| OOOLEOOO a întrebat:

Intreaga viata; cu tot ce auzim,simtim,vedem,gustam,invatam,descoperim, credem etc. exista doar in mintea noastra?

19 răspunsuri:
| Alphawolf a răspuns:

Nu cred. Informatia este in exteriorul nostru. Noi gandim in functie de informatia ce o acumulam. Odata cu varsta, care presupune acumulare de informatie si experimentare in plus, ni se schimba si modul de a gandi, realitatea din mintea noastra este mai clara si mai bogata. Este informatie pe care noi nu o stim sau pe care nu o putem intelege. Insa influentati de exterior, de natura sau alte persoane, putem cunoaste sau intelege acea informatie. In plus, influenta exterioara ne poate influenta atat gandirea cat si starea. Ar fi absurd sa ne influentam singuri, nu s-ar putea explica acele schimbari sentimentale, si nici schimbarile in modul nostru de a gandi.

| sublime89 a răspuns:

Eu nu cred in teoria asta. Exista miliarde de locuri in Universul asta de care noi habar nu avem. Sunt locuri reale, pe care noi nici nu ni le putem imagina. Daca universul ar fi doar in mintea noastra, nu te-ai putea duce niciodata sa vizitezi astfel de locuri.

| Mădă0611 a răspuns (pentru sublime89):

Exista, dar nu cum le percepem noi, iar acea perceptie e doar in mintea noastra.

| sublime89 a răspuns (pentru Mădă0611):

Important e ca exista laughing

| Radu284 a răspuns:

Morpheus: "What is real? How do you define real? If you are talking about what you can see, hear, taste, touch, or smell then real is simply electrical impulses interpreted by your brain."

| Duucu a răspuns:

Mădă a dat cel mai bun răspuns, în realitate totul e perceput diferit.

| fuzzer a răspuns:

In mintea ta exista toate lucrurile astea cand se desfasoara la nivel constient. Dar unele actiuni sunt percepute subconstient si chiar inconstient, acestea nu se mai regasesc in mintea ta.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Se poate. De ce nu? Oricum trairile interioara se reflecta asupra exteriorului. Poti spune si asa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Putem sa spunem si asa!

| diaac a răspuns:

Intr-un fel da. Tot ceea ce interpretam, simtim, gandim - este creat de mintea noastra. Totusi mai si actionam in afara pe baza a ceea ce avem in minte si asa avem impact si asupra celorlalti si asupra mediului. Exista si o memorie a corpului si a materiei care nu tine numai de minte. Totusi, da, ceea ce numim experienta vine din ce construim noi in mintea, noastra, cum intelegem noi ceea ce se intampla in realitate. Experienta este felul in care interactionam cu realitatea exterioara noua, incat sa ii dam un sens.

| al9264 a răspuns:

Nu.Toate acestea exista, chiar daca sunt lucruri palpabile sau nu, ele exista datorita noua, precum si noi nu putem exista fara ele...am putea, dar viata nu ar avea sens in lipsa lor.

| Ammizzu a răspuns:

Da ele se transmit in mntea noastra toate aceste trairi.

| TnT123 a răspuns:

Da.

| IrinaAniri a răspuns:

Sunt relativ reale toate acestea, dar fiecare are o perceptie mai mult sau mai putin diferita asupra lucrurilor

| MihaiN a răspuns:

Nu.Asta e ce se cheama idealism subiectiv, si e complet absurda. Daca ar fi fost asa, lumea arata complet diferit pentru fiecare om.Insa realitatea e alta: un tigru e un tigru pentru mine, la fel cum e si pentru altcineva (daca acel altcineva ar fi vazut o broasca, mai ne gandeam). Sigur, lumea e analizata prin propria subiectivitate (daca mi-e foarte frica de tigrul ala pot sa-l percep mai fioros, mai mare etc., dar aici vorbim de subiectivitate in cadrul obiectivului). Recomand cartile lui Aristotel (in special Metafizica, e geniala pentru structurarea gandirii), si cele ale lui Edward de Bono (in special "Sase palarii ganditoare")

| doctorandus a răspuns (pentru MihaiN):

De unde stii ca exista alti oameni?

| MihaiN a răspuns (pentru doctorandus):

De vreme ce crezi ca vorbesti cu un om (altfel, nu mai avea rost sa raspunzi), poate ca stii ca exista si alti oameni big grin Raspunsul este pe jumatate amuzant, pe jumatate serios, intrucat intrebarea corecta este "cu ce zone din creier operam atunci cand ne punem intrebarea asta?" Daca operam cu zonele Broca si Wernicke (zone ce tin de ratiune, limbaj, si integrarea notionala a rationamentelor, verbalizarea datelor analitice etc.), atunci nimic din ce nu se incadreaza aici va fi considerat fals.Asta va nu doar la o totala anomie (vom putea spune despre o opera de-a lui Da Vinci ca e la fel de frumoasa ca un kitsch de cel mai prost gust... pentru ca nu avem "criterii obiectivabile" - cand in realitate omul doar se uita SI VEDE ca opera aia e de o mie de ori mai buna), dar fenomenul va fi invalidat chiar de omul insusi (cand cineva il striga o sa se uite in partea aia - daca n-ar mai exista oameni, la ce s-ar uita? sau cu cine ar vorbi? big grin doar nu vorbesti cu un robot). Ajunsi aici, intrebarile corecte sunt "cu ce structuri operam cunoasterea?" dar si "ce este cunoasterea?" Daca esti din Bucuresti si esti intr-adevar interesat de cunoastere, esti invitatul meu la un cenaclu cultural (se discuta cam orice tema ce tine de cultura).

| marian951 a răspuns:

Nu.Ele exista in realitate si noi le percepem in felul nostru.

| Voicu_Ionela_1999 a răspuns:

Ia loveste-te singura.Te doare? Asta rezulta ca toate sunt reale. Ce se va intampla dupa ce murim numai Dumnezeu va sti happy