anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Intr-o echipa de fotbal (si nu numai) exista o oarecare coeziune. Dar, de cele mai multe ori sunt si probleme. Fie ca e vorba de dezacorduri ale unora dintre jucatori fata de deciziile antrenorului, fie ca e vorba de invidie intre unii jucatori, fie alte probleme. La nivel microscopic insa, in interiorul celulei vii, exista o echipa, ai carei membri colaboreaza intr-o armonie perfecta. Este vorba de echipa moleculara ADN - ARN - Proteine. Va propun sa urmarim impreuna cam ce se intampla. In nucleul celulei se afla moleculele de ADN. Acestea seamana cu o scara de franghie rasucita. Catenele scarii sunt compuse din niste unitati mai mici numite nucleotide. Nucleotidele sunt de patru tipuri. Combinatiile intre tipuri diferite de nucleotide dau nastere treptelor scarii. Pe treptele scarii se afla genele. Genele contin informatii codificate necesare producerii proteinelor. Proteinele se construiesc undeva in afara nucleului. Intra in actiune moleculele de ARN. Acestea patrund in interiorul nucleului, preiau informatiile, in urma unui proces complicat de colaborare cu ADN-ul si ies cu ele afara la "santierul de constructii". Cu ajutorul unor enzime, agata aminoacizii care se potrivesc codurilor respective si ii aduc pe "santier". Dupa ce informatiile sunt citite si traduse, se formeaza lanturi de aminoacizi. Acestia se indoaie si se incolacesc in diferite forme, corespunzator cu diferitele tipuri de proteine necesare corpului. Iar corpul nostru contine in jur de 50.000 de tipuri de proteine. Am prezentat doar pe scurt modul in care se formeaza o proteina, in realitate procesul fiind mult mai complex. In timp ce noi ne vedem de treaba, de activitatile de zi cu zi, corpul nostru produce miliarde de celule noi, fara ca acest proces sa fie coordonat in mod constient de catre noi. Si totul de produce in mare viteza. Pentru formarea unui lant de 20 de aminoacizi, de exemplu, este nevoie de aproximativ o secunda. Cum vi se pare colaborarea jucatorilor din echipa moleculara?

Răspuns Câştigător
NOname
| NOname a răspuns:

Uimitor, într-adevăr.
Foarte frumos ai prezentat totul. M-am simțit ca într-o poveste.

| sabin89 a răspuns (pentru NOname):

Tu stii sa apreciezi ce este de apreciat si sa intervii cand este ceva de corectat.

| NOname a răspuns (pentru sabin89):

Nu întotdeauna, spre rușinea mea.

7 răspunsuri:
| shadovv a răspuns:

"La nivel microscopic insa, in interiorul celulei vii, exista o echipa, ai carei membri colaboreaza intr-o armonie perfecta." da, da... mai ales cand vine un virus si decide sa se bage in treaba. Nu uita ca daca ne ridicam si cel putin un nivel, adica sa vorbim la scara celulara, exista o continua lupta pentru supravietuire. Asta e conditia biologica.

| sabin89 a răspuns (pentru shadovv):

Eu am prezentat partea plina a paharului. Tu vezi partea goala a paharului.

| shadovv a răspuns (pentru sabin89):

Eu doar spun ca partea plina e o iluzie. Daca vrei sa vorbesti de relatii de prietenie, de coexistenta, de iubire frateasca, de ordine, etc. natura e ultimul lucru la care trebuie sa ne gandim. Lupta pentru supravietuire, lantul trofic.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Vrei sa te acuz de plagiat?

| sabin89 a răspuns (pentru anonim_4396):

Feel free. Nu trebuie sa-mi ceri mie permisiunea. Normal ca informatiile respective se gasesc in carti. Nu le-am inventat eu. Am prezentat doar un scurt rezumat.