1. Inteligenta indica realismul?
Nu. Poti sa fii inteligent, dar sa ai o lumea a ta, una interioara in care-ti stabilesti propriile reguli si principii, una in care tu sa fii stapanul la tot. Ca tot ai atins punctul asta, mi-ai adus aminte de John Nash, laureat al Premiului Nobel. Omul suferea de schizofrenie, ajunsese la etapa in care el credea ca este urmarit de serviciile secrete, ca totul e un complot impotriva sa. Imi aduc aminte si-o afirmatie superba facuta de el, ce mi-a ramas in cap:
''I wouldn't have had good scientific ideas if I had thought more normally.''
2. Nepasarea si egoismul se impaca cu inteligenta? Se pot impaca la fel de bine cum nici nu se pot impaca. Cele doua sunt trasaturi de caracter. Poti fi un om inteligent, dar sa-ti pastrezi ideile sclipitoare pentru tine, sa te crezi superior si sa nu te intereseze de cei din jur. Calitatea unui om inteligent este de-a nu-i considera pe cei din jurul sau prosti.
Inteligenta inseamna pur si simplu "a vedea"instant fara a implica mentalul.Realismul nu-i decit o conceptie filozofica legata, evident, de mental.Iar cele doua defecte nici nu se impaca nici nu se cearta cu inteligenta pentru ca "ea"este undeva deasupra lor cu mult.Cum ma port certa cu un avion? Nu pot decit sa-l privesc.
@harciog, ma refeream la faptul: cele doua defecte pot exista la o persoana foarte inteligenta?
Mie una nu mi se pare ca nepasarea si egoismul sunt niste defecte. In ziua noastra mori de foame daca iti pasa de orice si mergi pe principiul ca tot ce zboara se mananc. In inteligenta pe care oamenii o pot intelege( si aici nu ma refer la genii), ai nevoie si de nepasare pentru a ignora obstacolele care apar si de un usor egocentrist. Depinde de ce fel de inteligenta vorbim: avem inteligenta geniilor ce au reusitsa isi foloseasca 13-14% din capacitatea creierului, si inteligenta oamenilor de rand care alearga dupa bani si isi folosessc aproximativ8-9% din capacitatea creierului. In zilele noastre despre ce tip de inteligenta putem vorbi? Va rog sa nu va intristrati, poate vom avea parte si de zile mai buna O zi buna!
Dacă " Inteligenţa este aroganţa educată " iar realismul filosofic ( nu artistic ) spune că : " lucrurile există independent de conştiinţa omenească şi se reflectă în aceasta ", am putea concluziona că doar putem conştientiza această stare de fapt.
Nepăsarea şi egoismul sunt caracteristici negative posibil alăturate oricărui IQ, de aceea " Caracterul fără inteligenţă poate multe, însă inteligenţa fără caracter nu valorează nimic."
Inteligenta e o caracteristica data de la nastere pe cind nepasarea si egoismul sint trasaturi deprinse odata cu trecerea noastra printre oameni.Fiecare om care a trait printre oameni are aceste trasaturi, problema este ca cei inteligenti nu se incurca in ele cum fac ceilanti ci le depasesc fara nici o greutate.
Cred că, nepăsarea si egoismul pot fi şi calităţi şi sunt inerente de inteligenţă şi de supraviţuire.Ţi-a argumentat princess din ce puncte de vedere nepăsarea şi egoismul sunt calităţi.
In teorie, nepasarea si egoismul sunt defecte. In practica tind sa fie atribuite inteligentei, si mai ales in ziua de azi, sunt mai mult calitati decat defecte, daca nu esti nepasator si egoist esti luat de prost.
A fi nepasator si egoist e bine pentru cel ce este (o calitate ) si e rau pentru cei din jurul lui ( un defect ).
Pentru mine egoismul se naste din narcisism, in cele mai multe dintre situatiile intalnite ne gandim ( constient sau inconstient) la noi in primul rand si mai apoi la altii, pentru ca pe noi ne iubim, ne cunoastem si ne intelegem cel mai mult si cel mai bine.
