult mai mult control decat ar putea vreodata sa isi imagineze un cimpanzeu.

Observa discrepanta uriasa dintre calitatea vietii pe care o are acel animal si calitatea vietii pe care o avem noi. Traim in lumi complet diferite. Iar singura distinctie relevanta ce a facut posibila aceasta evolutie este inteligenta.
Numai ca ceea ce mintea umana poate crea este doar atat de bun cat o asemeena minte ca a noastra ne permite sa il facem, si paleste in comparatie cu ceea ce ar putea crea o minte de 2 ori, de 5 ori sau de 100 de ori mai inteligenta decat a noastra.

Suntem ca acea maimuta, nici nu putem concepe cat de bine ar putea sa fie. Gradina Edenului este doar o vaga aproximare.

Daca te gandesti ca avem ceva de pierdut, gandeste-te mai bine. Probabil ai sa constati ca nu ai avut nimic de la bun inceput pentru a putea pierde.

| sabin89 explică (pentru Inferno):

Interesantă comparația cu viața unui cimpanzeu. Și, chiar așa, până la urmă ce am avut pentru a putea pierde (?).

| RAY a răspuns:

Esti prea idealist, trebuie sa fii realist,orice lucru facut de om va fi pro a ucide pe cineva,a fface rau,nu traim intr o lume idealista,omul nu face un bine diin bunatate si din interes,un barbat nu ofera un buchet de trandafiri din bunatate si ca vrea sex cu ea, e un exemplu, suntem ipocriti, falsi, mincinosi, doar pe interes

| relian a răspuns:

Musk so invatat sa fie in centru atentie si cand nu mai e, devine ca un copil de gradinita, iar sa nu plinga ca cineva ia luat jucaria, sa nu se faca de cacao, apare si baga tot felul de rahaturi, fara nici o logica, penrtru ca astea baga in ceata pe multi, iar multimea, sa nu zic altfel spune wow, uite ce spune Musk de parca nu stiu ce mare guru ar fi.

AI cei aia? Este de fapt un fel de google, cam aia e tot dar ceva mai rapid, nu mai stai sa cauti tu ceva, iti aduce motorul AI ce voiai sa stii.
Intreaba tu pe AI pe oricare ceva si sa vezi ce garduri bate, sau verifica ce spune, ce informatii iti aduce.
Iau bagat sa incerce sa mixeze el informatii si e cam praf.

Cine il baga in sama pe Musk? Il baga in sama doar la ce face concret, la gargara e cam pe dinafara cu toate laughing

Ziua aia cand AI face si drege, nu-i departe, este tocmai la capatul alantu al universului laughing

| sabin89 explică (pentru relian):

AI e un fel de Google; și totuși e mult mai mult de atât. Uită-te la acel ChatGPT. El poartă conversații, face un chat, dă replici la replici. Google nu face așa ceva. Avem chiar și aici pe site exemple de folosire a ChatGPT în conversații. Un exemplu recent e aici:
https://www.tpu.ro/......-vreodata/

| relian a răspuns (pentru sabin89):

Ti se pare.Nu face nimic altceva decat sa iti aduca citate, informatii care is deja pe net.
Nu da nici o replica nimanui, cum zic is doar chestii ce is pe net, AI asta doar le acceseaza si ti le arata.
Nu converseaza, adica asa cum o fac oamenii.Tu intrebi ceva, el cauta, de aia si si spus e tot un fel de google, el cauta pe net tot sau cit gaseste despre acel subiect si iti arata tie.

Deci e3ste un google, la care nu mai stai tu sa cauti, sa citesti etc, sa vezi care ar fi bun, care nu.
Dar sincer iti zic, sa nu te bazezi niciodata pe informatiile acezstui AI, majoritatea is gresite laughing tocmai pentru ca daca pui intrebari care necesita ceva interpretare, deja iti aduce numa aberatii laughing

Tu ii spuiu, este gresit, se scuza si vine cu alte balarii si mai mari.
Deci este un fel de google dar mai slab.De ce? Pt ca daca tu accesezi ceva pe google, tu iti poti da seama daca acea informatie este valida, daca este buna, ceea ce AI asta nu poate face.

De aia de f multi ori iti aduce informatii cum am spus gresite.Sa nu te bazezi niciodata pe informatiile unui AI, decat daca le verifici tu, cautind pe google laughing deci tot la google ajungi si tot tu sa verifici.

Baga tu si vorbeste cu AI si o sa vezi ce balarii spune laughing eu is lamurit.
Nu mai apleca urechea la tot ce vezi sau auzi pe aici, pe net in general,
Poate pentru un om de asta cum au devenit multi in ziua de azi, zic de astia care nu stiu nici in ce tara stau laughing pentru genul asta de om, Ai i se pare Dzeu laughing

| MistarGoGu a răspuns:

Iti amintesti scena din Terminator in care reteaua SkyNet *( parca ) devenea constientă de sine si lansa rachete nucleare? AI este o.k cat timp uzul ei este clar si strict reglementat ca altfel ne vom trezi intr-un ULTRA BigBrother la vămi sau alte controale de securitate. AI a devenit sperietoare in multe industrii putand sa automatizeze tot felul de procese industriale sau administrative lăsând fara job zeci de mii de oameni!

| Robert2526 a răspuns:

E o industrie de sute de miliarde de dolari, nu opreste nimeni dezvoltarea dar competitia e foarte puternica asa ca toti fac orice ca sa iasa in avantaj. Tehnologia nu e periculoasa, dar e fain sa discuti despre asta. Da, piata muncii o sa fie schimbata radical si o sa depinda foarte mult de cum ne adaptam la schimbare. Sectorul IT o sa fie cel mai lovit.

| Korkodeln a răspuns:

Intr-o lume ideala asa ar fi, AI ar trebui sa ajute umanitatea sa se dezvolte. Suntem insa foarte departe de o lume ideala, de fapt marii bogatasi si stapanii din umbra urasc pe toti acei care nu sunt din tagma lor si duc dorul feudalismului, in care lordul statea in lux in castel si restul serbilor in cele mai mizere conditii si puteai sa faci ce vrei cu ei.

Si cel mai mult si mai mult urasc ca au nevoie de muncitori de toate felurile, de la gulere albastre, la gulere albe si de soldati, altminteri ar sta relaxati in cei 500mil care considera ca e maximul pentru planeta, drept care AI va fi dezvoltat in doua directii:

- Inlocuirea permanenta a majoritatii factorului uman in productie, de la productie materiala la productie intelectuala.

- Dezvoltarea de arme robotice eficiente care pot fi controlate 100% de un mic numar de oameni. O armata umana, cat de fanatica ar fi, tot se mai indoieste de scopurile stapanilor sau cand i-se ordona sa faca atrocitati, robotului ii spui "curata complet zona de la coordonatele astea..." si aia a fost.

Asa ca astea vor fi fi directiile in care se va dezvolta A.I.

| sabin89 explică (pentru Korkodeln):

Încerc să înțeleg ideea din spatele scrisorii celor o mie. Cred că niciunul dintre ei nu ar vrea să se renunțe la IA. Le trebuie numai o pauză. Pentru ce? Citeam odată într-un ziar cum că nici dezvoltatorii înșiși nu au o idee clară despre ceea ce crează. Și aici cred că stă cheia înțelegerii. Consecințele dezvoltării IA în continuare sunt imprevizibile. Pot fi bune, dar pot fi și rele. Și elita financiară sau aristocrația de la Silicon Valley nu vrea să-și asume singură responsabilitatea. O pauză de șase luni le-ar fi necesară pentru a încerca să implice și guvernele lumii. Acestea să vină cu ceva reglementări și să-și dea acordul pentru continuarea dezvoltării. Așa încât nimeni să se poată plânge mai târziu că nu le place noua lume IA.
E o posibilă explicație. Nu o certitudine.

| RAY a răspuns (pentru sabin89):

Ala e facut de oamenii, tot ce face omul e doar a face rau

| EliLeli a răspuns:

Ok, dar de ce ar avea nevoie IA-ul sa ne domine si sa fie demon?

| sabin89 explică (pentru EliLeli):

Un posibil răspuns ar fi cel dat de RAY mai sus.

| EliLeli a răspuns (pentru sabin89):

Dar de ce ofera un barbat un buchet de trandafiri? Sex, sex, sex, sex s-a.m.d.
Deja este folosita pentru furaciuni si inselaciuni. Nu ar trebui lasata la indemana oricui, dar cred ca avem nevoie de ea. Cred ca in viitor vor fi oameni specializati pe o anume unitate IA, trimisa prin cine stie ce colt al Universului. Nu are nevoie de mancare, aer, apa etc. Noi oamenii depindem de lucrurile astea, dar IA nu are nevoile astea.
Si cred ca cele care sunt acum sunt fix pentru testare. Nu cred ca ar fi aruncat-o asa pentru uzul publicului.