"Dumnezeul a creat Omul dupa chipul si asemanarea sa."
Omul a creat calculatorul (robotul) dupa chipul si asemanarea sa.
Cum si Omul devine tot mai "intelugent", si robotii vor fi tot mai inteligenti.
Totul depinde de limitele (auto) programarii fiecaruia, ce le permite constructorul.
Ce ne face să fim superiori?
Emoțiile, adică e-moțiile, ceea ce ne pune în mișcare ca ființe vii. Orice dispozitiv AI produs de om nu va avea niciodată această calitate.
Daca e pe așa, nici carnet de șofer nu poate obține oricine. Cât despre posturi TV... CNA tocmai a acordat două licențe de emisie la 2 posturi TV care au costat fix 3000 € bucata (investiția p.z., nu licența!). Deci, cu puțin efort, ar putea oricine e interesat să facă la fel.
Un creier uman consuma 20 W. Un creier electronic la aceeasi inteligenta ar cosuma gigawati sau terrawati.
De ce crezi că este o diferență atât de copleșitoare între modul în care funcționează cele două tipuri de inteligențe?
Asta e valabil pentru tehnologia de azi. Mâine... Nu prea.
Vezi ce spune Asimov in volumul de nuvele "Eu, robotul" (in alte editurii si editii, "Povestiri cu roboti"). Cum spune si Hawking, citat de @ceplm, daca ii scapam de sub control, vor ajunge sa-si modifice singuri programele si sa ne controleze ei pe noi. Atunci, totalitarismul de care se plang acum unii, va deveni o amintire frumoasa, iar viata pe care o vor trai, un vis urat.
Sa ne limitam la inteligenta masinii de spalat automate, a aspiratorului, a motoarelor de cautare (despre care eu cred ca stiu mai mult decat acceptam noi, sau ne inchipuim).
Nu l-am mai citit de mult pe Asimov, probabil ar trebui să-l recitesc zilele astea.
Ce spui e adevărat însă tehnologia, ca orice alt domeniu, e ca o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte poate să ne facă rău iar pe cealaltă bine însă depinde de noi cum o folosim. Sunt de acord însă că nu se poate avea încredere în specia umană să folosească tehnologia doar în scopuri benefice, sigur se găsește unul care va dori putere și va crea ceva ce va distruge probabil întreaga civilizație umană pe care o cunoaștem, făcându-ne niște sclavi ai propriilor noastre creații.
Inteligenta artificiala va depasi inteligenta umana din toate punctele de vedere. Nu este o dilema, e cert. Singurele intrebari sunt cand se va produce (probabil in acest secol) si care va fi impactul asupra oamenilor.
1. Nu au reusit sa aiba sentimente si sa rationeze lumea in care este folosita.
3. Da. Si nu doar e o teorie, ci si un fact daca nu se iau masuri de siguranta. Chiar si Hawking a spus ca daca nu ne concentram von ajunge sa cream roboti care vor guverna lumea si se vor impotrivi noua. Vor fi atat de evolutati si perfecti incat nici nu va mai fi nevoie de inteligenta umana. Se vor perfectiona singuri.
anonim_4396 întreabă: