| mastadont a întrebat:

Inteligența artificială este prezentă peste tot în jurul nostru, chiar dacă ne place sau nu. Când folosim google maps, când folosim autocorectul pentru a scrie, când vorbim cu siri sau alexa, etc. Inteligența artificială a devenit așadar un mijloc care ne face viața mai ușoară și mai productivă pe zi ce trece.
Care credeți că sunt diferențele dintre inteligența artificială și inteligența umană? De ce nu s-a reușit încă un model de A.I. care să rivalizeze în toate privințele cu gândirea umană? Ce ne face să fim superiori?
Credeți că în viitor inteligența artificială va evolua pentru a atinge și poate chiar a depăși nivelul la care se află umanitatea în zilele noastre?

22 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

"Dumnezeul a creat Omul dupa chipul si asemanarea sa."
Omul a creat calculatorul (robotul) dupa chipul si asemanarea sa.
Cum si Omul devine tot mai "intelugent", si robotii vor fi tot mai inteligenti.
Totul depinde de limitele (auto) programarii fiecaruia, ce le permite constructorul.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Ce ne face să fim superiori?
Emoțiile, adică e-moțiile, ceea ce ne pune în mișcare ca ființe vii. Orice dispozitiv AI produs de om nu va avea niciodată această calitate.

| mihai69 a răspuns (pentru sadrian46):

De unde știi ce ne rezervă viitorul?!?
Acum 200 de ani nu se gândea nimeni la zboruri cosmice, televiziune etc.; azi - sunt în firescul cotidian.

| mastadont explică (pentru mihai69):

Evident că nu știu, nimeni nu știe ce ne rezervă viitorul. Tot ce putem face e să presupunem.

Răspuns utilizator avertizat
| sadrian46 a răspuns (pentru mihai69):

Da, dar toate sunt roboți, absolut toate. Nici unul nu este viu, ca să concureze cu o bacterie măcar. Așa că știu exact, precis.

| mihai69 a răspuns (pentru Harfagre):

Daca e pe așa, nici carnet de șofer nu poate obține oricine. Cât despre posturi TV... CNA tocmai a acordat două licențe de emisie la 2 posturi TV care au costat fix 3000 € bucata (investiția p.z., nu licența!). Deci, cu puțin efort, ar putea oricine e interesat să facă la fel.

| mihai69 a răspuns:

I.a. nu poate concura în niciun fel cu prostia naturală.

| doctorandus a răspuns:

Un creier uman consuma 20 W. Un creier electronic la aceeasi inteligenta ar cosuma gigawati sau terrawati.

| mastadont explică (pentru doctorandus):

De ce crezi că este o diferență atât de copleșitoare între modul în care funcționează cele două tipuri de inteligențe?

| mihai69 a răspuns (pentru doctorandus):

Asta e valabil pentru tehnologia de azi. Mâine... Nu prea.

| NunuNini a răspuns:

Vezi ce spune Asimov in volumul de nuvele "Eu, robotul" (in alte editurii si editii, "Povestiri cu roboti"). Cum spune si Hawking, citat de @ceplm, daca ii scapam de sub control, vor ajunge sa-si modifice singuri programele si sa ne controleze ei pe noi. Atunci, totalitarismul de care se plang acum unii, va deveni o amintire frumoasa, iar viata pe care o vor trai, un vis urat.
Sa ne limitam la inteligenta masinii de spalat automate, a aspiratorului, a motoarelor de cautare (despre care eu cred ca stiu mai mult decat acceptam noi, sau ne inchipuim).

| mastadont explică (pentru NunuNini):

Nu l-am mai citit de mult pe Asimov, probabil ar trebui să-l recitesc zilele astea.
Ce spui e adevărat însă tehnologia, ca orice alt domeniu, e ca o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte poate să ne facă rău iar pe cealaltă bine însă depinde de noi cum o folosim. Sunt de acord însă că nu se poate avea încredere în specia umană să folosească tehnologia doar în scopuri benefice, sigur se găsește unul care va dori putere și va crea ceva ce va distruge probabil întreaga civilizație umană pe care o cunoaștem, făcându-ne niște sclavi ai propriilor noastre creații.

| NunuNini a răspuns (pentru mastadont):

Reia-l. Merita. La o varsta frageda, noi vedem doar SF-ul. In realitate, e mult mai mult.

| Dintrebare a răspuns:

Inteligenta artificiala va depasi inteligenta umana din toate punctele de vedere. Nu este o dilema, e cert. Singurele intrebari sunt cand se va produce (probabil in acest secol) si care va fi impactul asupra oamenilor.

| SociopatuI a răspuns:

1. Nu au reusit sa aiba sentimente si sa rationeze lumea in care este folosita.
3. Da. Si nu doar e o teorie, ci si un fact daca nu se iau masuri de siguranta. Chiar si Hawking a spus ca daca nu ne concentram von ajunge sa cream roboti care vor guverna lumea si se vor impotrivi noua. Vor fi atat de evolutati si perfecti incat nici nu va mai fi nevoie de inteligenta umana. Se vor perfectiona singuri.

| nuamabsolutnicioidee a răspuns:

Inteligența artificială rămâne și acum un mister.

| jhgkjhg a răspuns:

Da