| Inferno a întrebat:

Intr-un saculet ai cartonase verzi si rosii in numar egal. Probabilitatea sa extragi un cartonas verde este de 50%.

Ce se intampla insa daca pe langa acest saculet mai este adus inca unul, dar numai cu cartonase rostii?
Cele doua saculete sunt aranjate in asa fel incat sa nu stii care e care, iar tu ai voie sa extragi din ambele cate un cartonas. Se modifica probabilitatea in acest caz?

10 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Daca bine inteleg, treaba e cam asa: Nu stii sacii care cum sunt; e ca si cand ai baga mainile in saci legat la ochi. Mainile le bagi simultan, una intr-un sac si cealalta in celalalt. Intr-una din maini sigur vei avea un cartonas rosu (probabilitate 100%), iar in a doua mana ramane aceeasi probabilitate de 50%, ca in situatia initiala. Deci probabilitatea sa extragi un cartonas verde nu s-a schimbat, e tot 50%. Asta daca am interpretat eu bine problema.

| Radu284 a răspuns (pentru sabin89):

Pai nu e explicata bine problema. Probabilitatea la o singura extragere s-a modificat, dar la amandoua extragerile (daca extragi din amandoi sacii, concomitent) ramane la fel.

| sabin89 a răspuns (pentru Radu284):

In general nu prea imi plac problemele de probabilitate. Insasi denumirea imi spune ca am a face cu ceva care e doar probabil. Daca arunc cu banul de 20 de ori si de 17 ori imi cade stema, si doar de 3 ori banul, la ce mi-a folosit cunoasterea faptului ca probabilitatea era 50%? happy

| Inferno explică (pentru sabin89):

50% pare sa fie raspunsul logic.
Insa daca stam sa numaram cazurile posibile si favorabile obtinem:
Doua cazuri favorabile:
Cartonasul verde e in mana stanga iar cel rosu in mana dreapta.
Cartonasul verde e in mana dreapta iar cel rosu in mana stanga.

Trei cazuri posibile:
Cartonasul verde e in mana stanga iar cel rosu in mana dreapta.
Cartonasul verde e in mana dreapta iar cel rosu in mana stanga.
Atat cartonasul din mana stanga cat si cel din mana dreapta sunt de culoare rosie.

Prin urmare probabilitatea e 2/3 sau 66% in acest caz.

| Inferno explică (pentru sabin89):

De fapt, daca tinem cont si de saculetul din care au fost extrase cartonasele, cred ca raspunsul ramane 50%.

Exista saculetul "a" care contine cartonase de culoare rosie si verde.
Si mai exista saculetul "b" care contine doar cartonase de culoare rosie.

Doua cazuri favorabile:
1.Cartonasul verde, extras din saculetul "a", e in mana stanga iar cel rosu, extras din saculetul "b", este in mana dreapta.
2.Cartonasul rosu, extras din saculetul "b", e in mana stanga iar cel verde, extras din saculetul "a", este in mana dreapta.

Patru cazuri posibile:
1.Cartonasul verde, extras din saculetul "a", e in mana stanga iar cel rosu, extras din saculetul "b", este in mana dreapta.
2.Cartonasul rosu, extras din saculetul "b", e in mana stanga iar cel verde, extras din saculetul "a", este in mana dreapta.
3. Cartonasul rosu, extras din saculetul "a", e in mana stanga iar cel rosu, extras din saculetul "b", este in mana dreapta.
4. Cartonasul rosu, extras din saculetul "b", e in mana stanga iar cel rosu, extras din saculetul "a", este in mana dreapta.

https://www.youtube.com/watch?v=cpwSGsb-rTs&t=186s&ab_channel=TED-Ed
https://www.youtube.com/......tps?/watch

| cristimihailov a răspuns:

Pai dintr-un sac vei extrage cartonas rosu cu probabilitate de 100%. Iar verde cu probabilitate de 0%.

Din al doilea, vei extrage probabilitate de 50% rosu sau verde.

Intuitiv vorbind, probabilitatea de a scoate un cartonas rosu creste la 75% si cea pentru cartonas verde la 25%.

| 6684464 a răspuns:

Da, daca nu stii in ce saculet sa cauti cartonasul verde.

| Inferno explică (pentru 6684464):

Pai ai voie sa bagi mainile in ambele saculete Deci nimerirea saculetului potrivit nu ar trebui sa fie o problema din moment ce le poti incerca pe ambele.

| Radu284 a răspuns (pentru Inferno):

Nu inteleg ce vrei sa zici. Ai voie sa incerci sacii (sa mai extragi crtonase) inainte de 'proba finala'?

| 6684464 a răspuns (pentru Inferno):

"Deci nimerirea saculetului potrivit nu ar trebui sa fie o problema din moment ce le poti incerca pe ambele." Nu nimerirea conteaza ci faptul de a cunoaste in care sac sunt si cartonase verzi.