Nepasarea este si ea si buna si rea, acum depinde si ce intelegem prin asta. Alegem sa fim nepasatori cand cei din jur incearca sa ne deranjeze/enerveze sau orice altceva, sau alegem sa fim nepasatori in legatura cu tot ce se intampla rau in jurul nostru pentru ca oricum stim ca o singura persoana nu poate schimba intreaga lume. Ambele mi se par dovezi ale inteligentei.
Da! Pentru ca daca esti egoist poti fi foarte inteligent chiar daca nu-ti pasa tot esti inteligent pentru ca fiecare om ii inteligent in felul lui!
Inteligenta chiar nu consider ca are vreo legatura cu nepasarea sau egoismul. Cat despre faptul ca indica realismul...nu neaparat.
Nepasarea si egoismul nu prea au legatura cu inteligenta. Ar avea cand am vorbi despre inteligenta emotionala. Dar poti fi si un geniu, dar sa nu fii empatic deloc si sa fii si narcisist.
Intr-adevar eu sunt de vina ca nu am specificat, dar am sa specific acum.
In a doua intrebare a mea eu ma gandeam la acea nepasare deficienta si la acel egoism deplasat sau usor deplasat. Daca lipseste nepasarea si egoismul cand sunt necesare nu mai este vorba de inteligenta, ci de prostie. Deci ar fi in contradictie.
@Flav, da stiu ca inteligenta exista si la persoane care si-au creat propriile reguli si principii, dar ei sunt diagnosticati cu o anumita boala, ei iasa un pic din standard. Si criminalii in serie sunt inteligenti(sau cel putin o parte din ei).
"Poti fi un om inteligent, dar sa-ti pastrezi ideile sclipitoare pentru tine, sa te crezi superior si sa nu te intereseze de cei din jur."
De acord. Aici problema tine de sentimente.
@Arthur, "Caracterul fără inteligenţă poate multe, însă inteligenţa fără caracter nu valorează nimic."
Ce zici de o idee venita de la inteligenta fara caracter care poate salva vieti?
Nepasarea si egoismul pot fi uneori in mod paradoxal fructe ale inteligentei. Ele pot sprijini si intari egoul personal si il pot conserva impotriva razboiului din interiorul sinelui.
Inteligenta indica diferite perspective fondate si bine argumentate. Faptul ca sunt egoist sau nepasator nu ma poate priva de inteligenta, nu in orice ipostaza. Sa-ti dau si cateva exemple. Daca unul ma injura de mama focului, are rost sa-i arat ca-mi pasa? Oare n-o sa incit la cearta? Mai bine devin apatic. Sa trecem usor la egoism. Egoismul, prin definitie, pare a fi o trasatura negativa, dar in unele situatii, este demn de-a fi invocat. Exemplu: daca 10 persoane planuiesc un jaf, in cazul acesta pot deveni egoist, pentru ca ma iubesc si nu am de gand sa sfarsesc dupa gratii si am dreptul sa mi se rupa in cusatura de interesele alora 10, de-a sparge banca, pentru ca sunt unele deplasate. La urma urmei, pentru ca inteligenta sa fie coplanara cu nepasarea si egoismul, trebuie sa invocam relativitatea.
@Vizitiul, persoana foarte inteligenta(normala nu bolnava) nu cred ca poate fi total absenta in fata anormalului(ex. tau cu cei 10 spargatori). Persoana inteligenta gaseste o modalitate de ai turna pe cei 10 spargatori fara a se compromite, iar daca vrea sa castige pentru efortul depus, ea va si castiga.
Divagăm de la subiect, inteligenţa distructivă nu duce la nimic bun. Sau am mai putea spune şi că drumul spre iad e pavat cu bune intenţii ( şi Hitler a avut acţiuni benefice dintre care amintesc : autostrăzile, locuri de muncă şi celebra " nici un neamţ fără dinţi - pentru care realizare statul a plătit tot ), dar asta nu scuză restul acţiunilor sale care în final au fost catastrofale chiar pentru propria naţiune.
anonim_4396 întreabă: