1823 Olbers, un astronom amator german, i-a dat o formă concretă care a rămas cunoscută ca „Paradoxul lui Olbers".
Paradoxul lui Olbers (secolul XIX) spune că dacă Universul este infinit, atunci ar trebui să conțină un număr infinit de stele. Astfel, dacă am privi în orice parte a cerului, ar trebui să vedem o anumită suprafață a unei anumite stele, dar, deși unele stele sunt mai îndepărtate, tot ar trebui să vedem cerul strălucind ca și soarele, pentru că există o infinitate de stele. Lordul Kelvin, acum multe secole a venit cu ipoteza că Universul nu are o vârstă infinită, astfel încât lumina provenită de la stelele îndepărtate nu a ajuns încă la noi, deoarece nu a avut timp. Așadar, acel Univers observabil, nu este infinit ca mărime și nici nu conține un număr infinit de stele. Cam asta este, în mare, explicația. Dacă este una clară... Până la urmă tot eu am dat răspunsul, deși l-a dat și „danielut"!
Poate că alti au alte preocupări mai importante decat să afle răspunsul la întrebarea "De ce vedem cerul negru?" care nu este întrebare capcană iar faptul că uni nu îi ştiu răspunsul nu îi fac mai puţin deştepţi faţă de ceilalţi!
Se cunoaşte din fizică, lumina îşi pierde din intesitate iar faptul ca lumina stelelor indepărtate nu a ajuns păna la noi nu este din nauza ca nu a avut tip ci pentru că nu poate ajunge asta nu înseamnă nu este acolo!
Iar răspunsul care crezi ca tot tu l-ai dat în opinia mea nu este corect!
1. Dacă ai alte preocupări și nu te interesează nu răspunzi și punct. (vezi categoria!)
2. Nu a zis nimieni, cel puțin eu că dacă nu știi răspunsul nu ești deștept, deci ești într-o gravă eroare!
3. Este întrebare capcană, căci alții ar putea spune că cerul este negru doar pentru că este noapte!
4. Lumina ajunge, dar durează foarte mult timp, în cazul stelelor îndepărtate. Iar ea nu este acolo, dacă nu a ajuns. Este lumina altor stele.
5. Răspunsul este corect, regăsindu-se și în revistele de specialitate.
6. PA!
Daca e capcana intrebatoare inseamna ca avem ochelari de soare la ochi
Impropiu spus "vedem cerul negru" de fapt vezi doar sursele de lumina. Pentru ca lumina nu se vede decat de la sursa (stele) sau proiectata pe un suport, cazul luminii proiectata de soare pe Luna si planetele sitemului solar.
Chiar daca ai ales un raspuns iti mai dau eu doua, deoarece a apus soarele iar al doilea ar fi " fiindcă universul este pur şi simplu prea tânăr, lumina de la cele mai îndepărtate stele nu a ajuns încă la noi. În acelaşi timp, universul este și în expansiune iar asta înseamnă că lumina celor mai îndepărtate stele este deplasată mult spre roşu şi scoasă din micuţul interval al luminii vizibile, transformându-se în altceva, ce nu mai putem vedea" na! multumit capcanagiule? )
Cam asta am spus și eu. Cu mențiunea că dacă Universul este în expansiune va sfârși prin a se extinde într-atât încât galaxiile se vor îndeprta între ele... Nu e vorba că sunt mulțumit, căci eu știam toate astea, întrebarea a fost cu scopul de a testa și pe alții și să învețe unele chestii pentru cultura lor științifică
Da asa e. Olbers sustinea ca (,) daca Universul se extinde la infinit, atunci cerul noptii ar fi la fel de stralucitor precum suprafata unei stele. Intr-un UNivers INFINIT, cerul ar avea stralucirea discului solar. Intr-una asemenea Univers, nu ar putea fi detectat nici macar Soarele si nici macar nu s-ar putea observa ziua/nopatea. Intrucat lucrurile nu stau asa => Universul fie nu ESTE OMOGEN, fie nu este INFINIT.
Unii sustin ca la distante > (mai mari decat steaua noastra Soarelee), stelele ar deveni mai slabe in intensitate sau lumina ar fi absorbita de praful interstelar.
Ba daca tot esti asa informat poti sa imi spui ma si mie ce e cu sunetele astea? http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Ux1Pq1gE98k.eu stiu.
frumusica55 întreabă: